REKLAMI GEÇ

MEDELE KÖYÜNÜN TAŞCI USTALARI

18 Şubat 2016 Perşembe

Şairim,
Zifiri karanlıkta gelse şiirin hası
Ayak seslerinden tanırım.
Ne zaman bir köy türküsü duysam,
Şairliğimden utanırım.
Ah bu türküler, köy türküleri
Ne düzeni belli, ne yazanı… (Bedri Rahmi Eyüboğlu)

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-6

Medele Köyü, Denizli’nin en uzak köylerinden biridir. Bekilli ilçesine bağlıdır. Uygarlıkları kucağında büyüten Menderes’in kıyısında, ona tepeden bakan ve ona hükmeden bir köydür. Antik coğrafyadaki adı olan Motella zamanla değişim geçirerek Türkçeye uygun bir söylem şekline; Medele’ye dönüşmüştür. İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla adı 1964 yılında “Yeşiloba” olarak değiştirilmiştir.

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-7

Motella, Menderes kıyısında yer alan Apollon Lermenos Tapınağı’nın yazıtlarında adı en çok geçen yerdir. Yazıtlarda, Friglerden beri Motellalıların buraya gelerek kefaret ödeyip, günahlarından arınmaya çalıştıkları anlatılmaktadır.

Anadolu uygarlıklarında özellikle Ma, Mo, Me, Meth eklerinin Ana Tanrıçanın ekleri olduğu düşünülürse, belki de Medele adı, Friglerde yaygın olarak kullanılan Ana Tanrıça inancından kaynaklanan bir adlandırma olmalıdır.

Köyden, Çanakkale Savaşına ve Kurtuluş Savaşına büyük bir katılım olmuştur. Medele 1920–1922 yılları arasında Yunan işgali altında kalmıştır.

Medele’deki okuryazar oranı ve okumuş insan sayısı Türkiye ortalamasının üzerindedir.

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-5

Medele’de tarihsel miras yaşıyor…

Etnografik ve folklorik değerleri bulabilme, bozulmadan duran yüklüklere, çeyiz sandıklarına ulaşabilme şansınız var…

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-4

Halk edebiyatının en güzel kaynaklarını; El değmemiş masalları, manileri ve ninnileri derlemek için geç kalmış sayılmazsınız. Düğünlerde ve bayramlarda birlikte eğlenme kültürüne bağlı olarak gelişen “meydan eğlencelerinin”, “seyirlik oyunların” izini sürebileceğiniz yaşlı insanlar, canlı bellek olarak hala yaşıyorlar.

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-3

Medele’de kesme taş malzemeyle yapılmış olan hanay evlerin duvar işçiliklerinin mutlaka tanıtılması gerekmektedir. Taşların üst üste yerleştirilmesindeki ustalık, kemerli pencerelerin estetiği ve köşe taşlarındaki uyum, yapanların ve yapılanların kalitesini öylesine yükseltmiş olmalı ki; Yapı ustası hanay evin dışa bakan duvarına “gülbezekler” koyarak imzasını atmıştır. Halk sanatının gözde simgeleri olan ve benim adını “gülbezek” koyduğum bu duvar süslemeleri Hitit Güneşine kadar giden biçimsel etkilenmeleri yansıtmaktadır. Dairesel süslü bir göbeğin etrafına kayrak veya tuğla dizisiyle oluşturulan süsleme formu birçok farklı uygulamayla yapılmıştır. Kim bilir belki yapıyı tanıtan masum bir yazıtın süslemesidir, belki de kem gözlerden koruyan bir nazarlıktır. Ne olursa olsun son derece ilginç, yalın ve görsel bir güzellik sergilemektedirler.

denizli-nizami-cubuk-medele-koyunun-tasci-ustalari-2

Yine hanay evlerin iç dekorundaki ahşap işçiliği, işlemeli dolaplar ve kapılar mutlaka koruma altına alınmalıdır. Onlardan tadımlık örnekleri yaşayan gül yüzlü insanlarımızla birlikte sunuyorum sizlere…

Yorumlar

BAK BAKİ   -  Bağlantı 4 Aralık 2020, 09:39

Güzel insanlar Selamlar özümüzü kaybetmeyiinn

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı