REKLAMI GEÇ

Dönüş yolunda (Denizli’den Köln’e) 1

20 Eylül 2019 Cuma

Binlerce hemşehrisi gurbette olan Denizli’de yaz aylarında en çok gündeme gelen soruların peşine düştük. Gurbetçiler onca yolu otomobilleriyle nasıl geliyor, nereleri görüyor, nelerle karşılaşıyorlar? Dönüş yolunda yoldaşlık ettiğimiz gurbetçilere yönelik tüm sorular işte bu yazı dizisinde.

3 bin kilometrelik yolu hiç durmaksızın katetmek için 30 saat, gözlerinizi kırpmadan, direksiyon başında olmanız gerekiyor. Çünkü, navigasyonlar, Denizli-Köln arasında sizi bekleyen 3 bin küsur kilometre yolu ve 30 saati aşkın süreyi işaret ediyor. Sınır kapıları için ise 6-7 saat süren bekleme çilesi de cabası. Keza giriş-çıkışın yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos aylarında bekleme süresi 2’ye, hatta bazen 3’e katlanıyor.

Bir yıl boyunca beklenen, biriken zirve yapan memleket hasreti ile tatlı ve telaşlı bir yolculukla başlayan izinlerinin sonunda yani dönüş yolunda bu kez uzadıkça uzayan ve çileye dönüşen bir ayrılığı yaşayan gurbetçiler, binlerce kilometreyi direksiyon başında aşıyor.

Denizlihaber.com olarak gurbetçilerin dönüş yolculuğuna eşlik ettik. Yaşanılan ayrılığı unutturan dönüş çilesini, gurbetçilerin neden kara yolunu tercih ettiklerini, hangi güzergahları kullandıklarını ve neler yaşadıklarını Denizlihaber.com okurları için gözlemledik ve derledik.

DENİZLİ-KAPIKULE İÇİN YENİ GÜZERGAH
Gurbetçiler önceden farklı güzergahlar tercih etse de şimdi navigasyonlar, Avrupalı gurbetçilerimizin Türkiye güzergahı için yoğun olarak kullandıkları Edirne Kapıkule Sınır Kapısı için yeni rotayı İstanbul üzerinden oluşturuyor. Keza yeni yapılan Balıkesir-Bursa-İstanbul Otoyolu sizi önce İstanbul’a oradan Edirne’ye yani Bulgaristan sınır kapısına daha hızlı ulaştırıyor. İstanbul üzerinden yapacağınız Kapıkule yolculuğu ortalama 8 saat 40 dakika kadar sürüyor. Çünkü yeni otoyol ile Denizli İstanbul arası 6,5 saate kadar düşüyor.

TÜRKİYE ROTASININ DETAYLARI
800 kilometreyi aşan bu ülke içi rota detaylarına gelince. Denizli-İzmir Karayolu üzerinden başlayan yolculukta Buldan üzerinden Sarıgöl yoluna sapan gurbetçiler, Akhisar’ın çıkışında yeni otoyola geçiyor. Önerimiz; 4 saat sürecek otoyol yolculuğu öncesi Akhisar’da yemek molası vermeniz. Meşhur Akhisar köftesini yemeniz için, ilçe merkezindeki tarihi çarşıda bir o kadar tarihi köftecileri bulabilirsiniz.

İSTANBUL’A KADAR 250 TL GEÇİŞ ÜCRETİ ÖDÜYORSUNUZ
Akhisar ile başlayan otoyol yolculuğu Balıkesir, Bursa, Yalova ve Kocaeli’ye kadar uzanıyor. İzmit körfezine yapılan yeni köprüyü tercih ederseniz, İstanbul’a kadar otoyol ve köprü geçiş ücretleri için yaklaşık 250 TL ödüyorsunuz. Biz bu uzun yolculuğun ilk molasını İstanbul’da verdik ve Anadolu yakasında konakladık. Ancak gurbetçiler sabahın erken saatlerinde başladıkları yolculukta Türkiye sınırları içinde konaklama yapmıyor.

KAPIKULE SINIR KAPISI
Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısında Türkiye tarafında pasaport kontrolü hızlı akıyor. 5-10 dakikalık bir kuyruğun ardından Bulgaristan tarafına geçiyorsunuz. Sizi kocaman bir AB bayrağı ile Bulgaristan Bayrağı karşılıyor.

Aracınız dev bir X-Ray cihazından geçerken bir taraftan da zeminden aracına bir dezenfektan sıkılıyor. Büyük olasılık besi hayvanlarını tehdit eden bulaşıcı hastalıklara karşı önlemdir diye düşünüyoruz. Gerisini düşünmek bir hayli incitici.

Bu iki aşamanın ardından ilk bekleme çilesi başlıyor. Yan yana 4-5 ayrı gümrük kapısı Eylül ayında bile yeterli gelmiyor. Keza dönüşlerin yoğun olduğu Ağustos ayında ortalama bekleme süresinin 8-10 saat olduğu bir geçiş çilesinden bahsediyoruz.

 

DEVAMI HAFTAYA CUMA

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Dönüş Yolunda