REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca: Eğitim 13 yıl olacak

CHP’li Karaca: Eğitim 13 yıl olacak

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP iktidarında uygulanacak eğitim politikalarının ipuçlarını “Eğitim süresi 1+8+4 olacak. Bu sürenin ilk bir yılı okul öncesi, sekiz yılı temel eğitim, dört yılı da ortaöğretim olacak” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Ekim 2015 Pazar, 16:54

CHP Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından 5. Akdeniz Buluşmaları kapsamında düzenlenen “Eğitimin Güncel Sorunları ve Eğitim Reformu Arayışı” konulu panele konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın oturum yöneticisi olduğu panelin diğer konuşmacıları Prof. Dr. Songül Sallan Gül, yazar Orhan Bursalı ve Kemal Bal idi.

Konuşmasına “Kindar ve dindar bir nesil yaratacağız söylemiyle yolu çıkarak ülkeyi karanlığa sürükleyenleri kınayarak” kınıyorum sözleriyle başlayan Karaca, kendilerini kandırdığını iddia ettikleri zihniyetle mücadele edebilmek için “temel lise” adı altından özü dershane olan okullarda çocukların bilimsel, sanatsal ve felsefi hiçbir eğitim alamayacağı sistemi hayata geçirdiğini, öğrencilerin sadece soru çözmek, sınav kazanmak odaklı sınav sistemine mahkum edildiğini ifade etti.

Güneydoğu’daki öğretmenlerin kaygılarına da değinen Karaca, “Şırnak’tan bir öğretmenimiz, okul duvarına bir mermi isabet etiğinde, çocukları sağ salim o sınıftan nasıl çıkaracaklarını düşündüklerini söylüyor. Bir öğretmenin kaygısı bu mu olmalı? Hakkari’deki öğretmenimiz, ‘Hakkari-Çukurca yolu güvenlik nedeniyle kapalı öğrencilerimize ulaşamıyoruz. Bugün öğretmenlerimiz şehir merkezinde konaklıyorlar. Okullar açılalı 15 gün oldu; hala öğrenciler ile öğretmenler kavuşamadı, eğitim-öğretime başlayamadılar’ diyor” ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin 13 yılda 12 kez sınav sistemini değiştirdiğini kaydeden Karaca, “eğitimde dönüşüm” diyenlerin düşünmeyen, sormayan, sorgulamayan, araştırmayan nesiller yetiştirdiğini, çağdaş, bilimsel, laik eğitimden uzaklaşıldığını söyledi.

Devletin temel görevi olan zorunlu ve ücretsiz eğitimin niteliğinin tartışılır hale geldiğini, devletin eğitimden elini çektiğini, masrafların velilere yıkıldığını, köylerde taşımalı eğitim sisteminden kaynaklı sorunların arttığını anlatan Karaca, sözlerine şunları ilave etti:

“CHP iktidarında bir yıl okul öncesi, sekiz yıl ilköğretim olmak üzere toplam dokuz yıl temel eğitim ve dört yıl ortaöğretimden oluşan 1+8+4 eğitim sistemini hayata geçireceğiz. 13 yıl süreli, tam gün, nitelikli ve ücretsiz zorunlu eğitimi her çocuğumuz ve gencimiz için mümkün kılacağız. Taşımalı eğitime son vereceğiz, tam gün eğitime geçeceğiz. Öğretmen atamalarında, kayırma ve kadrolaşma amaçlı sözlü sınavları kaldıracak, başarı ve liyakati esas alacağız. Mevcut sınav sistemini yeniden düzenleyeceğiz. Atama bekleyen öğretmen sorununu kadrolu atamayla çözeceğiz. 140 bine yaklaşan öğretmen açığını kapatacağız. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacağız. Fakirin çocuğu da okuyabilecek.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı