REKLAMI GEÇ

DELİKLİÇINAR MEYDANI

24 Ocak 2019 Perşembe

Biraz da 80’li yılları anımsayalım mı? 1982 yılında, elimde Master diplomasıyla ABD’den yeni dönmüştüm. Kentimiz için önemli şeyler oluyordu. Denizli’nin subay belediye başkanı Ahmet Acar zamanında, Delikliçınar Meydanı’nı projelendirmek için bir komisyon kurulmuştu. Yıl 1983. Ben de bu komisyonun etkin bir üyesiydim ve anımsadığım kadarıyla bir komisyon başkanımız yoktu. Denizli’de sanırım bir ilk olarak belediyemiz, halka açık bir dizi toplantı gerçekleştirmişti. Komisyon çalışmalarımız sonunda bir “Delikliçınar Meydanı Düzenleme Projesi” meydana getirmiş ve bu toplantıların birinde kamuoyuna sunmuştuk. Orijinalini bulamadığım için, hava fotoğrafı üzerinde ‘paint’ programını kullanarak kabataslak bir çizimini yaptım:


Çizimdeki siyah dikdörtgen alan, önerilen yaya meydanıdır. İçini ayrıca enine ve dikine sarı çizgilerle taradım. Bu çizimim kuşkusuz ayrıntıları içermiyor, yalnızca ana fikri veriyor. O da şu:

Lise Caddesinden İstiklal Caddesine, Yeni Cami arkasından yeni bir yolun açılması. Lise Caddesi Mustafa Kemal Bulvarı’na doğrudan bağlanmayacak, böylece bir Dörtyol kavşağı yerine iki adet “T” kavşak meydana gelecek. Trafik açısından da, şerit kesişmeleri azaldığı için iyi bir çözüm (Bu kesişmeler 8’den 6’ya iniyor).

Lise Caddesinin, bu yeni yol ile eski dört yol kavşağı arasındaki bölümü yayalaştırılacak (Bu bölümü de enine ve dikine sarı çizgilerle taradım).

Böylelikle, Belediye binamız ile Yeni Cami arasındaki alanda hiç araç trafiği kalmayacak ve bu alan, tümüyle bir yaya meydanı haline getirilebilecek.

Bu yaya meydanı içinde; Yeni Cami’nin ve Belediyenin önündeki mevcut yeşil tarhlar ve ağaçlar korunacak, heykel bütünü korunacak, kent mobilyaları ve gerekliyse bir iki büfe kurulacak.

Meydanın tümüyle bir yaya meydanı haline gelmesini sağlayacak olan projemiz, Mimar Ziya Tıkıroğlu’nun belediye başkanlığı döneminde ancak kısmen uygulanabilmiştir. Planda önerildiği gibi, Lise Caddesi’nden İstiklal Caddesi’ne Yeni Cami arkasından yeni bir yol açılmıştı ama Lise Caddesinin Delikliçınar Meydanı’na çıkan bölümü yayalaştırılamamıştı. Sanırım siyasi baskı ve çekincelerden ötürü. Projenin bu kısmı da uygulanabilseydi, Delikliçınar Meydanı tümüyle yayalara açılacak, bir yaya meydanı haline gelecekti.

DELİKLİÇINAR MEYDANI
bir meydan ki
değmiyor geçilmeye
nerde Şeytan Pazarı nerde?

bir meydan ki
çınarları yepyeni
nerde delikleri nerde?

bir meydan ki
seyredesim gelmiyor
nerde Meserret’i nerde?

bir meydan ki
yitirmiş belleğini
nerde tarih eserleri nerde?

bir meydan ki
en eski tanığı Yeni Cami
nerde hanay evleri nerde?

bir meydan ki
en sürekli sakini
bir Denizli Horozu
nerde eski yerleri nerde?

bir meydan ki
yayalara bırakılmaz bir türlü
nerde tasarımı nerde?

bir meydan ki
yeniden yapılmalı
sevinciyle Meserret
nerde rölevesi nerde?

bir meydan ki
oturanı geçeni
yaşlısı ve genciyle
yaşıyor gündüz gece
nerde geleceği nerde?

kültürün taşıyacağı yerde
(Yaşar Oğuz Ergun, 12.05.2015, Denizli)

Evet değerli okurlarım; yukarıdaki şiirimde de belirttiğim gibi, Delikliçınar Meydanımızın ve kentimizin geleceği kültürde, kent kültürümüzün gelişmesinde değil midir?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı