REKLAMI GEÇ

Festivalde dev aletler sergilenecek

Festivalde dev aletler sergilenecek

Serinhisar’a bağlı Yatağan Beldesi’nde, 1 Ağustos’ta başlayacak Yatağan Bıçakçılık Festivali’nde, bu sene dev ürünler görücüye çıkacak. Yatağanlı ustalar, budama makası, çakı, çekiç, tüfek, bıçak imalatlarını, festival için dev boyutlarda yapmaya başladı.

/ DENİZLİHABER / 11 Haziran 2010 Cuma, 17:36

El yapımı bıçak ve kamalarıyla ünlü Serinhisar’ın Yatağan Beldesi’nde, Yatağan Bıçakçılık Festivali, bu sene 1 Ağustos’ta yapılacak. Yatağanlı bıçak ustaları, şimdiden festival hazırlıklarına başladı. Ustalar, festivalde dev boyutlarda ürettikleri ürünleri ile dikkat çekmeye çalışacak.

2 metre 20 cm boyunda budama makası, 3 metre 50 cm boyunda çakı, 2 metre uzunluğunda çekiç, 2 metre 20 cm boyunda koyun makası ve 2 metre uzunluğunda bıçak imal eden ustalar, ürünlerini festivalde görücüye çıkaracak. Festival için köstebek tüfeği imalatçısı Hasan ve Osman Aslankara kardeşler de 25 cm eninde, 2 metre 20 cm boyunda, 20 cm yüksekliğinde, 28 cm mekanizması, 75 cm çemberi ve 34 kilogram 600 gram ağırlığında köstebek tüfeği yapıyor.

Festivalin düzenlenmesinde görev alan Hidayet Akın, festivalle beldenin tanıtımını yapmak, el emeği ile ürettikleri bıçak, bağ makası, çekiç, testere, köstebek tüfeği, çakı, pala ve kapanları tanıtmak ve müşteri bulmak istediklerini söyledi. Yatağanlı bıçak imalatçılarının yaşanan krizler nedeni ile zor günler geçirdiğini, piyasalardaki canlanmanın bıçak satışlarına da yansımasını beklediklerini belirten Akın, “Geleneksel festivalimiz bu yıl 17. kez tekrarlanacak. Bu festivalimizde daha fazla ilgi çekmek, daha fazla tanıtım yapabilmek için ustalarımızla birlikte dev boyutlarda bıçak, çekiç gibi aletler yapmaya karar verdik. Ustalarımız festivalde sergilenecek dev aletlerin yapımına başladı. Bu büyüklükte el yapımı bıçak, çekiç gibi malzemeleri ben görmedim duymadım. 1 Ağustos’ta yapılacak festivalimize yetiştirebilirsek Guinness Rekorlar Kitabı’na da başvuru yapmak istiyoruz” dedi.

“Dev kılıç daha da büyüyebilir”
Festivalde sergilenmek için yapımına başlanılan, 2 metre 20 santimetre uzunluğunda kılıcın 6 metre uzunluğunda yapılması için görüşmeler yaptığını ifade eden Hidayet Akın, “Festivalin düzenlenmesinde ben de görev alıyorum. Yatağan’da kılıç ve pala üretimi 19. yüzyıldan bu yana yapılıyor. Bu sanat bize babalarımızdan dedelerimizden kaldı. Büyüklerimizden gördüğümüz ustalığı yaşatmak istiyoruz. Öğrendiklerimizi bildiklerimizi gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu yılki festivalde daha çok dikkat çekmek için dev boyutlarda aletler yaptık. Beldemizin ve ürettiğimiz ürünlerin tanıtımını böyle yapabiliriz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı