REKLAMI GEÇ

Taş Heykel Kolonisi tamamlandı

Taş Heykel Kolonisi tamamlandı

Kömürcüoğlu Mermer tarafından düzenlenen bu yıl altıncısı düzenlenen “Uluslararası Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi”nde 2016 yılı çalışmaları sona erdi. Siyasilerin ilgi göstermediği, belediye başkanı ve vali adına vekillerinin katıldığı kokteyl öncesi yapılan törende, sanatçılara her yıl hazırlanan geleneksel koloni teşekkür plaketi verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Haziran 2016 Çarşamba, 12:40

YAŞAR TOK/Uluslararası Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi sanatçılarının plaketlerini aldığı kapanış kokteyli, sanat ve iş dünyasını bir araya getirdi. Denizlili sanatçı kesimin özellikle ilgi gösterdiği kokteylde, iş dünyası da en yüksek düzeyde temsilen Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci’nin katılımıyla dikkat çekti. Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi ve Pamukkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü öğretim elemanı, öğretmen ve öğrencilerinin de ilgi gösterdiği kokteylin bir diğer katılımcı grubu sanatseverler oldu.

YEREL YÖNETİCİLER GELMEDİ
Yerel yöneticilerin fazla ilgi göstermediği etkinlik törenine katılanlar arasında Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci, Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata, Pamukkale Kaymakamı Veysel Beyru, Büyükşehir Belediyesi Kültür Turizm ve Tanıtım Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı da yer aldı.

denizli-6-komurcuoglu-heykel-kolonisi-calismalari-tamamlandi-3

KÖMÜRCÜOĞLU: UZUN YILLAR DEVAM ETSİN ARZUSUNDAYIZ
Gecenin açılış konuşmasını Kömürcüoğlu Yönetim Kurulu Onursal Başkanı ve Koloni Yürütme Kurulu Başkanı Nihat Kömürcüoğlu yaptı. Kömürcüoğlu, “2011 yılında ilk kez yola çıktığımızda, Pamukkale Üniversitesi bize esin kaynağı olmuştu. Sonrasında altı yıl geçti ve biz bu gün altıncı kolonimizi tamamladık. Daha uzun yıllar böyle devam etmesi arzusundayız. Umuyoruz, ilerleyen yıllarda bir vakıf çatısı altında tüm sanat ve kültür etkinliklerimizi bir araya getirir ve geleceğe daha sağlam ve emin adımlarla yürürüz” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali Değirmenci ise, koloniye belediye olarak verdikleri destekten söz etti ve “bu koloniyi altı yıldır birlikte düzenliyoruz” ifadesini kullandı.

denizli-6-komurcuoglu-heykel-kolonisi-calismalari-tamamlandi-2

PLAKETLER VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından koloni sanatçılarına plaketlerini, Kömürcüoğlu aile fertleri ile idareciler verdi.

Açılış konuşmaları ve plaketler sonrası orkestranın canlı müziği konukları coşturdu. Eğlence akşamın ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

KOLONİNİN KISA TARİHÇESİ
İlk kez 2011 yılında 3 yabancı ve 5 yerli heykel sanatçısının katılımıyla birinci Heykel Kolonisi düzenlendi. 13 Haziran-13 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleşen o ilk kolonide ortaya çıkan eserlerin bazıları şimdi Denizli Valiliği çevresinde sergileniyor. Genç heykeltraşların ağırlıklı olarak çalıştığı birinci koloniyi Yaşar Çallı tuvale aktardı.

denizli-6-komurcuoglu-heykel-kolonisi-calismalari-tamamlandi-4
01-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleşen ikinci koloni yurt dışı ve yurt içi sanatçılarla ilk kez daha kapsamlı ve seçici oldu. Toplam 10 sanatçı katıldı. Yaşar Çallı yine tuvale aktardı. Heykel yontan 2 Türk sanatçı dışında Japonya, Çin, Küba, ABD ve Sırbistan’dan 7 sanatçı yer aldı. İkinci kolonide yontulan eserlerden Ali Dirier ve Eyüp Öz’e ait olanlar Amerika’ya gönderildi. Kübalı sanatçı Jose Villa Soberon’un eseri, diğerleri ile birlikte halen Valilik çevresinde sergileniyor. Bu koloni adeta yabancı misyon akınına uğradı. ABD Büyükelçisi, Küba Büyükelçisi, Çin İstanbul Konsolosu, Japon Büyükelçiliği Kültür Ateşesi bu koloniyi ziyaret eden uluslararası temsilcilerdi. 2012 yılı heykelleri Forum Çamlık meydanında 2013 başından itibaren yaklaşık 6 ay sergilendi.

Kömürcüoğlu Taş Heykel Kolonisi’nin olgunlaştığı ve bu günlere projeksiyon çizen en verimli çalışması 3. Koloni oldu. 13 Mayıs-13 Haziran 2013 tarihleri arasında yapıldı. 10 sanatçı heykel yonttu. O yıl ilk kez bir tema seçildi ve Batı Anadolu antik dönem heykel geleneği teması üzerinden çalışıldı. Bazıları mitolojik (Adriana Ciarla’nın “Ullysses/Odesseia”sı, Pasquale Martini’nin “Nike”si, Malik Bulut’un “Medusa” yorumu gibi), bazıları Aphrodisias heykel okulu geleneğinden esinlenen, bazıları da figüratif soyut eserler olarak ortaya çıktı.

4. Koloni 26 Mayıs-26 Haziran 2014 tarihleri arasında yapıldı. Yine 10 sanatçı seçildi. Bu koloni sanatçıları ilk kez oluşturulan jüri tarafından seçildi. Yüz civarında uluslararası başvuru yapıldı. İtalya, Türkiye, Japonya, Ukrayna’dan sanatçılar heykel yonttu.

5. Koloni ise 2015 yılında, 11 Mayıs-11 Haziran tarihleri arasında yapıldı. 30 gün devam eden çalışmaya ilk kez 12 sanatçı davet edildi. 2’si Türkiye’den olmak üzere Peru, Kostarika, Yeni Zelanda, Polonya, Rusya, Gürcistan, İtalya, Ukrayna’dan gelen toplam 9 ayrı ülke sanatçısı katıldı. Sanatçılar Jüri tarafından belirlendi.

6. Koloni bu yıl 2 Mayıs-2 Haziran 2016 tarihleri arasında yapıldı. Ancak kapanış kokteyli 2 gün öne alınarak erken final yaptı. Her biri farklı ülkeden 8 sanatçı katıldı. Türkiye adına sadece Kadriye İnal heykel yonttu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı