REKLAMI GEÇ

Ömür Eke İstanbul’da sergiye hazırlanıyor

Ömür Eke İstanbul’da sergiye hazırlanıyor

Denizli resim sanatının üretken ressamlarından Ömür Eke, henüz bir yıl dolmadan yeniden İstanbullu sanatseverlerle bir arada olmaya hazırlanıyor. Sanatçı, 14 Nisan’da Nişantaşı Maksut Varol Sanat Galerisi’nde açılacak olan sergisine “Sesler ve Renkler” adını koydu. Sergi 30 Nisan 2018 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Nisan 2018 Pazartesi, 10:35

Denizli’de resim çalışan sanatçı Ömür Eke, yeni sergisini İstanbullu sanat çevresiyle buluşturmaya hazırlanırken, kadın resimleri temasından ödün vermeyen tutumunu sürdürmeye devam ediyor. Eke sergide yer alacak olan resimlerinde modernizmin kadın imgesi üzerinden bir yaşam formu olarak tezahür ediş biçiminin çeşitlemesini sunuyor.

Sanatçı, atölye çalışmalarından oluşan tablo serisini geçtiğimiz yıl Ekim ayında İstanbul’da, Göztepe Venüs Sanat Galerisi’nde sergilemişti. Bu kez Nişantaşı’na taşınan sergi, Maksut Varol Sanat Galerisi’nde açılacak.

Toplam 32 resmin yer alacağı sergi tablolarının ortak özelliği, kadın görsellerini büyük boyutlu tuvallere boyamış olması. Kadınlık hallerinin kentsoylu gündelik yaşamını konu edinen Eke, bu kez müzisyenleri sazlarıyla birlikte ve hareketli özneler olarak resmettiği tablolarıyla sergiye dahil ediyor.

ÖMÜR EKE RESMİ İÇİN MİNİ KRİTİK
Sosyal bir kurgu olarak kadın yaşamını simgeleyen sesleri tablolarında yansıttığını düşünen Ömür Eke, yeni sergisini “Renkler ve Sesler” olarak adlandırıyor. Dile özgü gündelik sesten farklı olarak, bir tür davranışsal ses diyebileceğimiz tasavvurla, resmettiği figürlerini renklendirirken, hareketlerin sese dönüşen bir anlatım, dolayısıyla ses, çığlık, çağrı, davet… (ne derseniz deyin) oluşturduğunu öngörüyor.

Ömür Eke sergisinde yer alan resimler bir kimlik arayışında değil. Aksine verili kimliğin bir tür yadsınışı. Başka deyişle önceden yüklenmiş tanılamanın, duruma, hallere ve mekana özgü arayışlarla yeniden biçimlenişi olarak beliriyor. Bu ise yargılarla ve ön kabullerle kalıba girmeyi reddedişin soyut ama etkili bir anlatımına dönüşüyor.

Renk ve desen gücünü yıllar içinde olgunlaştıran Ömür Eke resimlerinin hareketli figürlerini sadece renk ve üslup değil; sadece tasarım ve çizgi bütünlüğü değil; sadece kırmızının, siyahın, mavinin, yeşilin ve sarının harmonisi değil; aynı zamanda duyulmayan seslerin, çağrının ve davetin algılanması olarak okumak gerekiyor.

tasvir ettiğimiz okumayı yapmak için resim sergisine gitmek ve tabloları bir de bu gözle izlemek gerekiyor.

Umarız geçtiğimiz yıl Denizli’de açılan sergi, yeni atölye tabloları ile Denizli’de yinelenir ve o resimleri izlemek için İstanbul’un yolunu tutmak zorunda kalmayız…

Sergi 30 Nisan 2018 tarihine kadar açık kalacak.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı