REKLAMI GEÇ

O, Kafes filmindeki bir sahneyi yaşayanlardan

O, Kafes filmindeki bir sahneyi yaşayanlardan

Ülkücülerin 12 Eylül döneminde cezaevlerindeki yaşadıklarından kesitler sunan “Kafes” filmi gösterime girdi. Bu filmdeki battaniye sahnesini Mamak Cezaevi’nde yaşayan iki isimden birisi olan bugün MHP’den Denizli 2. sıra milletvekili adayı Cafer Birtürk. Tüm koğuşun cezalandırılmasını önlemek için pano olarak kullandıkları battaniyeyi sahiplenen Birtürk, bu nedenle bir manga askerden dayak yedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Ekim 2015 Perşembe, 08:30

Kafes filmi gösterime girdi. Çekimleri Ankara’nın Gölbaşı ilçesi ve Ulucanlar Cezaevi’nde yapılan Kafes, 12 Eylül döneminde cezaevindeki ülkücülerin yaşadıklarından kesitler aktarıyor. Mehmet Kaplan’ın yönettiği filmin başrollerinde İsmail Hacıoğlu, Nilay Duru, Şefik Onatoğlu ve Fırat Şahin var.

denizli-mhp-milletvekili-adayi-cafer-birturk-kafes-filminde-battaniye-sahnesini-yasadi-ic

Filmin Teras Park’taki gösterimini MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, İl Başkanı Yasin Öztürk, 2. sıra milletvekili adayı Cafer Birtürk ve partililer birlikte izledi. MHP İl Başkanı Yasin Öztürk, filmi izledikten sonra “Milliyetçi, ülkücü hareketin çektiği çile ve acı dolu hayatı konu alan Kafes filmi için bir araya geldik. Her ülküdaşımız gibi filmi bizler de merakla bekledik. 12 Eylül dönemi yaşanan acıları, toplumun yaşadığı sıkıntıları, o günün şartlarında gençlerin üzerinde oynanan oyunları çok güzel dile getirmişler. Tabi ki eksik bulunan taraflar vardır. Ancak daha iyisi çekilene kadar en iyisi bu” dedi.

denizli-mhp-milletvekili-adayi-cafer-birturk-kafes-filminde-battaniye-sahnesini-yasadi-ic-1

FİLMDEKİ SAHNEYİ BİREBİR YAŞADI
Kafes filmi, Mamak Cezaevi’nde bir süre yatan MHP’li Cafer Birtürk’ü de o yıllara götürdü. Milletvekili adayı Birtürk, filmdeki battaniye sahnesi Hayrullah Çalık isimli arkadaşı ile birlikte birebir yaşadı. Bunu bütün koğuşun cezalandırılmasını önlemek için yaptıklarını söyleyen Birtürk, o sahneyi şöyle anlattı:

“Mustafa Pehlivanoğlu ve İsa Armağan’ın kaçışının ardından baskılar iyice artmıştı. Artık her hareket cezalandırmak için bir bahane olarak görülüyordu. A Blok’taki ülkücüler, battaniyelerden birini pano olarak kullanıyorlardı. Üzerine de ‘ilk adım’ yazmışlardı. Ayrıca en üstte Arapça harflerle besmele göze çarpıyordu. Panonun üzerinde ise, Alparslan’ın Malazgirt Savaşı’dan önce askerlere verdiği öğütler vardı.

İlginçtir, isyan girişimine kadar görülmeyen bu pano, eylül ayının başında suç aleti olarak bulundu. Koğuşa giren bir manga asker, yatakları incelemeye başladı. Kimin battaniyesi eksikse, suçlu olarak o cezalandırılacaktı.

BİR MANGA ASKERDEN DAYAK YEDİLER
Önce Hayrullah Çalık, ‘battaniye benim’ atıldı. Ben de ‘hayır, onun değil benim’ dedim. Battaniyenin ikimiz arasında kalması arama yapanları kızdırdı. Bir manga asker ikimizi dövmeye başladı. Bu sırada Muşlu olan Raşit isimli er, bir taraftan ‘ne bu lan? Malazgirt nire lan? Siz de Alparslan gibi savaşacaksınız?’ diye bağırıyordu.

YAŞANANLARI İZLEDİLER
Mamak’ta çok acılar çekildiğini ifade eden Birtürk, “Raşit, komutanları ne derse onu harfiyen yerine getiren bir erdi. Dili dönmez, sabah içeri girdiğinde ‘koğuş kalk’ diyemezdi. İşte, Mamak’ta memleketin bu saf çocuklarına, ülkenin idealist gençleri kırdırılıyordu. Komutanlar ise, sergilenen vahşeti uzaktan izlemekle yetiniyorlardı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı