REKLAMI GEÇ

ORUÇ

ORUÇ

Oruç: sırf Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemekten, içmekten ve cinsi temastan kaçınmaktır. Oruç İslam’ın beş temel esasından biri olup farz oluşu Kur’an ile sabittir ayet-i kerimede Cenabı Hak: “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya…

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Temmuz 2014 Salı, 09:40

haberOruç: sırf Allah’ın rızasını kazanmak niyetiyle imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemekten, içmekten ve cinsi temastan kaçınmaktır.
Oruç İslam’ın beş temel esasından biri olup farz oluşu Kur’an ile sabittir ayet-i kerimede Cenabı Hak:
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.’’ (Bakara Süresi 185) Buyurmaktadır.

Ramazan ayına değer katan en önemli unsurun Kur’an olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gerçeği nazarımıza verip ramazanın ehemmiyetini kavrattıktan hemen sonra;öyle ise o aya erişen ORUÇ TUTSUN diyerek şartlarını taşıyan bütün mü’minlere orucu farz kılmıştır Allah(cc).

Oruç ibadetinde kameri takvim esas alınır. Dolayısıyla her sene bir önceki seneye göre on gün önce gelir. Bu da yılın her mevsimine tevafuk etmesi demektir. Nitekim bu sene yazın en sıcak günlerinde oruç tutacağız.Günlerin uzun ve mevsimin sıcak olması orucun tutulmasını zorlaştıran hususlardır.Ancak böyle olmasına rağmen bütün zorluklarına katlanabilmemizi netice verecek ve bizim için teselli oluşturacak bir ayette Allah(cc)“Ey iman edenler! Oruç.sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunur sunuz.” buyurarak zorluğun sadece bize emredilmediğini bizden önceki ümmetlere de emredildiğini bildirmektedir.

İfası son derece zor olan bu ibadetin sebebini sorgulayan bazı insanlar ne gerek var diyebilirler. İbadetlerin Hatta Allah’ın bütün emir ve yasaklarının mutlaka bir hikmeti ve bizlere bildiğimiz veya bilemediğimiz sayısız faydaları vardır.İbadetlerin hikmetini bilmek mecburiyetinde de değiliz.Samimi bir Müslüman ibadetlerin hikmetini neden ve niçinini sorgulamadan yerine getirir.Fakat hikmeti bilinirse faydası olur,yerine getirmeye teşvik eder,nefsine ağır gelen bu emri yerine getirme hususunda nefsiyle mücadele azmi artar.

Allah bazı emir veya ibadetlerin hatta yasakların(Haramların) da sebebini veya hikmetini bizzat kendisi açıklar ORUÇ ibadeti de bunlardandır.

Orucun farz olduğunu bildirdiğini ifade ettiğim bakara süresinin 183. Ayetini bitirirken Yüce Rabbimiz ‘‘ Umulur ki korunursunuz.”buyurarak orucun insanı korumak için farz kılındığını bildirmektedir.

Peygamber Efendimiz (sav) de bir hadisi şerifinde orucun bu koruma özelliğine dikkatimizi çekmektedir.
“Oruç bir kalkandır. Oruçlu kötü söz söylemesin. Kendisiyle itişmek ve dalaşmak isteyene iki defa “Ben oruçluyum” desin ve uymasın. Ruhum yedi kudretinde olan Allah’ü Teâla’ya yemin ederim ki: oruçlu ağzın açlık kokusu. Allah indinde misk kokusundan daha temizdir. Cenabı Hak buyurmuştur ki: “Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi arzularını bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun sayısız sevabını da. doğrudan doğruya ben veririm. Halbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir.” (Tecridı Sarih Tercümesi, 6, 248 Hadis N.897)

Orucun bir diğer sebebi de geçici dahi olsa mahrum kaldığımız nimetlerin kadrini ve kıymetini bilmemizi ve sonrasında da bu nimetleri verenin ALLAH olduğunu bize öğretmemizi sağlamasıdır.

Zahiren hiçbir engel olmadığı halde ,yese yiyebilecek içse içebilecek olduğu halde süresi içerisinde asla yemeyip içmeyen bir oruçlu şunu demektedir aslında. ‘‘Allahım elimin altında bulunan ve istifade etmeme bir engelin bulunmadığı sayısız nimetten mahrum durumdayım.Bütün bu nimetler senin.Sen müsaade edersen bunlardan istifade edeceğim’’

Veee akşam ezanı Allahüekber deyince Yani adeta Allah’ın ‘‘Şimdiye kadar benim rızam için uzak durduğun nimetlerden ye iç buyur’’demesi ile nimetlerin hakiki sahibine itaatın huzurunu kazanmış oluruz

Sayılamayacak kadar hikmetleri olan ORUÇ ibadeti Ramazan-ı şerifin özel ibadetidir.Her ibadette olduğu gibi orucu Yalnız ve yalnız ALLAH emrettiği için yerine getirmeliyiz.Bölece miktarını yalnızca Allahın bildiği mükafatlara nail olma hakkını elde ederiz.Yukarıda aktardığım bir hadisi şerifin bir bölümü ile sonlandırayım ki son paragraf ile kastettiğimi delillendirmiş olayım.

Cenabı Hak buyurmuştur ki: “Oruçlu kimse benim rızam için yemesini, içmesini ve cinsi arzularını bırakmıştır. Oruç doğrudan doğruya bana edilen (riya karışmayan) bir ibadettir. Onun sayısız sevabını da. doğrudan doğruya ben veririm. Halbuki başka ibadetlerin hepsi on misliyle ödenmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı