REKLAMI GEÇ

Denizli Sarnıçları kitapta toplandı

Denizli Sarnıçları kitapta toplandı

İbrahim Afatoğlu, Tavas, Çal ve Güney ilçelerinde yaptığı araştırmalar sonucu incelediği sarnıçların bilgilerini bir kitapta topladı.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 2 Haziran 2015 Salı, 17:25

İbrahim Afatoğlu 3 yıllık araştırmasının ardından topladığı Sarnıç bilgilerini bir kitapta derledi. Gazeteciler Cemiyeti’nde ‘Denizli Sarnıçları Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ isimli kitabının tanıtım toplantısını yapan Yazar Afatoğlu, “Kaybolmaya yüz tutmuş bu eserlerimizi korumamız gereklidir” dedi.

Kitap içerisinde bulunan sarnıçların genellikle Tavas, Çal ve Güney ilçelerine ait olduğunu belirten Afatoğlu, “ Kitap içerisinde 180 sarnıç, araştırma ve inceleme konusu yapılmıştır. Bu sarnıçların en az 100 tanesi mimari, tarihi, coğrafi ve kültürel açıdan, yine hemen hemen hepsi yaban hayatı ve faydasal önemi açısından koruması ve yaşatılması gereken su yapılarıdır. Ama bunlardan sadece 13 tanesi ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından koruma altına alınabilmiştir. O da sadece kağıt üzerinde korunmaktadır, gerçekte hiçbirinin korunduğunu söylememiz mümkün değildir” diye konuştu.

Sarnıçların Osmanlı döneminden kalan son tarihi eserler olduğunu ifade eden Afatoğlu, “Sarnıçlar ihtiyaç sahiplerine su sağlayan basit su depoları değildir. Sarnıçlar, suyun değerini en iyi anlayan ve anlatan “ab-ı hayatın” muhafaza edildiği hazine yapılarıdır. Bu hazine yapısının içerisinde; yörenin mimari anlayışının ifadesi vardır. Suya verilen kutsallık ve önemin ölçüsel değeri vardır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı