REKLAMI GEÇ

KADİR GECESİ’NİN HİKMETLERİ

KADİR GECESİ’NİN HİKMETLERİ

Dini kültürümüzün temel taşlarından ikisi üç aylar ile bu aylar içerisinde mevcut olan mübarek gecelerdir Üç ayların gelişi ile heyecanlanan mü’minlerin heyecanın bir sebebi de mübarek geceleri barındırıyor olmasıdır. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayına değer katan bazı hususlardan bahsetmiştik bu mübarek ayın başında. Bunlar; Kur’anın bu ayda indirilmesi Orucun özel zamanı oluşu Bin aydan daha hayırlı olan KADİR GECESİ’nin bu ayda oluşu Kadir…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Temmuz 2014 Çarşamba, 09:17

denizli-mehmet-yigin-kadir-gecesi-h

Dini kültürümüzün temel taşlarından ikisi üç aylar ile bu aylar içerisinde mevcut olan mübarek gecelerdir

Üç ayların gelişi ile heyecanlanan mü’minlerin heyecanın bir sebebi de mübarek geceleri barındırıyor olmasıdır.

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayına değer katan bazı hususlardan bahsetmiştik bu mübarek ayın başında.

Bunlar;

Kur’anın bu ayda indirilmesi

Orucun özel zamanı oluşu

Bin aydan daha hayırlı olan KADİR GECESİ’nin bu ayda oluşu

Kadir gecesini sair gecelere üstün kılan hususlar da önemli.

Kur’an bu gecede indirilmiştir

Bin aydan daha hayırlıdır

Cebrail ile bütün mele-i ala sakinleri yeryüzüne inip Tan yeri ağarana kadar mü’minler için dua ve istiğfarda bulunurlar.

Bütün bunları özetleyen ve adını da bu geceden alan Kadir süresinin mealini paylaşmaya sıra geldi sanırım.

Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.  Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!  Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.  Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.  O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Görüldüğü gibi yukarıda ifade etmeye çalıştığımız her şey bu sürede dile getirilen şeylerdir.

Milletimizin bu geceye rağbet etmesinin bir diğer sebebi de geceye ilişkin peygamber efendimizin hadis-i şerifleridir.

Geceye ilişkin en bilinen hadis-i şerif şu:

‘‘Kim Allah’a inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları affolunur’’

Bir diğer Hadis ise: Hz Aişe validemizin ‘‘Ya rasülellah kadir gecesine ulaşırsam ne yapayım yada nasıl dua edeyim’’ diye sorması üzerine Efendimizin verdiği cevap ‘‘Allahım sen affedicisin affetmeyi seversin beni de affet’’diye dua et olmuştur.

Bu iki hadis kadir gecesinin kudsiyetini ve rağbete değer bir gece olmasını anlamaya yeter.

Dr.Senai DEMİRCİ’nin gece ile ilgili tesbiti enfes şöyle diyor:

kadri büyük bir kitab,
kadri büyük bir meleğin diliyle
kadri büyük bir elçinin eliyle
kadri büyük bir ümmete
indirildi bu gece…

Devamında kadir gecesine inanan ve ihya eden ,istifade etme gayretinde olan mü’minlere verilen değer ve imkanı ifade edişi de son derece şevke medar uslüp içeriyor ve diyor ki;

bu gece kadrinin bilindiği gece..
bu gece kadrini bilmen gereken gece..
bu gece kendinden fazlası olduğun gece..
bu gece varlığının göklere taştığı gece…
bu gece….

Kadir gecesini ramazan gecelerinden bir gece olduğuna şüphe yok bunun isbatı da iki kur’an ayetidir ki birini yukarıda verdim kadir süresi.Bu sürede Kuranın Kadir gecesinde indirildiği kesin haberi var.

Diğeri de Bakara süresinin 185. Ayetidir ki Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Demek oluyor ki kadir gecesi ramazandadır.Ne var ki ramazanın kaçıncı gecesine tekabül ettiği bu kadar net değil.

İslam alimleri Kadir gecesinin Ramazan’ın 27. gecesi olduğu konusunda ittifak etmiş olmalarına rağmen, İslâm kaynaklarında belirtildiğine göre Allah Teâlâ bir takım hikmetlere dayanarak Kadir gecesini ve onun dışında daha bazı şeyleri de gizli tutmuştur. Bunlar;

Cuma günü içerisinde duanın kabul olacağı saat;

Beş vakit içerisinde Salât-ı vusta;

İlâhî isimler içerisinde İsm-i Azam;

Bütün taatlar ve ibadetler içerisinde rızay-ı ilâhî;

Zaman içerisinde kıyamet ve hayat içerisinde ölümdür.

Bunların gizli tutulmasından maksat mü’minlerin uyanık, dikkatli ve devamlı Allah’a ibadet ve taat içerisinde olmalarını sağlamaktır. Mü’minler bu geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadet ve taatle değerlendirmelidir. (Kadir gecesi Dr.Gazi Erdem)

Zir b. Hubeyş diyor ki, Übey b. Ka’b’a sordum: Kardeşin Abdullah b. Mes’ud: “Yıl boyunca ibadet eden Kadir gecesine isabet eder” diyor, dedim. Übey b. Ka’b dedi ki: “Allah İbn Mes’ud’a rahmet eylesin. O, insanların Kadir gecesine güvenmemelerini istemiştir. Yoksa Kadir gecesinin, Ramazanda, Ramazanın da son on günü içerisinde yirmi yedinci gecesinde olduğunu biliyordu” dedi.”- Bunu neye dayanarak söylüyorsun, Ey Ebü’l-Münzir (Übey b. Ka’b’ın lakabı)” dedim. Übey;”- Ben bunu Rasûlüllah (s.a.s)’in bize haber vermiş oldugu alametle söylüyorum ki, o da, “o gün güneş şuasiz olarak doğar” dedi.  (Müslim, Sıyam, 220.)

Kadir gecesi için özel bir ibadet yoktur.En güzel ihya şekli elbette o gece de indirilen kur’anı okumak şeklinde olacaktır.Çok klasik bir ifade şekli olmaya başladı ama hakikat payı elbette yüksek bir ifade bu :sadece okumakla kalmayıp anlamaya da çalışmak bizim öncelikli vazifelerimizdendir.

Bazi camilerde ama cemaatın isteği ama görevlinin teşviki ile kadir gecelerinde veya teravihin bittiği bayram gecelerinde tesbih namazı kıldırılmakta yada kıldırılması istenmektedir.

Tesbih namazı efendimizin tavsiye ettiği bir nafile namaz olup yalnız kılınması gerekmektedir. Cemaatla kılındığına dair hiç bir delil olmadığı gibi teravih,husuf ve küsuf namazlarının dışında hiç bir nafile namaz cemaatle kılınmamalıdır.Zorluğundan hareketle olmayan bir şeyi ihdas edip cemaatla kılınarak kolaylaştırıldığı düşünülmemelidir.Bir de imama uymadan sadece imamın cehri okuyuşu ile cemaata rehberlik ettiği fakat herkesin kendisinin münferiden kıldığı da söylenebiliyor bazen.Bu cevaz noktasında mümkündür ancak uygulaması hiçte kolay değildir.

Kadir geceniz mübarek olsun.

Allahım sen affedicisin affetmeyi seversin beni(bizi)de affet.AMİİİN

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı