REKLAMI GEÇ

ZMO’dan sanitasyon eğitimi

ZMO’dan sanitasyon eğitimi

Denizli Ziraat Mühendisleri Odası, üyelerine ve gıda üretimi yapan işletmecilere yönelik hijyen ve sanitasyon eğitimi verdi.

/ DENİZLİHABER / 7 Haziran 2008 Cumartesi, 00:00

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi’nin katkılarıyla, oda üyelerine ve gıda işletmelerine yönelik, ‘Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon eğitimi’ verildi. Eğitim semineri, Baro Başkanlığı’ndaki konferans salonunda gerçekleştirildi. Eğitime Gıda Mühendisleri, Kimya Mühendisleri üyeleri de katıldı. Can Erzurumlu eğitmenliğinde gerçekleştirilen eğitim seminerinde sunum yapıldı. Erzurumlu yaptığı sunumda, özellikle personel ve ortam hijyeninin önemine dikkat çekti. Erzurumlu gıda işletmelerindeki hijyen ve sanitasyon eğitimleri için, “İnsanların elleri, nefesi, saçları ve terleri gıdalara bulaşabilir. Yapılan araştırmalar gıda işletmelerinde çalışanların yüzde 60’ının ellerini doğru şekilde yıkamadığını ve gıdalar aracılığı ile ortaya çıkan hastalıkların yüzde 25~40’ının gıda işleme veya gıda servisinde çalışan kişilerden meydana gelen bulaşmalardan kaynaklandığını ortaya koymuştur” dedi. Üretim alanındaki temizliğin önemine dikkat çeken Erzurumlu, “Günlük çalışmaların bitiminden hemen sonra veya işletmenin veya ürünün özelliğine göre hazırlanmış temizleme prosedürüne göre gıdaların işlendiği ortamdaki zemin, işlemle ilgili kanallar, malzeme, alet ve ekipman ile duvarlar iyice temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Zeminde kullanılan temizlik materyali ile, alet ve ekipmanda kullanılan temizlik materyali tanımlanmalı ve ayırt edici olmalıdır. Ürünlerde gıda güvenirliğini sağlayabilmenin, üretim yerimizden mikropları uzak tutabilmenin tek şartı temiz ve gerekli tüm ekipmanları dezenfekte edilmiş bir ortama sahip olmaktır. Temiz bir üretim yerine sahip olabilmek için; üretim yerini, ekipmanlarımızı temizlemek ve temiz tutmak, bu amaçla hazırlanmış özel kimyasal ürünleri doğru ve etkili bir biçimde kullanmakta mümkün olabilecektir. Haşerelere karşı ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama sırasında gıda maddesi ve gıda ile temas eden araç-gereç uzaklaştırılır. İlaçlama sonunda çalışma tezgahları ve mutfak alanları dezenfektanlı deterjan ile temizlenip durulanır” ifadelerine yer verdi.

Ortam hijyeninin olduğu gibi personel hijyeninde üretimde olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Erzurumlu, “İnsan hijyen zincirinin en önemli ve çoğu zaman en zayıf halkasıdır. Diğer alanlarda ne kadar mükemmel olunursa olunsun, kişisel hijyen konusunda yaşanacak zaaflar her şeyi bozacağı için, gıda hijyeninin temelini kişisel hijyen oluşturur. İşletmede çalışan herkes potansiyel bir bakteri taşıyıcısı ve bu alanlarda oluşan kirlenmenin ve bulaşmanın en önemli kaynağıdır. Hastalık, yara, yanık ve kesikler, eller, vücut döküntü ve salgıları ile giysiler dikkat edilmesi gereken noktaların başlıcalarıdır. Personelin dakikada 10 bin ila 100 bin adet düzeyinde mikroorganizma yayabileceği belirtilmektedir. Bu nedenle gıda işyerlerinde çalışan personelin insan sağlığı yönünden oldukça önemli sorumlulukları vardır. Personel, hazırlık, işleme, ambalajlama ve taşıma evrelerinde gıdaya doğrudan bulaştırabilecek sayıda ve çeşitlilikte mikroorganizma taşıyabilir. Özellikle eller, giysiler, saç, bıyık, aksesuar gibi pek çok dış faktörler yanında personelin nefesi, tükürüğü, varsa yaralarının her biri ayrı ayrı bulaşma odağını oluştururlar. İnsanların elleri, nefesi, saçları ve terleri gıdalara bulaşabilir. Yapılan araştırmalar gıda işletmelerinde çalışanların yüzde 60’ının ellerini doğru şekilde yıkamadığını ve gıdalar aracılığı ile ortaya çıkan hastalıkların yüzde 25~40’ının gıda işleme veya gıda servisinde çalışan kişilerden meydana gelen bulaşmalardan kaynaklandığını ortaya koymuştur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı