REKLAMI GEÇ

NEFRET VE AYRIMCILIKLA MÜCADELE İÇİN RESİM YAPACAKLAR

NEFRET VE AYRIMCILIKLA MÜCADELE İÇİN RESİM YAPACAKLAR

Cafer Sadık Abalıoğlu (CSA) Eğitim ve Kültür Vakfı, Avrupa Birliği Sivil Toplum Örgütleri Arasında Diyalogu Geliştirmesi Hibe Programı kapsamında gerçekleştireceği, “Sivil Toplum Diyalogu İçin Sanat” projesine katılan 3’ü İtalyan 13 ünlü ressam “Her Türlü Ayrımcılık ve Nefret Söylemi ile Mücadele” için resim yapacaklar.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 20 Ocak 2015 Salı, 17:40

CSA Eğitim ve Kültür Vakfı’nın bu yıl 2.’sini gerçekleştireceği “Sivil Toplum Diyaloğu için Sanat” projesi, Zaferiye Abalıoğlu Kültür ve Eğitim Merkezi’nde başladı. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği, İtalya’da faaliyet gösteren Associazione di Promozione Sociaye Lunaria kuruluşu ve CSA Vakfı işbirliği ile gerçekleştirilen “Sivil Toplum Diyalogu İçin Sanat” projesine bu yıl 3’ü İtalyan 13 ressam katıldı.

GENÇ’TEN RESİM ŞOV
Etkinliğin açılış kokteyline Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) Başkanı ve proje ortağı Bedri Baykam, iki elini kullanarak yaptığı tablolarla dikkat çeken Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Tasarım Bölümü (Temel Sanat), Öğretim Görevlisi Bahri Genç , CSA Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu, Hakkı Dereköylü Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü öğrencileri, PAÜ Eğitim Fakültesi Resim bölümü öğrencileri katıldı.

Açılışta, Bahri Genç’in kısa gösterisi misafirler tarafından hayranlıkla izlendi.

ali-abalıoglu-ic“BÖYLE BİR ORGANİZASYONUN İÇİNDE OLMAK ÖNEMLİ”
CSA Vakfı Başkanı Ali Abalıoğlu, bu yıl ikincisini düzenledikleri ve ana fikri “Ayrımcılık ve Nefret Söylemiyle Mücadele” olan bir projenin ortağı olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, “Bu yılki etkinliğimize 10 Türk, 3 İtalyan olmak üzere 13 sanatçımız katılıyor. Ana fikrinin‘Ayrımcılık ve Nefret Söylemiyle Mücadele’ olması da çok önemli. Dolayısıyla böyle bir organizasyonun içersinde olmaktan çok memnunum. Ülkemizde ihmal edilmiş sanatımıza sanatçımıza hak ettiği ilgiyi desteği vermekte bir nebze etkimiz olursa çok memnun oluruz” dedi.

bedri-baykam-ic“BİZ UÇAN ARABALAR HAYAL EDİYORDUK”
Çok özel bir etkinlik için Denizli’de olduklarını belirten UPSD Başkanı ve Proje ortağı Ressam Bedri Baykam, etkinliğin sanatçılar arasında dostluğu ve dayanışmayı pekiştirdiği kadar, dünyaya barış mesajlarının da verildiğini belirterek, “Bu etkinlik aynı zamanda, dünyanın 2000’li yıllarda bilim sanat ve engin ufuklara açılmak yerine, maalesef ortaçağ çatışmaları ırk ve din tartışmalarına girdiği döneme denk geliyor. Hepimiz biliyoruz ki insanlar farklı ırklardan doğabilir, farklı dinlerden olabilirler veya dine inanmayabilirler. Önemli olan bunların her birinin ırk ve din ayrımı yapmadan birbirini kabul etmesi, sevmesi ve eşit görmesidir. Maalesef bu dünyanın insanları bunu pek beceremiyorlar. Gördüğünüz gibi. Gerek dünyanın gerek Türkiye’nin gündemi, din ve ırk tartışmalarının ötesine geçemiyor. Ben 57 doğumlu bir insan olarak, 50, 60 ve üstü yaşlardaki herkes gibi 2000’li yılları bambaşka hayal etmiştim. Bambaşka bir teknolojik ve bilimsel ilerleme dönemi olacaktı. Belki değişik gezegenlere gidecektik, arabalar uçacaktı ve kanser yenilmiş olacaktı. Ama biz ortaçağa döndük. Yaptığımız tartışmalar maalesef bundan 900, 800 yıl, bin yıl önce olan tartışmalardan bir gram ileri gidemeyecek çok zavallı tartışmalar. Onun için ben özellikle bu coğrafyada da bu ırk, din ve aidiyet tartışmalarının ve üstünlük sağlama ve taslama meraklıların ötesine geçebilen bir evrensel felsefe olarak da Atatürkçülüğün ne kadar değerli olduğunu tekrar anlıyorum. O yüzden diyorum ki; her türlü nefret söylemiyle mücadele etmenin ve barışa ulaşmanın dayanışma içinde evrensel uluslararası barışa ulaşmanın bütün anahtarları, Atatürkçülüğün ‘yurtta sulh cihanda sulh’ felsefesindedir” diye konuştu.

mustafa-karyagdı-ic“EMPATİYİ RESMEDECEK”
Mustafa Karyağdı ise projenin ana fikrini oluşturan “Ayrımcılık ve Nefret Söylemleriyle Mücadele” ile ilgili şunları söyledi: “Bu organizasyonda sivil toplum örgütleri girişimi olarak böyle bir soruna değinmek amacı güdüyordu. Ben sanatçı olarak bu workshop(çalıştay)da da ben, çalışmamda empati önerisini sunuyorum. Çünkü bu nefret suçları, ırkçılık ve her türlü ayrımcılık birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşan bir şey. Dolayısıyla düşünüyorum da bir başkasının yerine koymak bir başka kültürün içinde düşünebilmek önemli. Kendimizde empati duygusu geliştirebilirsek sanırım yaşadığımız dünyayı şu sorunlarıyla gri kabul edersek bu empati sayesinde biraz daha renklendirebileceğimizi daha az sorunlu bir dünyaya doğru yol alabileceğimizi düşünüyorum.”

ETKİNLİĞE KATILAN RESSAMLAR
Zaferiye Abalıoğlu Sanat ve Kültür Merkezi’nde başlayan etkinliğe katılan 13 ressamın atölye çalışması hafta sonuna kadar devam edecek.
Etkinliğe katılan ressamlar ise şöyle: Mustafa Karyağdı, Ahmet Yeşil, Barış Sarıbaş, Burçin Erdi, Pınar Partanaz, Füruzan Şimşek, Irmak dönmez, Onur Çetin, Tijen Şikar Parla, Turan Büyükkahraman ile İtalyan ressamlardan Antonnella Spada, Dario Agrimi, Claudia Gıannuli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı