REKLAMI GEÇ

DÜNYADAN SANAT FESTİVALLERİ 1

22 Şubat 2018 Perşembe

Bu yazımda siz değerli okurlarıma fotoğraflar eşliğinde dünyadan bazı sanat festivallerini tanıtacağım. Çoğu sanatsever için, harika bir sanat festivali gerçekten de zenginleştirici, göz açıcı bir deneyim olabilir. Bir festival izleyicilerine klasik sanat eserlerini deneyimleme olanağı sunarken, yepyeni sanat biçim ve tarzlarını da keşfettirir. İyi bir sanat festivali katılanlara yeni bir sanatçı neslini tanıştırır. Bir sanat festivalini iyi bir yolculuk deneyimiyle birleştirirseniz, harika bir kültür ve yaratıcılık karışımı ortaya çıkabilir. Bu durum da eğitici ve esinlendirici olur. Bu bilgiler ışığında sizlere bazı harika sanat festivallerinden söz edeceğim.

Art Basel
Dünyadaki önde gelen sanat gösterilerinden biridir. İsviçre’de ve Miami’de kurulmaktadır. 1970 yılında Basel kentinde açılan Art Basel, kısa zamanda yeni yeteneklerin keşfedilme alanı haline gelmiştir. Bu festival dört binden fazla sanatçının eserlerini barındırır ve dünyanın her yerinden sanat koleksiyonerleri ve küratörleri kendine çeker. Miami’de kurulan ikiziyle birlikte, modern sanatın en iyi yapıtlarını, popüler konferansları ve tartışma panellerini içerir.

Venedik Bienali
Avrupa’nın en prestijli sanat festivallerinden biridir. İki yılda bir kurulur ve 1895 yılından beri dünyanın her yerinden en önemli genç sanatçıları Venedik’e koşturur. Onların en önemli ve yaratıcı eserlerini sergiler. Bu modern festival mimarlık, sinema, dans, müzik ve tiyatro dallarını da kapsar. Modern sanatın tüm bu türlerinde alıcıyla satıcıyı bir araya getirir. 300.000’den fazla kişinin katıldığı festivale olan ilgi giderek büyümektedir.

ARCO Madrid (İspanya)
1982 yılında kurulmuş olan ARCO Madrid, çabucak büyüdü ve tanınmış bir sanat festivali haline geldi. Her sene kurulan festivale dünyanın her yanından koleksiyonerler, küratörler ve sanatseverler katılmaktadır. Bir haftalık festivalin ilk iki günü, sergilenen sanatın alınıp satılmasına ayrılır. 250’den fazla alıcı müzeler ve özel koleksiyonlar için en iyi eserleri satın alma telaşındadır. Daha sonra festival halka açılır ve ziyaretçilere günümüzün en önemli ve etkili sanatçılarının eserlerini tanıma fırsatı sağlanmış olur. Yeni yetenekler de bu festivalde kendilerine yer bulmaktadır.

Bu yazımda siz okurlarıma dünyanın en önemli sanat festivallerinden üç tanesini tanıtmış oldum. Diğerlerini de ileriki yazılarımda tanıtmayı sürdürmek istiyorum. Elbette Türkiye’mizden de İstanbul Bienali gibi sanat festivallerini tanıtacağım. Gazetemizin sanat kültür yazarlarından biri olarak; şimdiye kadar kültür yazılarına, özellikle de toplum ve siyaset kültürü yazılarına ağırlık vermiş olduğum için, artık sanat ve sanat kültürü yazıları da yazmayı önemsiyorum. Kendi derin varlığımızla olan bağımızı sanata borçlu değil miyiz?

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı