REKLAMI GEÇ

Büyükçekmece Çal’ın neresine düşer?

16 Ocak 2016 Cumartesi

Ağustos’un son denizli-velittin-kalinkara-cal-buyukcekmece-ic-2Pazar’ı “Sudan Koyun Atlatma Şenliği” ülkede yaşanan olaylar nedeniyle iptal edildi. Ancak çobanlar kendi aralarında etkinliği sürdürdüler. Biz de Büyükçekmece Fotoğraf Derneği (BUFOD) Başkanı Hürriyet Akın ve Kuşadası Fotoğraf Derneği (KUFSAD) üyesi Sabih Güzel ile sözleştik. Hürriyet’in ilk, Sabih’in üst üste beşinci katılışıydı şenliklere. “Sudan Koyun Atlatma” İstanbul’a taşınmalıydı. Sabih Büyükçekmece’de sergi açacak, ben de fotoğraf gösterimi yapacaktık 20 Aralık’ta.

Sabih fotoğrafları bastırdı, birkaç gün önce salona götürmek ve asmak için Sakarya’dan yola çıktı, İstanbul yolunda kaza geçirdi. Belinde üç omur kırık, fotoğraflar yerlerde. Fotoğrafları Karayolları ekipleri topladı yollardan, üzerinde cam kırıkları. “Ege’nin Türküleri Sudan Koyun Atlatma” ismini vermişti sergisine Sabih, gelemedi, hastanede yatıyordu. Kızı Betül ile oğlu Deniz Ali katıldı açılışa… Güzel bir İstanbul sabahı, serginin sahibi Sabih ise hastanede.

Programda ilk olarak BUFOD üyelerinin çektikleri fotoğrafların değerlendirilmesi var. Değerlendiren yılların hocası Prof.Dr. Güler Ertan – ülkemizin ilk fotoğraf hocalarından. Ardından Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan’ın Çal’ı ve “Sudan Koyun Atlatma” geleneğini – Çoban Seyit’in yaşam öyküsünü anlatan etkili konuşması. Açılışa gelemeyen Sabih’in salona kısa mesajı ve koyun atlatmayı anlatan sesli fotoğraf gösterisi. Son olarak benim Ankara Ulucanlar Cezaevini anlatan “Tanık” sunumum ve arkasından içinde sudan koyun atlatma fotoğraflarımın da olduğu “Yaşamdan Biraz” konulu sunumum. Etkinlik Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi İbrahim Çallı Sanat Merkezinde…

denizli-velittin-kalinkara-cal-buyukcekmece-ic-1

İbrahim Çallı Sanat Merkezindeki fotoğraf sergisinin açılışını Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ve Büyükçekmece Fotoğraf Derneği Başkanı Hürriyet Akın birlikte yaptılar. Hatırladığım kadarıyla Türkiye’deki ilk Sudan Koyun Atlatma Sergisi. Hem de Büyükçekmece’de ve adını İbrahim Çallı Sanat Merkezi olarak verdikleri salonda. Çal’dan 606 km uzakta.

843 yıllık bir gelenek, bünyesinden İbrahim Çallı, Yalçın Gökçebağ, Şakir Gökçebağ, Halil Gülel, Yaşar Çallı, Gürcan Ekici ve onlarca resim ve heykel sanatçısını çıkaran bir ilçe. Kültürü ve sanatı ile Türkiye’ye imzasını atmış… “İbrahim Çallı Müzesi” ve daha kucaklayıcı bir isimle “Çallı Kültür ve Sanat Merkezi” ne kadar yakışır bu ilçeye… Müze fukarası Denizli, öte yanda Çallının ismini salonuna veren Büyükçekmece Belediyesi. Anlamlı bir isim, anlamlı bir etkinlik, ama başka bir kentte.

denizli-velittin-kalinkara-cal-buyukcekmece-ic

Sahi bu Büyükçekmece Çalın neresine düşer?

Bu sorunun cevabı belki de sevgili başkan Fethi Akcan’da. Çalışkan, girişimci, Çalı ve Çallıyı anlatmaya, kültür-sanat adına bir şeyler yapmaya istekli, kalkmış gelmiş Çal’dan. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan Sudan Koyun Atlatmayı ve Çalın adını dünyaya duyurmaya niyetli. Kolay gelsin başkan, teşekkürler Büyükçekmece Belediyesi, teşekkürler ve geçmiş olsun sevgili Sabih. Sonraki Sudan Koyun Atlatma Şenliklerinde ve “Çallı Kültür ve Sanat Merkezi”nde görüşmek dileğiyle.

Yorumlar

GÜLSÜM   -  Bağlantı 17 Ocak 2016, 20:58

HOCAM FOTOĞRAF VE ÇAL ADINA HER ZAMAN MİNNETTAR OLUNACAK BİR YAZI KALEME ALMIŞSINIZ TEŞEKKÜRLER… BİR ÇALLI OLARAKDA AYRICA TEŞEKKÜRLER!!!

kaan   -  Bağlantı 17 Ocak 2016, 00:30

denizli de yeni açılacak olan kültür merkezinin ismi ibrahim çallı olsa ne güzel olur dimi ? Bir sokağa bile ismi verilmez mi ya da ?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı