REKLAMI GEÇ

Toprak haritası ile yolumuzu çizeceğiz

Denizli’nin tamamının toprak haritası çıkarılacak. Denizli Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin yaptığı ortak çalışma ile Türkiye’de bir ilke imza atılmış olacak.

/ DENİZLİHABER / 7 Haziran 2007 Perşembe, 00:00

Denizli Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi’nin yaptığı ortak çalışma ile Denizli, toprak haritası konusunda bir ilke imza atmış olacak. Bu çalışma ile Türkiye’de ilk kez bir ilin tamamının toprak haritası çıkarılmış olacak. Denizli Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi arasında yapılan protokolle, toprak haritasının hazırlanması için yapılacak çalışmalara start verilmiş oldu. 2010 yılında tamamlanması öngörülen çalışma ile toprağın ve suyun daha verimli ve etkin bir şekilde kullanımı sağlanacak. Denizli İlinin Topraklarının Detaylı Temel Toprak Etüd ve Potansiyel Arazi Kullanım Haritalarının Hazırlanması Projesi’nin protokolü, Valilik’te yapılan törenle taraflarca imzalandı.

Tarım İl Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülecek çalışma ile Denizli’nin ürün deseninin ve toprak haritasının ortaya çıkarılacağını belirten Vali Canpolat, “Bu haritanın hazırlanması ile hem Toprak Kanunu’nun emri yerine getirilmiş olacak hem de Denizli tarımı için önemli bir adım atılmış olacak. Baklan Ovası’ndan başlayacak çalışma ile Denizli’nin tamamının toprak haritası çıkarılacak. Bir ilin tamamının toprak haritasının çıkarılması, ilk kez Denizli’de yapılan bir uygulama” dedi. Protokolün imzalanmasından önce bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever, “Göreve başladığımda, ilk amacımız Toprak, Yaprak Tahlil ve Su Laboratuvarı kurmaktı. Bunu başardık ve şimdi de ikinci amacımız olan toprak haritası çıkarılması işine başlamış olduk. Bu projenin, tarımın ilerlemesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Toplantıda, Adnan Menderes Üniversitesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Aydın, projenin detayları hakkında bilgi verdi. Aydın, projenin, Denizli’de arazilerin sürdürülebilir kullanım ve yönetim kararlarının alınmasını, amaç dışı arazi kullanımı ile ilgili problemlerin önlenmesini sağlamak amacıyla il toprak kaynakları ile potansiyel kullanım türlerini haritalama ve güncel veri tabanlarını oluşturma çalışmalarını kapsadığını belirtti. Prof. Dr. Aydın, yapılacak çalışma ile arazilerin etkin ve ekonomik kullanımın sağlanabileceğini, bilinçsiz gübre kullanımının önüne geçilerek, kaynak israfı ile doğa ve toprağın kirlenmesine engel olunabileceğini söyledi. Haritanın hazırlanması ile birlikte, toprak yapısına uygun sulama sistemlerinin de belirleneceğini ifade eden Prof. Dr. Aydın, “Haritanın çıkarılmasından sonra, su kaynaklarının verimli kullanılması sağlanarak su israfının önüne geçilebilecek, oluşturulan ürün desenine uygun makro ve mikro ölçekli tarımsal sanayi tesislerini planlamak mümkün olacak. Üretici ve yetiştiricilerimizin birim alandan üstün kalitede, rekabet gücü olan, yüksek verimde ürünler elde etmeleri sağlanabilecek ve üretim maliyetlerini asgariye çekerek üreticilerin gelir ve refah seviyeleri yükseltilebilecek” diye konuştu. Aydın, projenin 4 aşamada gerçekleştirileceğini söyledi. Çalışmalarına, Baklan Ovası’ndan başlanılacak olan proje, Tavas ve Acıpayam Ovaları, Çürüksu ve Aşağı Menderes Havzabı ve Hambat Ovası ile diğer tarım alanlarında sürdürülecek. Aydın’ın sunumunun ardından, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu ve Vali Dr. Hasan Canpolat, protokole imza attı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı