REKLAMI GEÇ

DENFOT “Yansımalar Sergisi Merkezefendi’de!”

DENFOT “Yansımalar Sergisi Merkezefendi’de!”

Denizli Fotoğraf Derneği tarafından hazırlanan “Yansımalar” başlıklı fotoğraf sergisi Merkezefendi Belediyesi Kültür merkezinde açıldı. 2019’da 10. yılını dolduran derneğin hazırladığı sergide, 31 dernek üyesinin 52 fotoğrafı yer aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Mayıs 2019 Çarşamba, 17:30

Denizli Fotoğraf Derneği (DENFOT) “yansımalar” konulu sergi ile Merkezefendi Belediyesi Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Sergide, 31 DENFOT üyesinin 52 çalışması (fotoğrafı) yer aldı.

Bu sezon ikinci sergisini açan derneğin aynı zamanda kuruluşunun 10. yılı. Geçtiğimiz sonbaharda Büyükşehir Belediyesi Turan Bahadır Sergi Salonunda “İzler” başlıklı fotoğraf sergisine tanık olduğumuz ekip, sanatseverlerin karşısına bu kez başka bir temayla çıkıyorlar, “Yansımalar.”

Konu ile ilgili görüşlerini açıklayan Dernek yönetiminden Dr. Öğretim Üyesi Bekir İnce, tematik sergilerde belli bir ön hazırlık yapıldığını ifade ederek, “Yansıma konusunu, dernek oturumlarında felsefi, gündelik yaşam, ruh hali gibi çeşitli boyutlarıyla tartıştık, örnek fotoğraf paylaşımlarında bulunduk. Yansımalar fotoğrafçılıkta yaygın kullanılan bir konu, DENFOT olarak biz de deneyimlemek istedik. Sergi için gönderilen üye fotoğraflarında gündelik yaşamdan kesitler şeklinde “ayna” (reflection) etkisinin öne çıktığını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Temayı oluşturan kavram üzerine de bilgi veren Dr. İnce, “Yansıma (reflection) yani ayna etkisi kendiliğinden gerçekleşen bir edimi, yansıtma (projection) ise bir kastı, fiili ifade eder. Fotoğraf teknik olarak ayna etkisine bağlı bir yansıma olmamakla birlikte, sonucu itibariyle elde edilen kayıt, çevremizin ya da başka türlü ifade edersek dış gerçekliğin bir yansımasıdır. Fotoğraf makinesi bunu ayna gibi kendiliğinden yapamaz, tercihte bulunan birine, bir iradeye gereksinim vardır. Dolayısıyla özünde bir yansıtma edimi olan fotoğraf ile yüzey yansımalarını görüntülemek sanatsal bir yolculukta, sanatın erken dönem referanslarını anlamaya çalışmak şeklinde de yorumlanabilir, çünkü bilinen en eski sanat kuramı “Mimesis”tir” dedi.

Sergide yer alan fotoğraflar, genellikle su yüzeylerinden elde edilen yansımalardaki kusurlu görüntüler. Görüntünün bu amorf halinin estetik etkisi, sergi çalışmalarını ilginç ve etkileyici kılıyor. İzleyen için alışılmış form algısı yer yer ters-yüz oluyor.

Sergi örneklerini de içeren bir tartışma argümanları daha da çeşitlenebilir entelektüel potansiyele sahip. “Örneğin” diyor Dr. Bekir İnce, “ters asılmış fotoğraflarımızda yanılsamalar var, bir aldatma, sanı’dan söz edebiliriz” diyor.

İlgi duyan, ilginç olana merakını gidermek isteyen sanatseverler için sergi 10 Mayıs’a kadar açık kalacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı