REKLAMI GEÇ

Öze Doğru ve Anadolu’nun Şifreleri, PAÜ’de sanatsevenlerle buluştu

Öze Doğru ve Anadolu’nun Şifreleri, PAÜ’de sanatsevenlerle buluştu

Pamukkale Üniversitesi iki farklı sergiye aynı anda ev sahipliği yapıyor. Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (DTBMYO) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca “Öze Doğru”, ünlü sanatçı Özbilen Gökgöl ise “Anadolu’nun Şifreleri” adını verdikleri sergileri, PAÜ Eğitim Fakültesi’nde açtı. Her iki sergi de sanatsevenlerden yoğun ilgi görüyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Ocak 2023 Perşembe, 12:28

Pamukkale Üniversitesi’nden kültüler ve sanatsal etkinlikler sürüyor. Daha önce de kişisel sergileri ile dikkat çeken Pamukkale Üniversitesi Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, Öze Doğru adını verdiği 10. kişisel sergisinde dokuma-örgü eserleri sanatsevenlerin beğenisine sundu.

Sergi ve eserlerine ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Ayşegül Koyuncu Okca, “Türklerin dünyaya armağan ettiği en kadim sanat dokuma sanatıdır. Dünyadaki insan nüfusunun artışına paralel olarak doğal kaynaklarda azalma her geçen gün bizlerin ve gelecek nesillerin bu doğal kaynaklara erişebilirliği konusunda endişe vericidir. Düzensiz yağışlar, deniz seviyelerindeki ani yükselmeler, her geçen gün artış gösteren doğal afetler çevresel bozulmanın en belirgin göstergeleri arasında yer almaktadır. Sürdürülebilir bir çevre için öz kaynakların adaletli bir şekilde kullanımı gelecek kuşaklara bırakılacak en kıymetli mirastır. Yeni nesil artık daha çevreci ve çevresinde olup bitene karşı daha sorumlu davranışlar sergilemektedir. Küresel ısınma ile meydana gelen iklim krizleri konusunda çeşitli etkinlikler ile farkındalık yaratılması, adaptasyonun sağlanması ve neden olan faktörlerin azaltılması için her birey kendi açısından sorumludur. Bu sorumluluk bilincinden hareketle pamuk ipliğine bağlı olan hayatlarımızın daha yaşanabilir hal alması için iklimlerin değiştiğini ve bu yüzden öz kaynakların daha verimli kullanılması gerektiğine inanıyorum. Bu sergi ile bu konuları dikkat çekmek istedim. On iki eserden oluşan bu koleksiyonda tamamen pamuk ipliği kullanılmış ve Türk kültürünün zarafetini açıkça ortaya koyan dokuma sanatındaki en temel teknikler örgü sanatı ile birleştirerek her bir mevsimi ve her bir ayı başkalaşmış renkleri ile ortaya çıkartarak mevsimlerdeki ve aylardaki değişime dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. Bu koleksiyona isim verilirken on iki hayvanlı Türk takvimi rehber olmuştur. Çünkü Türk kültürünün derinliklerinde toplum olarak özümüzü ortaya koyan her veri günümüzün ve geleceğin ilham kaynakları olmaya devam ettiği sürece Türk kültürü canlı ve dinamik bir şekilde hayatın içinde var olmaya devam edecektir” dedi.

PAÜ EV SAHİPLİĞİNDE İKİNCİ KİŞİSEL SERGİ ‘ANADOLU’NUN ŞİFRELERİ’
Doç. Dr. Koyuncu Okca’nın eserleri ile birlikte ‘Anadolu’nun Şifreleri’ isimli sergide sanatçı Özbilen Gökgöl’ün de tekstil ve seramik eserinin yer aldığı sergi de açıldı.

Gökgöl, “Batı sanatına yön veren New York’ta eğitime başlamam benim ve sanatım için çok büyük bir şanstı. 1985’de hem eğitimim hem de Amerika’daki değişik katmanlarda çalışmam benim batıyı ve geldiğim doğuyu bir bütün halinde anlamama yardımcı oldu. Sanatçı ve akademisyen oluşum Amerika’daki eğitim sistemini Türkiye ile kıyaslama şansını verdi. Sonunda Anadolu’dan aldığım kütür birikimini batı kültürü ile yoğurarak birikimlerimi tekrar dönüp Anadolu’ya vermek için ülkeme geri döndüm” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı