REKLAMI GEÇ

Fatma Yıldız Hanım (Türk Jandarkı )

Fatma Yıldız Hanım (Türk Jandarkı )

İlbade Mezarlığı’na Sanayi Sitesi kapısından girildiğinde, tam karşıda medfun bulunmaktadır. Mezarı devşirme malzemelerle, yani etrafta bulunan antik kentlerden toplanan taşlarla yapılmıştır. Normal bir kabir şeklinde olup, türbe binası yapılmamıştır. BİLİNEN YAŞAMI 3.Haçlı seferleri sırasında 1189 – 1192 yılları arasında, Denizli ve çevresini Haçlı ordusuna karşı koruyan Yıldız Bey’in kızıdır. 1190 1190 yılında Fransa Kralı Sen Lui’nin yönettiği Haçlı orduları, Efes – Selçuk yolu ile…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Temmuz 2014 Salı, 09:57

denizli-nin-turbeleri-fatma-yildiz-hanim-turbe-h

İlbade Mezarlığı’na Sanayi Sitesi kapısından girildiğinde, tam karşıda medfun bulunmaktadır. Mezarı devşirme malzemelerle, yani etrafta bulunan antik kentlerden toplanan taşlarla yapılmıştır. Normal bir kabir şeklinde olup, türbe binası yapılmamıştır.

BİLİNEN YAŞAMI
3.Haçlı seferleri sırasında 1189 – 1192 yılları arasında, Denizli ve çevresini Haçlı ordusuna karşı koruyan Yıldız Bey’in kızıdır. 1190 1190 yılında Fransa Kralı Sen Lui’nin yönettiği Haçlı orduları, Efes – Selçuk yolu ile Menderes kıyılarına kadar gelmiş. Sarayköy ve Buharkent arasından nehri geçmişler.

ic-3

Haçlıların Menderes Nehri’ni geçtiğini öğrenen Fatma Yıldız Hanım, ilk önce Denizli merkezde bulunan kadın ve çocukların dağlara gitmelerini, giderlerken de su ve tüm erzakı yanlarında götürmelerini istemiştir. Daha sonra da tüm erkekleri toplayıp, Menderes Nehri’nin kenarında pusu kurarak Haçlı ordusunu bozguna uğratmıştır.

ic-2

Kaçabilenler Denizli’ye kadar ilerlemiş ama daha önceden Denizli merkezde kalan kadın ve çocukların tüm erzak ve su ile dağlara çekilmesini emretmiştir ki, bozgundan kaçan haçlı ordusu erzaksız ve susuz kalsın.
Erzak ve su bulamayan haçlı ordusu Çukurköy ve Cankurtaran sırtlarına kadar çekilmiş ama Alperenler tarafından yok edilmiştir. Fatma Yıldız Hanım tarafından Denizli Haçlı işgalinden kurtulmuştur.

ic-1

İlbade Mezarlığı’nda çalışanlara sorduğumuzda Fatma Yıldız Hanım’ın mezarına Antalya, Burdur ve Muğla illerinden sürekli ziyaretçiler geldiğini ama Denizliden sadece araştırmacılar ve tarihçilerin geldiğini öğrendik. Bu vatanı bizlere miras bırakanları anlatmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

berkan berkankı   -  Bağlantı 9 Eylül 2014, 22:37

SAYIN BELEDİYE BAŞKANIM SİZLERDEN Bİ RACAMIZ OLACAK BU İLBADE MEZARLIGINDA BULUNAN MEHMET GAZİNİN TÜRBESİ HARAP DURUMDA BURASI NE ZAMAN TAMIR OLACAK YOKSA ÖYLEMİ KALACAK BU KİŞİLERİN TÜRBELERİ BİR ANAN ÖNCE ZİYARETE ACILSIN SAYGILARIMLA BERKAN

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı