REKLAMI GEÇ

Kayalık Camisi’ni tanıtan kitap

Kayalık Camisi’ni tanıtan kitap

Fotoğraf sanatçısı Şerafettin Eryetişti, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile yayınlanan 92 sayfalık kitapta, Kayalık Camisi’ni tanıttı. Kitapta, camiyle ilgili görsellerin yanı sıra, Denizli Müftülüğü arşivinde bulunan ve ilk defa yayımlanan belgeler de yer veriliyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ekim 2015 Cumartesi, 10:15

Kayalık Camisi’ni anlatan bilgiler bir kitapta toplanarak Büyükşehir Belediyesi kültür arşivinde yerini aldı. Şerafettin Eryetişti’nin mimari özelliğini, iç süslemelerini yansıtan fotoğraflarının yer aldığı Kayalık Camisi Kitabı’nda, Denizli Müftülüğü arşivinde bulunan ve bugüne kadar yayımlanmayan belgeler de bulunuyor.

NEDEN KAYALIK CAMİ?
Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir yere sahip olması, iç süslemeleri, dekorasyonu ile farklı bir güzelliğe sahip olan Kayalık Camisi’nin Denizli’ye geldiği günden beri dikkatini çektiğini söyleyen Sanatçı Eryetişti, “Önce Kayalık Camisi’nin iç süslemelerini fotoğrafladım. Kayalık Camisi’ni ile ilgili belgeleri araştırmaya başladım. Araştırdıkça cami ile ilgili ilginç belgeleri rastladım. Bunları Denizlililerle paylaşmak ve Denizli arşivine bir katkı sağlamak amacıyla da tüm bu belge ve fotoğrafları kitapta toplamaya karar verdim” dedi.

İLK DEFA YAYIMLANIYOR
Denizli Müftülüğü arşivinde bulunan ve dönemin Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi’nin emriyle tüm camilerden çağrısı yapılan seferberlik celbinin belgesi Kayalık Camisi kitabında ilk kez yayınlandı. Denizli Sancağı Mutasarrıflığı’na gönderilen belgede, 40 yaşın altında silahlı ya da silahsız tüm herkes askere çağrıldığı yıl 1921.

denizli-kayalik-camii-ic

1922 yılının 26 Ağustos’ta başlayıp 30 Ağustos’ta zaferle sona eren büyük taarruz öncesi yapılan seferberlik çağrısında, “hayat ve istiklalimize kasteden düşman bir an evvel ana toprağımızdan tard ve gayi-i millimizi istihsal etmek maksadıyla 300, 301, 301 ve 303 tevellütlü Müslim silahlı ve silahsız efrat, silahaltına davet olunmak ve bunlara 12 Zilhicce 1337 tarihine kadar işler tesviye içih müsaade verilmiştir. Yevm-i mezkurda her şahıs şehir merkezinde ispatı-ı vücut mecburiyetindedir. İşbu celp her gün davullar çaldırmak ve cami-i şerifeden çıkarılacak alemler altında toplanmak suretiyle ilan ve kura’dan (köylerden) gelen efrat istikbal ve tezyi olunmalıdır. Vazife-i vataniyelerinden herhangi birine uzak kalmak isteyen esas ile davete icabet etmeyen efrat, istiklal mahkemesine verilecektir” deniliyor.

Denizli İl Müftülüğü vaizi Ahmet Ergenekon tarafından günümüz Türkçesine çevrilen belgeler arasında, Kayalık Camisi Medresesi’ne yapılan bağışların ve bağışçıların isimlerinin yer aldığı belgeleri kitapta bulmak mümkün.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı