REKLAMI GEÇ

“Reklam olmadan başarılı olmak mümkün değil”

“Reklam olmadan başarılı olmak mümkün değil”

Hollanda Temsilcimiz Mehmet Sarı, Denizlili Ünlü Plastik Sanatçısı Yasemin Sözer Sarac ile röportaj yaptı. Çalışma ofisinin kapılarını Denizlihaber’e açan Sarac, Türkiye’deki sanatçılara tavsiyelerde bulundu. Sarac, “Yaptığımız sanat, reklama bağlı. Reklam olmadan başarılı olması mümkün değil” dedi.

/ DENİZLİHABER / 25 Eylül 2010 Cumartesi, 17:10

www.denizlihaber.com Hollanda Temsilcisi Mehmet Sarı, çalışmalarını Hollanda’da sürdüren Plastik Sanatçısı Yasemin Sözer Sarac ile sanat yaşamı ve çalışmaları ile ilgili Denizlihaber için röportaj yaptı. Çok sayıda ödüle sahip olan ve eserleri kişisel ve karma, ulusal ve uluslararası birçok sergide yer alan Yasemin Sözer Sarac, çalışma ofisinde www.denizlihaber.com için konuştu. İşte o röportaj:

-Denizlihaber okuyucularına kendinizi tanıtır mısınız?
1958 Denizli doğumluyum. Babamın görevi dolayısıyla hep dışarıdaydım. Lise öğrenimimi tamamlayana kadar Denizli’de kaldım. Üniversite eğitimimi, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü’nde (şimdiki adıyla 9 Eylül Resim Bölümü) aldım. Üniversiteden sonra özel sebeplerden dolayı üç yıl çalışamadım. Daha sonra çalışmaya başladım. 15 yıl resim öğretmenliği yaptım. Kars ve Denizli’de, lise ve üniversite düzeyinde görevlerde bulundum. Yüksek lisansımı, Pamukkale Üniversitesi’nde 1998 yılında tamamladım. 2000-2006 yılları arasında, 9 Eylül Üniversitesi’nde doktora yaptım. 2004 yılında da evlilik yoluyla Hollanda’ya geldim. Fakat 2006’ya kadar hem Türkiye’de hem Hollanda’da yaşadım.

-Sanatın hangi dalında faaliyet gösteriyorsunuz?
Plastik sanatların resim dalında uzmanım. Batik tekniği ile resim yapmaktan hoşlanıyorum. Genellikle Anadolu motifi içeren resimler yapıyorum. Fakat doygunluğa ulaşınca 2000 yılından itibaren, karışık tekniklerde yağlı boya, akrilik teknikleri çalıştım ve kendi tarzımı geliştirdim. Eserlerim, ekspresif sembolist ve sürrealist olarak tanımlanabilir.

-Yurt içindeki başarılı sanatçılarımıza, uluslararası başarıya ulaşmak için tavsiyeleriniz nelerdir?
Ülkemizde uluslararası bağlantısı olan il İstanbul. Ne yazık ki İstanbul bağlantısı olmayan sanatçılar yurt dışına açılamıyorlar. Bu sanat dalında kreatörlük diye bir kurum var. Kreatörlerle bağlantısı olması, yakınlarının tanıdıklarının olması lazım. Ne yazık ki Türkiye’de durum bu. Ve yaptığımız sanat, reklama bağlı. Reklam olmadan başarılı olması mümkün değil. Ne kadar üretken olursa olsun, iyi bağlantılar kurması lazım. Sanatçı megaloman olmalı. Önce kendini beğenecek, yaptıklarını beğenip onlara güvenecek.

-Sizden bir dönem minyatür kursu aldım. Bu unutulmaya yüz tutmuş sanat dalını, Hollanda’da devam ettirmek nereden aklınıza geldi?
Açıkçası ben ressamım, resim sanatçısıyım. Minyatürcü değilim. Plastik sanatların her şeyiyle ilgilenen, batıya tereciye tere satmak yerine, geleneksel sanatlarımızın da içinde resim olan disiplini olan bir alan seçtim. Tabii ki Türk sanatçısıyım. Hat ögeleri kullanıyorum. Ama minyatür dilinde değil, resim tekniğinde. Tabii ki bu minyatürü Türkiye’de öğrencilerime öğretmiştim. Türkiye’de bu konuda da eğitimim vardı.

-Son dönem Hollanda’daki çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyim?
Mastrich Mosarte’da iki sanat fuarına katıldım. Katılan iki Türk sanatçısından birisi bendim. Fuar, resim dalında uluslararası anlamda önemli fuarlardan biri. Özel davetli olarak Erasmus Kulüp’te resimlerimizi sergiledik. Pamukkale Üniversitesi 1. Uluslararası Plastik Sanat Kolonisi’ne katıldım. Garklı ülkelerden 25 sanatçı ile birlikte katıldım. Rektör Prof. Dr. Necdet Fazıl Ardıç, çalışmanın başındaki Prof. Dr. Tahsin Hancıoğlu ve uluslararası koordinatörlüğünü gerçekleştiren Doç. Dr. Merih Tekin Bender’in çok büyük katkısı var. Bunun yanı sıra resim, minyatür ve ahşap boyama kursları veriyorum.

-Biliyorum ki 1996’da serginizi Hollanda Kraliçesi açtı. Bunun yanında ulusal ve uluslararası onlarca kişisel ve karma sergiye katıldınız. Bunca başarılı sanat geçmişinizde içinizde ukde olan bir şey var mı?
Bir sanatçı, elindeki materyali ne olursa olsun üretkendir. Ancak Türkiye’deki sanatçılar açısından şunu isterdim: Eğer ülkemdeki sanatçıların olanakları, uluslararası sanatçılar gibi ya da Avrupa’daki sanatçılar gibi olsa, inanıyorum ki uluslararası çapta sanatçı yetişir.

-Bundan sonraki sanatsal faaliyetlerinizi Hollanda’da mı devam ettireceksiniz? İleriye dönük projeleriniz nelerdir?
Denizli’deki koloninin aynısını burada yapma fikri var. Burada Okan Akın isimli ebru sanatçısı ile Türk sanatı ile ilgili neler yapabileceğimizi tartışıyoruz. Kaygılarımızı, düşüncelerimizi paylaşıp bu koloniyi beraber yapma fikrini geliştiriyoruz. Bunun yanında Londra ile bir sergi bağlantısı içindeyim. Sadece resimle değil, Gazi Üniversitesi’nde iletişimle ilgili son dönem enstalasyon çalışmaları yapıyorum.

-Son olarak Denizlili hemşehrilerinize mesajınız var mı?
Denizli güzel bir şehir… Doğduğum bir şehir olması dışında, herkesin etkilendiği bir şehir. Ancak son dönem uygulamaları beni çok üzüyor. Örneğin Kız Meslek Lisesi’nın yıkılması. Eski binaları sit alanı ilan edip koruyabilecekken yok edilmesi… Bunlar beni çok üzüyor.

İŞTE YASEMİN SÖZER SARAC VE SANAT YAŞAMI
Yasemin Sözer Sarac
1958 Denizli’de doğdu.
1977 9 Eylül Üniversitesi, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü- Resim-İş Eğitimi Bölümü’nden mezun oldu, 1994’de lisans tamamladı.
1998 Pamukkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim- İş Öğretmenliği Ana Bilimdalı’nda Yüksek Lisans (master) Programını “18. -19. yy. Denizli Mutfağında Kullanılan “Türk-Osmanlı” Bakır Mutfak Eşyası” konulu yüksek lisans –master tezi ile tamamladı
2006 9 Eylül Üniversitesi – Eğitim Bilimleri Enstitüsü ,Güzel Sanatlar Bölümü – Resim-İş Öğretmenliği A.B.D da Doktora Programını “Yeniden Yapılandırılmış Eğitim Fakültelerinde (Resim-iş Eğt. A.B.D.da) Sanat Eğitimine Hümanist Bir Yaklaşım” konulu doktora tezi ile tamamladı.
1982-1996 yılları arasında T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta öğretim kurumlarında (Kars ve Denizli illerinde) resim öğretmeni ve idareci olarak görev yapmış, 1996 yılında Pamukkale Üniversitesi master sınavını kazanarak, öğretim elemanı olarak üniversiteye geçmiştir. 2006 yılında İzmir 9 Eylül Üniversitesinde doktorasını tamamlayarak, aynı yıl Hollanda’ya yerleşmiştir. Halen Hollanda, Avrupa İslam Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Akademik çalışmalarının yanısıra, birçok kişisel sergi açan ve grup sergisine katılan sanatçının eserleri yurt içi ve dışında pek çok devlet ve kişisel kolleksiyonlarda yer almaktadır. 4 Ulusal sanat ödülü bulunan Yasemin Sözer Sarac ” Unesco – AIAP UPDS- Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği” ile Hollanda Kunstkringvoorne Sanatçılar derneği ve Hellevoetsluis Kunst-uitleen Devlet Galerisi yönetici üyesidir.

SANAT ETKİNLİKLERİ
KİŞİSEL SANAT ETKİNLİKLERİ
1984 Denizli-Çal Bağbozumu Festivali Amblem Yarışması ( I. Ödül )
1986 Denizli Sanayiciler Bankacılar ve İşadamları Derneği Amblemi
1987 Denizli Devlet Güzel sanatlar Galerisi (Kişisel Sergi)
1988 Balıkesir Devlet Güzel sanatlar Galerisi (Kişisel Sergi)
1989 Aydın Devlet Güzel sanatlar Galerisi (Kişisel Sergi)
1993 Emsan 1. Desen Yarışması ( III. Ödül )
1996 İstanbul Artemis Sanat Merkezi (Kişisel Sergi)
2000 İstanbul Artemis Sanat Merkezi (Kişisel Sergi)
2002 YG-21 Kentleri 1. Ulusal Kadın Etkinlikleri Türkiye Kadın Ressamları Resim
Yarışması Sergisi ( Jüri Özel Ödülü )
2003 İzmir Turgut Pura Sanat Vakfı Resim Yarışması ( II. Ödül )
2004 İzmir, İletişim Kitabevi Sanat Galerisi ( Kişisel Sergi )

ULUSLARARASI KİŞİSEL SANAT ETKİNLİKLERİ
1994 Hollanda-Almelo ‘The New Public Library’ Galeri, (Kişisel Sergi)
2007 Erasmus Üniversitesi – Rotterdam , ‘ Faculty Club’ Salonu (Kişisel Sergi)
2007 Galeri Medea – Rotterdam (Kişisel sergi)
2007 Orion, Kültür Merkezi, Zevenkamp – Hollanda ( Kişisel Sergi)
2008 Sommelsdijk- Remonstranse Galeri (Kişisel Sergi)
2008 Hellevoetsluis Kunst – Uitleen Devlet Galerisi (Kişisel Sergi)
2010 Erasmus Üniversitesi – Rotterdam , ‘ Faculty Club’ Salonu (Kişisel Sergi)

KARMA SANAT ETKİNLİKLERİ
ULUSAL
1991 İzmir, Devlet Resim ve Heykel Müzesi ( Karma sergi)
1995 Denizli – Ana Sigorta Sanat Galerisi
1995 Denizli – Pamukkale Festivali
2001 9 Eylül Üniversitesi, Buca Eğt. Fak. Resim Böl.( 1970-80 Mezunları Sergisi )
2002 İzmir, 9 Eylül Üniversitesi, Resim-İş Eğitimi Böl. Öğretim Elemanları Sergisi
2003 İzmir, Amerikan Kültür Derneği , Doktora Grup Sergisi
2004 Eğitim ve Öğretmen Video-Art, Enstalasyon ve Performans Sergisi, İzmir.
2004 Buca Eğt. Fak., Öğretim Elemanları Sergisi, İş Bankası Sanat Galerisi, İzmir
2004 İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Yeni Asır Gazetesi İzmir’li Sanatçılar Sergisi
2005 Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi,Universiade, Akademist Ressamlar Sergisi, İzmir.
2005 Konak Belediyesi Sanat Galerisi, 7. Ata’ya Saygı Resim Sergisi, İzmir.
2005 İzmir’li Kadın Ressamlar Sergisi, İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi

ULUSLARARASI
2006 Hollanda – Brielle – Şehir Galerisi, Grup Grenzeloos Sergisi (Enstalasyon)
2006 Maastricht Sanat Fuarı – ‘ Slevrouwe’ Galerisi, Grup Grenzeloos Sergisi
2007 Sanat Marketi, Kerk Ann de Ring Galerisi, Hellevoetsluis- Hollanda
2008 İstanbul – Artemis Sanat Merkezi, Özgürlük sergisi, Uluslararası 10 sanatçı ile.
2008 Maastricht- Avrupa Enstitüsü ( İstanbul konulu) grup sergisi.
2009 “Zijde” Müzesi – Middelburg – Worl of Silk Galeri
2009 “Nationaal Brandweer” Müzesi – Hellevotsluis
2009 Rozenburg Şehri Belediyesi Sanat Marketi

SEÇİMLİ VE DAVETLİ SANAT ETKİNLİKLERİ
ULUSAL SEÇİMLİ VE DAVETLİ SANAT ETKİNLİKLERİ
1992 Antalya Valiliği 1. Resim Yarışmalı Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi
1995 İstanbul – Artemis Sanat Merkezi , Türkiye’den 100 Sanatçı -100 Eser
1996 İstanbul, Artemis Sanat Merkezi , « Habitat Türk Sanatı Sergisi »
2004 Ankara, Kültür Bakanlığı – Ressam Şefik Bursalı, Yarışmalı Resim Sergisi
2004 İstanbul, Umut Vakfı Yarışmalı Resim Sergisi, Lütfi Kırdar Sergi Salonu

ULUSLARARASI SEÇİMLİ VE DAVETLİ SANAT ETKİNLİKLERİ
1997 Almanya – Regensburg- Kolpinghaus Fuayesi, Akademist Sanatçılar Grup Sergisi
1997 Denizli – II. Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Sergisi
1998 Denizli – III. Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi Sergisi
2003 Türkiye – İran – Azerbaycan Akademisyen Sanatçılar Birliği Karma Sergisi
2005 “Buca Education Faculty 1st İnternational Visual Art Meeting”
2007 İstanbul, Çekirdek Sanat « Uluslararası ‘ 86 Kadın, 86 Yapıt ’ » Resim Sergisi
2007 İzmir Resim ve Heykel Müzesi, “Buca Education Faculty 2st İnternational Visual Art Meeting” İzmir Bianeli
2008 Den Haag, Avrupa Birliği Uluslararası Sanat Projesi ( Gelişmekte olan 3. Dünya Ülkeleri Kadınları ve Mensturasyon sorunları, Hollanda’ lı Parlementer Mev. Tjon A Ten ve EEPA – Europe External Policy Advisors desteğinde )
2008 Bandırma- Manyas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali.
2009 Ankara – Gazi Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi. Gazi Resim Heykel Müzesi , Uluslararası Sergi “Türk Dünyasında Savaşların Sanattaki İzleri – Şehitlerin anısına”
2010 Denizli- Pamukkale Üniversitesi I. Uluslararası Plastik Sanatlar Kolonisi
2010 Maastricht- Mosarte 2010: Een kwart eeuw kunst beleven zonder drempels, 25 Jaar-S+ma Hommage aan de Culturele Hoofdstad van Europa 2010 İstanbul

Sanatıma dair;
Çalışmalarımın öncesinde, herhangi bir tasarım ya da eskizden özellikle kaçınıyorum. Bu tavrımın amacı; bir başka deyişle, anlamlandırılabilinecek bir şeye bağımlı olarak resim yapmaktan kaçınmak. Yine aynı nedenlerle üretim aşamasında müzik dışında beni etkileyebilecek her şeyden – bu bir ses, bir görüntü olabilir… Kendimi soyutlamaya özellikle özen gösteriyorum. Bana göre her yeni resim öncesinde tuval üzerinde öylesine atılmış anlamsız lekelerde, bilinçle algılayabileceğim hiçbir şey olmamalı ki bilinçaltıma ulaşabileyim.
Düş gücümü ve bilinçaltımı harekete geçiren ve başlangıçta hiç bir anlam içermeyen bir leke ya da biçimin ardına düşüp, anlık verilmiş içsel kararlarla çalışmak beni son derece heyecanlandırıyor. Açıkçası resimlerimin ana dinamiğini oluşturan renk, leke ve doku üçlemesinin bu heyecanla beslendiğini düşünüyorum.
Bilinmezlik, bilinçaltımın gönderilerini deşifre ederek, plastik bir anlatım biçimine dönüştürmek ve bu sağaltım ve çözümleme sırasında da hissettiğim içsel sıkıntı ya da coşku benim için vazgeçilmesi güç bir tutku.
Yasemin Sözer Sarac Hellevoetsluis,2010

Yorumlar

yakup hayro   -  Bağlantı 4 Ocak 2013, 23:41

başarılı kariyer

yakup hayro   -  Bağlantı 4 Ocak 2013, 23:39

çok başarılı kariye r sayın yasemin devamında en iyi dileklerle yakup hayro

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı