REKLAMI GEÇ

Yanlış ilaçlama arıları telef etti

Yanlış ilaçlama arıları telef etti

Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, tarım arazilerindeki yanlış ve bilinçsiz ilaçlamanın birçok arıcının kovan mevcudunun düşmesine yol açtığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ekim 2014 Pazar, 14:24

Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çomak, arıcılık sektörünün son dönem yaşadığı olumsuz gelişmeler hakkında bilgi verdi. Çomak, yetersiz yağışlar ile bitkilerin yeteri kadar gelişemediğini, bal üretiminin olumsuz etkilendiğini kaydetti. Çomak ayrıca, yanlış ve bilinçsiz ilaçlamanın da arı nüfusunu olumsuz etkilediğini belirtti.

Kış ve ilkbaharda yağışların yetersiz olduğunu bu nedenle bitkilerin yeterince gelişemediğini söyleyen Çomak, “Bitki florasının yeterince gelişmemesi İlkbahar döneminde arıcılara olumsuz etkiledi. Kovanların gelişimi gecikti. İlkbahar sonlarına doğru yağmur ve şiddetli rüzgarların etkisiyle arıcılık faaliyetine zarar verdi. 2014 yılı içerisinde narenciye balı üretimleri hiç olmadı. Haziran ayı içerisinde Denizli’nin Gözler yöresinde yoğun bir şekilde üretimi yapılan kekikte eski yıllarla mukayese edildiğinde yüzde 50 civarında bal üretimi gerçekleşti. Ayrıca Denizli’nin Çal, Acıpayam, Çardak yöresinde yoğun olarak üretimi yapılan anason bitkisinde de hava şartları nedeniyle bal üretme imkanı olmadı. 2014 yılı ilimiz arıcıları açısından çiçek balı üretiminin yetersiz yapıldığı bir yıl oldu” dedi.

‘BAZI KOVANLAR TAMAMEN SÖNDÜ’

Çomak, arıcılara bir darbeyi de tarım arazilerindeki yanlış ve bilinçsiz yapılan ilaçlamanın vurduğunu söyledi. Çomak, “Bazı kovanlar tamamen söndü. Ülkemiz tarım sektöründe ilaçlama faaliyetleri hatalı yanlış ve bilinçsiz bir şekilde uygulanıyor. Günün sıcak vaktinde ilaçlama yapılıyor. Zaman zaman kullanılan ilaçlar yapısı ve karakteri itibariyle doğaya ve çevreye büyük zarar veren sentetik ilaçlardır. Bu ilaçlar yetiştirilen ürünlere zarar vermekte. Tabiattaki birçok böceği yok etmektedir. Bal arılarında hatalı ve yanlış uygulamalardan zarar görüyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı