REKLAMI GEÇ

Kilise olarak yapıldı, cami olarak ibadete açık

27 Haziran 2015 Cumartesi

denizli-nin-tarihi-camileri-honaz-hisar-cami-h

Honaz’daki Hisar Camisi, ibadete kapılarını kilise olarak açtı. 70 yıldır ise cami olarak kullanılıyor. Honaz’da yaşayan ve mübadeleyle Yunanistan’a göç eden Rumlar döneminde inşa edilen yapıdaki barok tarzı süslemeler, hemen dikkati çekiyor. Günah çıkarma ve vaftiz bölümleri de ahşap bir kapakla kapatılarak korunmuş.

Yedeks ile Denizli’nin Tarihi Camileri yazı dizimize Honaz’daki Hisar Camisi ile devam ediyoruz. İçinde bulunduğu mahalleyle aynı adı taşıyan ibadethanenin kesin inşa tarihi bilinmiyor. İlk yapıldığında kilise olan binada bulunan ve korumaya alınan çandaki 1882 tarihi, yapının 19 yüzyılda yapılmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

ic-3

YAPININ MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Hisar Camisi, batı-doğu istikametinde dikdörtgen planlı olup, tonoz örtülüdür. Yapının yuvarlak kemerli ana girişi batı cephesinde yer alıyor. Kuzey cephesinde de bir giriş kapısı bulunmaktadır. Ancak buradaki giriş kapısı zamanla pencereye, pencere açıklığı da sonradan kapıya dönüştürülmüş. Yapının doğu cephesinde orijinal yapısından kalma apsis bulunmamakla birlikte, apsis kemerinin izleri görülmektedir .

ic-5

Yapı camiye dönüştürüldükten sonra, harimin kuzey bölümünde ahşap desteklerin taşıdığı mahvil ilave edilmiştir. Harimin kuzey cehpesine de sonradan kapalı bir mekan yapılarak son cemaat yeri olarak kullanılmaktadır.

ic-7

Harimin kuzey ve güney cephelerinde dışarıdan dikdörtgen çerçeve içine alınan yuvarlak kemerli üçer pencere var. Ancak, güney cephesinin ortasındaki pencere sonradan mihraba dönüştürülmüş.

ic-6

Yine yapının güney cephesine mihraba paralel ahşap minber ile vaaz kürsüsü yerleştirilmiş. Minberin en üst bölümü kubbe şeklinde dizayn edilirken, tepe noktasında bir alem dikkati çekiyor.

Caminin batı bölümünde Bursa kemerlerini taşıyan dört ahşap sütunla giriş mekanı oluşturulmuş. Buradaki ve kuzey girişindeki kapıların üzerinde ilk yapı hakkında bilgi verecek kitabe izlerinin sıva altında kaldığı belirtiliyor.

ic-1

Üzerin kiremitle kaplı olan tonoz örtünün iç yüzeyinde ve mahfilin korkuluk kısımlarında, alçı malzemeyle yapılmış barok tarzında 19. yüzyıla tarihlendirilen taşkın süslemeler ve rozetler, yapının en dikkat çeken yanını oluşturuyor.

ic-4

Mahfilin üst katında yer alan rozetlerin ise, yapının kilise olarak kullanıldığı dönemde görevli papazların yerini belirlediği anlatılıyor.

ic-8

Caminin kuzeybatı köşesinde tuğla örgülü ve tek şerafeli minare bulunuyor. Minarenin alt kısmı fayansla kaplanmış. Bu uygulamanın yapının tarihi dokusuyla uyuşmadığını hemen göze çarpıyor.

Yapının doğu ve güneydoğu kısmına sonradan ilave edilen müştemilat, tonozlu kilise yapısını kapatıyor. Bu konuda geçmiş yıllarda hazırlanan raporlarda, müştemilatın yıkılarak orijinal tonozlu kilise yapısının ortaya çıkarılması gerektiği vurgulansa da bugüne kadar herhangi bir düzenlemeye gidilmemiş.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı