REKLAMI GEÇ

Benazus’tan “Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları” sergisi

Benazus’tan “Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları” sergisi

Fanatizm derecesinde Atatürk hayranı olan yazar ve işadamı Hanri Benazus’un koleksiyonundan derlenen 240 fotoğraftan oluşturulan “Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları” sergisi CSA Vakfı’nda açıldı.

Başak Özlem Ilgaz İçyüz / DENİZLİHABER / 28 Mart 2018 Çarşamba, 11:54

Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Bilim ve Sanat Merkezi, Ulu Önder Atatürk’ün fotoğraflarının ter aldığı bir sergiye ev sahipliği yaptı. ‘Atatürk’ün leblebilerini yiyen çocuk’ olarak bilinen Yazar Hanri Benazus’un koleksiyonunu yaptığı ‘Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları’ fotoğrafları sergi haline geldi.

Hanri Benazus’un özel koleksiyonundan oluşan serginin açılışına, Vali Hasan Karahan, Denizli Baro Başkanı Müjdat İlhan, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz ve çok sayıda davetli katıldı.

CSA Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu’nun özenle oluşturduğu sergi, Hanri Benazus’un doğum günü için bir hediye oldu. Duygularını paylaşarak teşekkür eden Benazus, “Abalıoğlu Ailesi benim dostum. Üstelik bugün de benim doğum günüm, 88 yaşıma bastım. Yarattıkları eser için Türkiye adına minnet borçluyum. Tüm Türkiye’yi gezdim ama böylesini görmedim. Bu eser bende büyük bir etki bıraktı. Denizli’nin bendeki yeri zaten hep ayrı. İlk kurşun Hasan Tahsin’le ateşlendi derler. Bir de ilk Kuva-yi Milliye’yi ateşleyen Ahmet Hulusi Efendi’dir” diye konuştu.

“KAÇINCI SERGİYİ AÇTIM BİLMİYORUM”
Ülke genelinde çok sayıda sergiye imza atan, bunun yanı sıra yurt dışında da sergileri bulunan Benazus, “Geçtiğimiz yıl Londra’da, Avam Kamarası’nda sergi açtım. İngiliz vekillere Atatürk’ü ben anlattım” dedi.

Konuşmaların ardından, Hanri Benazus’un Doğa ve Çevre Vakfı’na (DOÇEV) 20 fidan bağışlaması nedeniyle, Vali Hasan Karahan tarafından CSA Vakfı adına teşekkür belgesi verildi.

Konuşmaların ardından Vali Karahan’a fotoğrafların anılarını anlatan Benazus, koleksiyonu hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye’nin 5 bin adetle en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip olan yazar ve Atatürk fotoğrafları derleyicisi Hanri Benazus’un koleksiyonundan özel fotoğrafların görücüye çıktığı sergide, farklı meslek gruplarında ilk olmayı başaran Türk kadınlarına da yer verildi.

‘Atatürk Fotoğrafları ve Cumhuriyetimizin İlk Anıt Kadınları’ fotoğraf sergisi, 240 eser ile 7 Nisan’a kadar açık kalacak.

HANRI BENAZUS KİMDİR?
Yazar Hanri Benazus, 27 Mart 1930, İzmir doğumlu. 513 yıllık İzmirli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra, maddi imkansızlıklar sebebi ile yüksek tahsilini tamamlayamadı. Uzun yıllarını iş hayatında geçirdikten sonra 1988 yılından itibaren emeklilik yaşamına geçti. Yıllarca Altay Spor Kulübü’nde yöneticilik ve başkanlık yaptı.

Yaşamının en önemli anısı, 1937 yılının 9 Ekim tarihinde Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde Atatürk’le karşılaşması ve onun masasındaki leblebileri yemesi oldu. ‘Fanatizm derecesinde bir Atatürk hayranı ve Atatürkçülük felsefesinin tutkunu olduğunu’ her zaman tekrarladı. Türkiye’nin 5 bin adetlik en büyük Atatürk fotoğrafları koleksiyonuna sahip oldu. Bu koleksiyondan 3 bin 500 fotoğrafı, Çankaya Köşkü’ndeki Atatürk Müzesi’ne armağan etti. Uzun yıllar orta dereceli okullar, üniversiteler ve çeşitli kuruluşlarda yakın tarih, Atatürk ve Atatürkçülük konulu konferanslar verdi, sergiler açtı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı