REKLAMI GEÇ

Özay Gönlüm’ü anıyoruz

Özay Gönlüm’ü anıyoruz

O yazmaz, Ninenin mektupları gelmez ve okunmaz oldu. Kimden mi söz ediyoruz? Tam 16 yıl önce yitirdiğimiz Türk Halk Müziği Sanatçısı,“Denizli’nin Horozları” başta olmak üzere 200 dolayında türkünün derleyicii Özay Gönlüm’den tabiki… Bugün O’nun 16.’ncı ölüm yıldönümü.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Mart 2016 Salı, 10:49

Yakalandığı akciğer rahatsızlığına yenik düşen Özay Gönlüm’ü türkülerin unutulmaz isimleri arasına sokan henüz 16 yaşındayken ünlü derleme sanatçısı Muzaffer Sarısözen ile tanışması oldu. Ankara Radyosu Yurttan Sesler programıyla sanat dünyasına giriş yaptı. 1966 yılında da Ankara Radyosu’na saz sanatçısı olarak girdi.

Sazı ve sesinin yanı sıra taklit yeteneğini de iyi kullanan Gönlüm, Ege şivesiyle seslendirdiği “Ninenin Mektupları” ile bir dönemin fenomeni oldu. Çok sayıda plak ve kaset yaptı. Denizli’nin Horozları, Denizli’nin Adım Adım Yolları, Derbent Deresi, Çöz de Al Mustafa Ali, Karahisar Kalesi, Elindedir Bağlama başta olmak üzere 200 dolayında türkünün derlemesini yaptı.

Yakalandığı akciğer rahatsızlığı nedeniyle 1 Mart 2000’de sevenlerine veda eden ünlü türkülerin usta ismi Özay Gönlüm, ölümünün 16’ncı yılında anılıyor. Gönlüm’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin ve AK Parti İl Başkanı Necip Filiz, açıklama yaptı. O açıklamalar şöyle:

RAMAZANOĞLU: HALK MÜZİĞİNDE EKOL OLMUŞTUR
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yayınladığı mesajda, Denizli ile özdeşleşen Türk Halk Müziği üstadı Özay Gönlüm’ü ölümünün 16’ncı yılında saygıyla andığını belirterek, “Merhum sanatçımız, derlediği ve seslendirdiği türküler, teatral yeteneği, Denizli şivesi, yaren adını verdiği üçlü sazıyla Türk Halk Müziğinde bir ekol oluşturmuştur. Hem mizahi hem de toplumu sosyal bilince davet eden eserleriyle aziz milletimizin gönlünde müstesna bir yer edinen sanatçımız her zaman sevgi ve saygıyla yad edilecektir. Şehrimizin değerli ustasının bıraktığı mirasa sahip çıkıp, gelecek nesillerle buluşturmak için her türlü gayreti göstereceğimizi ifade ediyor, büyük üstadı rahmet ve saygıyla anıyorum” dedi.

ZOLAN: UNUTULMAZ HALK OZANI
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Gönlüm için “Denizli’nin halk kültürünü ve ezgilerini tüm dünyaya tanıtan unutulmaz halk ozanı. Gönlüm’ün memleket sevgisini yaşatmak için eserlerini gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz” diyerek, şunları kaydetti:

“Denizli’nin halk kültürünü ve ezgilerini sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya duyuran Özay Gönlüm, kentimizin en değerli simgelerinden biridir. Ömrünü memleketine ve Türk Halk Müziği’ne adayan Özay Gönlüm, Türk sanat tarihine adını Yaren sazı, Denizli şiveli türküleri ve eşsiz eserleriyle yazdırmış, sempatikliği ve sanatı ile halkımızın büyük sevgisini kazanmıştır. Dünyanın birçok ülkesinde konserler verip Denizlimizin ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı yapmış unutulmaz bir sanatçıdır. Derlediği binlerce eser O’nun sayesinde Denizli, Ege ve Türk kültürüne kazandırılmıştır.”

SUBAŞIOĞLU: TÜRK HALK MÜZİĞİ’NİN ÜSDATLARINDAN BİRİYDİ
Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu da, Özay Gönlüm’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Hepimizin bildiği gibi Özay Gönlüm, Türk Halk Müziği’nin üsdatları arasında yer alan büyük bir sanatçıydı. Denizli’mizin şivesiyle türkülere farklı ve eşsiz bir zenginlik kattı. Bu anlamda şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına büyük katkı sağlayan ve şehrimizin önemli simgelerinden biri olan Denizlili sanatçımız Özay Gönlüm’ü rahmetle anıyorum” dedi.

GÜRLESİN: ÖZAY GÖNLÜM UNUTULMAZ
Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin de, Özay Gönlüm’ün sadece Denizli’nin değil Türkiye’nin halk ozanı olduğunu belirterek, “Özay Gönlüm, sadece Denizli için değil tüm Türkiye için unutulmaz bir halk ozanıdır. Özay Gönlüm, kentimizin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biridir. Kendisinin ortaya koyduğu eserler ölümsüzdür. O’nunla birlikte anılan Yaren adlı sazı ve Ninenin Mektupları başta olmak üzere, birçok eseri hala dillerde. Denizli’nin adını tüm Türkiye’ye ve dünyaya duyuran Özay Gönlüm’ü 16 yıl önce kaybettik. Ünlü Türk Halk Müziği üstadı, hem Denizli’mizin hem ülkemizin unutulmaz sanat değeri Özay Gönlüm’ü, aramızdan ayrılışının 16. yıldönümünde rahmet ve saygı ile anıyorum” ifadesini kullandı.

FİLİZ: ÇOK YÖNLÜ BİR SANATÇIYDI
AK Parti İl Başkanı Necip Filiz de, Özay Gönlüm’ün sazı, sözü, derlemeleri ve renkli kişiliğiyle bir ekol olduğunu belirterek, “Özay Gönlüm Anadolu insanını o kendisine özgü sıcak üslubuyla anlatan çok yönlü bir sanatçıydı. Özellikle Denizli yöresinin türkülerini, sesi ve sazı ile mikrofonlara taşıdı. Çalıp söylediği Ege türküleri kadar, Teatral yeteneği, yöresel icra tekniği, vokal yorumu ve “yaren” adını verdiği üçlü sazı ile Türk Halk Müziğinde bir ekol oluşturdu” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı