REKLAMI GEÇ

Süreyya Ağanoğlu’nun yaşam öyküsü kitap oldu

Süreyya Ağanoğlu’nun yaşam öyküsü kitap oldu

Denizli Barosu avukatlarından Adil Giray Çelik’in, Türkiye’nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu’nun yaşam öyküsünü kaleme aldığı “Darülfünun Mekteb-i Hukuk’ta İlk Çiçek” başlıklı kitabı Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlandı. Yazar Çelik kitabın yayınlanması ile birlikte Ankara Kitap Fuarı’na davet edildi. Fuar’da yapılacak imza törenine, kitabın kahramanı Süreyya Ağaoğlu’nun babası Ahmet Ağaoğlu ve ailesinin anavatanı olan Azerbaycan Büyükelçisi’nin de katılacağı bildirildi.

Yaşar TOK / DENİZLİHABER / 20 Şubat 2018 Salı, 16:23

Denizlili avukat yazarlardan Adil Giray Çelik, ilk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu’nun yaşam öyküsünü kitap olarak yayınladı. Uzun bir araştırma döneminin ürünü olan kitabın baskısını Türkiye Barolar Birliği üstlendi. Kitabın ilk tanıtımı Ankara Kitap Fuarında düzenlenecek imza programı ile yapılacak. 300 sayfa, 16×23 cm ebatlarında, birinci hamur kağıda basılan kitap, sıvama kapak ve lüks ciltli olarak yayınlandı. Kitabın hazırlanışında kullanılan kaynakların önemli bir kısmı yazarın kişisel arşivinden, bir bölümü ise Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı tarafından sağlandı.

İki bölüm halinde kaleme alınan eserin ilk bölümü Osmanlı’da üniversite kurulması ve hukuk eğitimine ilişkin tarihçeyi özetliyor. 1940’lardan itibaren başlayan üniversite kurma serüveni boyunca kadınların eğitimine de yer veren araştırma, 2. Meşrutiyet sonrası gelişmeler ve kadınların hukuk eğitimi alma mücadelesini özetliyor.

Kitabın ikinci bölümü ise Süreyya Ağaoğlu’nun hukuk eğitimi almak için verdiği mücadele, Cumhuriyetin kuruluş döneminde kadın hukukçu olarak yaşadığı zorluklar, Atatürk ile tanışıklığı ve yerleşik anlayışlara karşı verdiği mücadele ile yaşamının sonraki dönemlerini kapsıyor.

Yazar Adil Giray Çelik, kitabın önsözünde yaptığı çalışmaya ilişkin şunları söylüyor: “Süreyya Ağaoğlu, bir devrin kapanıp bir devrin başladığı, İstanbul’un işgal altında inlediği bir ortamda kadınların 2. sınıf vatandaşlıktan kurtulduğu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e en yakın ve çok sevdiği ailelerden birinin ferdi… Atatürk’ün çok sevdiği ve bu gelişmelere tanıklık eden bir isim… Süreyya Ağaoğlu’nun bitirdiği Sultani (Lise) olan Bezm-i Alem Sultanisi, Darüfünun’un öğrenim gördüğü Zeynep Hanım Konağı, Süreyya Ağaoğlu’nun ve diğer hanım arkadaşlarının Mekteb-i Hukuk’a girmelerine rıza gösteren ve onları destekleyen Mekteb-i Hukuk Reisi ve Devletler Umumi Hocası Ahmed Selahattin Bey (Tiyatrocu Haldun Taner’in Babası) dönemin önemli isimlerindendir… Ayrıca Süreyya Ağaoğlu’nun babası 1869 Azerbaycan Karabağ Bölgesi Şuşa Kenti Doğumlu Ahmet Bey Ağayev, Azerbaycan ve Türkiye yakın tarihinde çok önemli, tarihi bir isim.” Eserin son sözü ise şu cümlelerle tamamlanıyor: “Bu kitabın kahramanları ve gerçek sahipleri, Cumhuriyet Devrimlerinin de kahramanları ve gerçek sahipleri olan, kadınlarımızdır.”

Yazar Çelik, kitabın aynı zamanda Türkiye Cumhuriyetinin inşa yıllarında yaşadığı zorlukları başka bir boyutuyla ele aldığını belirterek, Türkiye Barolar Birliği tarafından sahiplenilmesini önemli bulduğunu belirtti.

Yazar kitabı henüz piyasaya çıkmadan ilk imza törenini Ankara Kitap Fuarında yapacak. Türkiye Barolar Birliği standında düzenlenecek imza törenine Azerbaycan Devleti Büyükelçisi’nin de katılacağı bildirildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı