REKLAMI GEÇ

SÜSLEMENİN ZENGİN ÖRNEKLERİ BU CAMİDE

16 Temmuz 2015 Perşembe

denizli-nin-tarihi-camileri-acipayam-yazir-cami-h

Acıpayam’ın Yazır Mahallesi’nde Hacı Ömer Efendi tarafından yaptırılan ve yerleşim yerinin adıyla bilinen cami, süsleme sanatının zengin örnekleriyle bezeli. 214 yıllık ibadethanede duvarlar ve tavandaki süslemeler dikkati çekiyor.

Acıpayam’a 25 kilometre uzaklıktaki Yazır’da bulunan cami, dev bir çınar ağacının yer aldığı avlu içinde. Yapı, mihrap aksında kareye yakın dikdörtgen şeklinde planlanmış.

ic-4

Cami, malzeme bakımından “bağdadi-ahşap” tekniğiyle inşa edilmiş olup, harimi iki sıra halinde beşerli ahşap sütunlarla üç sahına ayrılmış. Tayışıcı özellikler açısından 13. yüzyıl Selçuklu camilerinden izler taşıyor.

ic-3

İki katlı kadınlar mahfiline ahşap bir merdivenlen çıkılıyor. Mahfilde kenarlarında iki, orta bölümünde üç çıkıntıya yer verilmiş. Harime bakan cehpesi ahşap parmaklıklarla çevrili.

ic-2

ic-6

İbadethanenin mihrabı süslemelerle çevrili. Niş içinde üç sıra mukarnas bulunuyor. Ayrıca bir perde şeklinde çizime de yer verilen niş içinde mizan terazisini ifade ettiği belirtilen süsleme de bulunuyor.

ic-1

İbadethanenin çite kıtık harcı, dışarıda ise kireç harcı ile sıvanan duvarları boydan boya pano şeklinde süslemelerle kaplı. Daha çok vazo içinde bitki, çiçek, cami ve meyve resimlerine yer verilirken, yazılar da süs unsuru olarak kullanılmış.

ic-5

Caminin çatısı kiremitle kaplı. Tavanı düz ahşapla kaplı. Ahşap malzeme ise stilize bitki motifleriyle bezenmiş. Ancak yapılan restorasyon çalışmasına rağmen, tavandaki tahtalarda açılmalar göze çarpıyor.

ic-7

Yapının son cemaat yeri iki bölümden oluşurken, orijinal olduğu ifade edilen ahşap giriş kapısında süslemelere yer verilmiş. Kapının çevresi mermerle çevrili ve üst kısmı kemerli şekilde dizayn edilmiş.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı