REKLAMI GEÇ

Zolan: Beklemeye tahammülü olmayan işler için borçlanıyoruz

Zolan: Beklemeye tahammülü olmayan işler için borçlanıyoruz

Denizli Büyükşehir Belediyesi son dönemde borçlanma haberleriyle gündeme geliyor. Zolan kimi zaman kredi, kimi zaman yatırım için meclisten borçlanma yetkisi istiyor. Peki bu ne anlama geliyor. Gerekçelerini Başkan zolan Denizlihaber.com’dan Engin Ünal’a anlattı

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Şubat 2015 Perşembe, 09:55

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile özel söyleşimizi sürdürüyoruz. Bu bölümde büyükşehiri, meclisten istediği borçlanma yetkilerini, ilçe belediyeleriyle uyum konusunu, seçim vaadi 222 projeyi, herkesin şikayet ettiği Üçgen Çarşısı’nı, yüksek geldiğinden yakınılan içme suyu faturalarını, verdiği hizmetten çok karıştığı kazalarla gündeme gelen belediye otobüslerini konuştuk.

ic-1

700 KİLOMETREKARE 12 BİN KİLOMETREKARE OLDU

Engin Ünal: Bu noktadan itibaren sizin döneminize gelelim istiyorum. Siz, bir dönemi kapattınız, bir dönemi başlattınız. Denizli Belediyesi’nin son, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin ilk başkanısınız. Büyükşehirde bir yılı geride bırakmak üzeresiniz. Ne umdunuz, ne buldunuz, hangi noktadasınız?

Osman Zolan: Büyükşehir çok arzu ettiğimiz bir husustu. Bunun için Ankara’da çok yoğun temaslar oldu. Büyükşehirle birlikte alan birden büyüdü. 700 kilometrekareye hizmet ediyorduk Denizli Belediyesi iken, şimdi 12 bin kilometrekareye çıktı hizmet alanı. Kırsalda birçok belde belediyemiz kapandı. “Ne olacak?” soruları vardı gündemde. Kaygılar vardı, belirsizlik vardı. Biz Büyükşehir Yasası’nın çıkmasından sonra köy köy, belde belde dolaştık. Ne olacağını net bir şekilde anlattık.

Seçimler oldu, yetki bize verildi. Biz önceden ekibimizle beraber dolaştığımız için alanı tanımış olduk. Çalışma arkadaşlarımız yönetmelik, bilgi işlem ve program boyutunda hazırlıklar yaptı. 30 Mart’tan sonra büyükşehire geçişte büyük bir sorun, belirsizlik, kriz yaşanmadı. Veznelerin açılma noktasında mazbata alma sürecinde belki 3-5 günlük bir sıkıntı oldu.

ic-3

Şu anda bakıyoruz, 52 noktada itfaiyemiz birimiziz var. Bizimle birlikte büyükşehir olan iller bu durumda değil. Biz hangi mesafede nereye hizmet ederiz, hangi can güvenliğini sağlayabiliriz noktasında hesaplamalar yaptık. Bu 52 nokta öyle belirlendi.

Cenaze hizmetlerinde da aynı planlama yapıldı. En uç noktadaki mahallemizde bu hizmeti verir duruma geldik. İçme suyu, kanalizasyon, arıtma tesis noktasından baktığımızda da yatırımlarımız son hızla devam ediyor.

Yeni kurulan büyükşehir arasında bir değerlendirme yapıldığında, Denizli Büyükşehir Belediyesi yapmış olduğu yatırımlar ve planlamasıyla ilk sırada yer alıyor. Sisteme uyum sağlamış bir yapımız var. İtfaiyesi, cenaze hizmetleri, içmesuyu, kanalizasyon, park-bahçesiyle ilk sırada yer aldığımızı, bu konuda iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. İnsanların derdine derman olacak yatırımlar konusunda hiç tereddüt göstermedik. Çizmeleri ayağımıza geçirip çalışmaları başlattık.

ic-2

İŞİ SAHİPLENEN YAPIYOR

Engin Ünal: İlçe belediyeleriyle uyum konusunda bir sıkıntı var mı?

Osman Zolan: Tabii olabiliyor. Bazı özel olaylarda olabiliyor. Ama genelde şunu söyleyeyim; tüm ilçe belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum, bizlerle beraber yürüme konusunda gayretleri var. Bizim arzumuzda bu. İlçe belediyelerimizle beraber çalışma noktasında iyi durumdayız. Görevlerimiz net, belli. Kimin ne yapacağı belli. Bazı ortada olan işler var, kim sahip çıkarsa, kimin imkanı varsa yapıyor. Büyükşehir-ilçe belediyesi konusunda ayırım yapmıyoruz.

20 YILDA BİTECEK İŞLERİ BİRKAÇ YILA SIĞDIRMAK GEREKİYOR

Engin Ünal: Ekonomik anlamda sıkıntılarınız var mı? Zaman zaman meclisten borçlanma yetkileri talep ediyorsunuz. Büyükşehirle birlikte o özlemini çektiğiniz ekonomik rahatlamayı sağlayacak gelir kaynaklarını elde edebildiniz mi? Borçlanmalar yapılacak hizmetlerle ilgili kredi kullanma mıdır?

ic-5Osman Zolan: Borçlanmalar genellikle yeni yapılanmaya yönelik. Büyükşehir noktasında baktığımızda belki 20 yılda tamamlanması gereken işler var. Ancak biz onları birkaç yılda tamamlama konusunda gayret gösteriyoruz. Onun için de kaynak gerekiyor. Büyük projelerimiz var, onlara kaynak gerekiyor. O noktada borçlanmalar yapıyoruz. Çünkü vatandaşımızın beş yılı bile beklemiyor. Haklılar, istiyorlar ki bir an önce dertlere derman olacak yatırımlar gelsin. Bir yılda tüm şehrin sıkıntılarını gidermek mümkün değil. Ama biz olabildiğince hızlı yapabilmek adına, beklentilere cevap verebilmek adına kısmen borçlanmaya gidiyoruz.

Büyükşehirle birlikte bazı ek kaynaklarımız geldi. Merkezde iki ilçe kuruldu. Onlar kendi alanlarında hizmet ediyor. Biz de büyükşehir kapsamında gelen kaynaklarla hizmet veriyoruz. Çok eksik, yapılması gereken çok iş var. Beklemeye de tahammül yok. Beklemeye tahammülü olmayan işleri de borçlanmaya yapmanın gayretindeyiz.

SEÇİM VAADİ 222 PROJEDE DURUM

Engin Ünal: Seçim sürecinde sözünü ettiğiniz 222 proje vardı. Bunlardan ne kadarına başlayabildiniz ya da önümüzdeki süreç için planlamanız nedir?

Osman Zolan: Saymadım, yaptıklarımızı tek tek saymadım ama iyi bir noktadayız. İnşallah 222 projemizi harfiyen yerine getireceğiz. Kimisinin projeleri çiziliyor, kimileri için yer arayışlarımız var. Her projenin sahibi belli. Sahipleri onları takip ediyor. İnşallah dönemimizin sonunda hepsini yapmış olacağız.

ic-4

ÜÇGEN ÇARŞISI KİMSEYİ MUTLU ETMEDİ

Engin Ünal: Yeri gelmişken temelinin atıldığını bildiğim şu Üçgen Çarşısı konusuna da değinmek istiyorum. Hatırladığım kadarıyla burasıyla ilgili bir düzenleme seçim vaadlerinizin arasındaydı. Burayla ilgili bir planlamanız var mı?

Osman Zolan: Üçgen Çarşısı herkesin şikayet ettiği bir yer. Denizli’ye yakışmadığı konusunda herkes hemfikir. Denizli’ye gelen giden herkesin gördüğü bir noktada bulunuyor. Yapmış oldukları yatırımın karşılığını alamamaktan dolayı oradaki mal sahipleri de mutlu değil. Kullanan insanlar da mutlu değil.Çarşıyla ilgili birkaç seçeneğimiz var. Şu anda çalışmalar sürüyor. Üçgen Çarşısı ile ilgili sıkıntı bu dönem çözülsün istiyoruz. En azından binalar orada olmasın istiyoruz. Bu anlamda hukuki bir çalışmamız var.

Engin Ünal: Planlamanız bu döneme yetişir mi?

Osman Zolan: En azından yapıların kaldırılmasıyla ilgili husus yetişir diye düşünüyorum. Tabii sorun şu: Oranın mülkiyeti bize ait değil. Mülkiyet sahibi vatandaşlarımızla oturup istişareler yapacağız. Söylediğimiz gibi; şehir mutlu değil, mal sahipleri mutlu değil, kullananlar mutlu değil. Hiç kimsenin mutlu olmadığı yapıyı da tutmamak gerekiyor. Orada herkesin mutlu olacağı bir yapının oluşması gerekiyor.

ic-6

ÖLÜMLER HEPİMİZİ ÜZÜYOR

Engin Ünal: Son önemin en çok konuşulan ulaşım hizmetlerine gelmek istiyorum. Sıfır kilometre araçlar aldınız. Klimalı; yazın serin, kışın sıcacık içi. Ama bu otobüsler hizmetinden çok karıştığı kazalarla konuşulur hale geldi. Neden böyle oldu? Şoförler tam hazır değil mi? Altyapı tam oluşturulamadı mı?

Osman Zolan: Aslında şoförlerimiz uzun yıllardır otobüslerde çalışan şoförler. Daha önce de bir şirket çalıştırıyordu biliyorsunuz, çoğunluğu o şirketten. Yeni şoförler de ihtiyaç duyuldukça alınıyor. Bu arkadaşlarımıza eğitimler veriliyor. Bunun yanı sıra halkla ilişkiler anlamında da eğitim destekleri sağlandı. Olan kazalara tabi ki bizler de çok üzülüyoruz.

150 aracımız var. Sabah 06.00’den gece 24.00’e kadar hiç durmadan şehrin içinde. Bir kişinin vefatı yüreğimizi sızlatıyor. Kusurlu olalım veya olmayalım, otobüsün karıştığı her kaza kusurluyuz, değiliz diye de bir şey yok. Otobüslerin kusurlu olmadığı kazalarda da ölümler meydana gelebiliyor. Ama sonuçta ölüm olması hepimizi üzüyor.

Eğitimlerimizi daha da yoğunlaştırdık. Denizli Kart ile paralı binişleri sonlandırdık. Amacımız şoförün dikkatinin dağılmasını önlemek, vatandaşla diyoloğunu en aza indirmekti. İnşallah bir daha olmaz. Hem iş güvenliği anlamında alınması gereken tedbirleri alıyoruz hem verilmesi gereken eğitimleri veriyoruz. Ancak şanssızlıklar oldu, istemediğimiz kazalar oldu. Bundan sonraki temennimiz inşallah bir daha olmaz.

ic-7

EN DÜŞÜK KATI ATIK ÜCRETİ DENİZLİ’DE

Engin Ünal: Son dönemde çok konuşulan konulardan birisi de içme suyu faturaları. Faturanın yarısına yakını kadar farklı isimlendirmelerle abonelerden ücret alınıyor diye yakınmalar var. Rakamlarla ilgili net bilgi için örnek vereyim. Fatura toplamı 31,81 lira. Atıksu, katı atık, ÇTV ve KDV’yi çıktığınızda 18 liraya düşüyor. Vatandaşın da itirazı burada başlıyor. ÇTV ve KDV’yi düşüremezsiniz ama atıksı, katı atık gibi bedelleri aşağıya çekemez misiniz?

Osman Zolan: Söylediğiniz rakamlar su bedelinin üzerine konular rakamlar. Biliyorsunuz bir arıtma tesisimiz var. Kanun gereği sadece Denizli’de değil, tüm şehirlerde atıksu bedeli alınmak durumunda. Biz maliyetin yarısından daha aşağıda bir bedel alıyoruz. Katı atık çöp toplamayla ilgili bir ücret. Artık o çöp toplama işi ilçelere geçti. O para ilçelere aktarılıyor. ÇTV katı atıkla beraber oluyor. KDV kanunen alınmak zorunda. Hepsi ekstraymış gibi görünüyor ama alınan ücretlerin kullanıldığı, aktarıldığı bir alan var. Hepsinin içme suyu üzerinden alınması su faturasını şişirilmiş gibi gösteriyor.

Katı atıktan bir örnek vereyim. 1,5 yıl önce Aydın 10 lira gibi bir rakam almıştı hane başına. Biz 3-4 lira gibi bir rakam almıştık. Emsal teşkil eden illere baktığımızda farklı bir uygulamamız var. Çöpler toplansın istiyorsak o bedellerin alınması lazım. Türkiye geneline baktığımızda sözü edilen ücretleri en düşük alan belediyeyiz.

YARIN: ÜÇ ARSA NE OLACAK?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı