REKLAMI GEÇ

ALACAİN’E YOLCULUK

28 Ekim 2016 Cuma

denizli-acipayam-alacain-h

Acıpayam’dan söz edilecekse, oralarda gezilip dolaşılacaksa eğer ve görülenler gösterilecekse önce yöre hakkında biraz bilgi paylaşmak gerek.

Acıpayam sözcüğü duyulduğunda akıllara; Payamlar (badem) gelir, ova gelir çiçek çiçek ve bereketli topraklar… Sonra Garb-i Karaağaç, Şair Eşref, Karahüyük, Yatağan, Kızılhisar, Avşar, Gireniz Deresi (vadisi) ve diğerleri…

denizli-acipayam-alacain-1

Ama en çok folklorik değerleri popüler kılmıştır Acıpayam yöresini. Kızılhisar’ı da aynı havzaya koymak gerekir zira Acıpayam Ovası hepsini kapsar. Özel bir yerleşim alanıdır bu bölge. Tarihçiler öyle bir anlatırlar ki bölgeyi bir anda gözünüzün önünde canlanır her şey. Havzanın giriş ve çıkışı vardır örneğin. Doğu ve güney doğudan gelen yollar biri Burdur/Güney tarafından gelip Karahöyük Avşarı’ından, diğeri yine Burdur-Çavdır-Gölhisar tarafından gelip Kumavşarı üzerinden ovaya girer. Çıkış ise Kazık Beli yönündeki Honaz Dağı eteğindeki vadinin boşluğudur. Böylesi bir coğrafi konuma sahip bölgenin yerleşim alanı olarak tercih edilmesi yerleşim alanlarının güvenliği açısından çok önemli bulunmuş olmalıdır.

denizli-acipayam-alacain-2

Ovanın etrafına yerleşenlerin ya da kurulan köylerin her biri başka işte uzmanlaşmıştır. Ve o iş koluyla ilgilenirler. Yatağan kılıç ve pala gibi metal işleri, Yeşilyuva deri ve dericilik, onlara yakın yerdeki Sırçalık tarafında cam işleme, Kızılhisar bardak-urgan, Oğuz, Ucarı ve Corum gibi yerler çiftçilik, kıyılarda ve dağlık alanlardakiler küçükbaş hayvancılık, ova düzündeki sulak alanlara yakın yerlerdekiler büyükbaş hayvancılık, (Dericiliğin bunlara bağlı geliştiğine dikkat etmek gerekir) diğer yerleşim alanlarının her biri de başka iş kollarıyla ilgilidir ve hepsi bir şekilde birbirine bağlı olarak varlıklarını sürdürmüşlerdir tarihi süreçte. Sonra buralardaki yerleşim alanlarının adları da başka bir tarihi kapıyı aralamaktadır. Yüreğil, Dodurga, Yazır, Ayaz, Gaysar, Oğuz, Kızılhisar, Alaattin, Avşar, Karahöyük gibi. Tüm bunlar bölgedeki yerleşimin tesadüfi değil, tam aksine planlı ve bir strateji gereği olduğunun kanıtıdır.

denizli-acipayam-alacain-3

Yakın tarihe dair bu tespitler sonrası biraz daha geriye gidip yüksek yerlerdeki antik yerleşimlere de değinmek gerekir. Bu ayrıcalıklı coğrafyadaki özel yerlerden noktalardan biri de “Alacain” bölgesidir. Yöre insanının şivesiyle “Alicin”dir burası.

denizli-acipayam-alacain-4

Antik dönemlerden bu güne uzanan yolculukta bölgeyi tepelerden bakan hakim noktalardan biri olarak tanımlanır bu nokta. Mağara yerleşimleri, kale kalıntıları ve mezarlıklar halen bu noktanın geçmişte ne denli önemli olduğunun kanıtıdır. Dodurga’da bulunan bir yazıt da yöreye dair başka ipuçları sunar. Tıpkı mitolojik hikayelerde sözü geçen Nehir Tanrısı Kazanes gibi. Onun adına sikke basılması ve ona kurbanlar sunulması hikayeleri gibi.

denizli-acipayam-alacain-5

Tarihini folklorik değerlerini ve coğrafyasına dair çok şey yazılacak olan Acıpayam’da bu farklı güzelliklerden birine konuk olmak amaçlı yola çıktığımızda sonbaharın sıcak günlerindeydik.

Acıpayam’a ulaştığımızda bize bu gezide yardımcı olacak öğretmen İbrahim Zeren ve onun arkadaşı Mevlütler Köyü’nden Cahit Yılmaz ile buluşup bir kahvede kahvaltımızı yapıp, çantalarımızı biraz hafifleterek yürüyüşe başlayacağımız noktaya hareket ediyorduk.

denizli-acipayam-alacain-6

Mevlütler Köyü’ne ulaştığımızda karşıdan Alacain’i görme şansımız oluyordu. Buradan biraz çevreyi izledikten sonra zamanı iyi kullanmak adına yola devam ediyoruz. Buralardan araçla geçip zamanımızı doğanın içinde geçirmeyi planlıyoruz.

denizli-acipayam-alacain-7

Sırasıyla Çatak Yaylası’nı görüp stabilize yoldan devam ederek yürümeye başlayacağımız Şağman Yaylası’na ulaşıyoruz. (Şaman, şahman ve benzeri şekillerde söylenen bu yaylanın niçin bu adı aldığını kesin olarak öğrenebilmiş değiliz. Merak edenlerin araştırıp paylaşmasını diliyoruz. Rivayetlere göre bu isimde bir ailenin yerleşmesi sonucu aldığı söyleniyor ama resmi bilgi yok.)

denizli-acipayam-alacain-8

Aracımızı burada bırakıp yürüyüşe başladığımızda havanın güzelliği ve ortamın rahatlığı sessizliği içinde yollardan hızla ilerliyoruz.

denizli-acipayam-alacain-9

Kısa süre sonra orman içine girip yöre yaşayanlarından bir çoban ile tanışıyoruz. Adı Gülfidan, köpeğinin adı Güllü olan bu sıcak Anadolu kadını ile söyleşmek hepimize ilave enerji sağlıyordu.

denizli-acipayam-alacain-10

Orman içinden inişli çıkışlı yolları aşarak bu kez bir başka yaylaya ulaşıyoruz. Burası aynı zamanda rehberliğimizi yapan Cahit Yılmaz’ın bahçesinin olduğu yer. Kapaklı olarak bilinen bu mevkii 1400 rakımlı bir bölge.

denizli-grandberk-yazi-arasi-yeni-reklam

Yakın zamana kadar pek ilgi görmeyen bölge, şimdilerde özellikle meyve bahçeleriyle adını duyurmaya başlamış.

denizli-acipayam-alacain-11

Badem, elma, ayva, lavanta bahçeleri ve küçük yayla evleriyle hoş bir mevkii. Cahit Yılmaz ve ailesinin elma hasadı yaptığı zamanda orada olmanın bedeli olarak bolca kırmızı elmalardan yedikten sonra onlarla vedalaşıp, Çayıralan mevkiinden aşarak Alacain‘e doğru yürüyoruz.

denizli-acipayam-alacain-12

Ve zamanın öğle saatlerini gösterdiği zamanlarda Nekropol/mezarlık olarak tanımlayabileceğimiz ama şimdilerde çalılık-ormanlık olmuş yerlerden Alacain’e adını veren mağaralar bölgesine ulaşıyoruz. Nekropol olduğunu düşündüğümüz yerde o kadar çok lahit ve lahit kırığı görüyoruz ki, şaşırmamak elde değil.

denizli-acipayam-alacain-13

Her antdenizli-acipayam-alacain-14ik kent ve eski yerleşim alanında olduğu gibi burada da kaçak kazıcılar boş durmamış ve çevreyi kazıp, kırıp döküp dağıtmışlar. Tüm tarihi mekan ve antik kentlerin kaderi olan bu manzara ile Alacain’de de karşılaşmak şaşırtmıyor bizi.

Mağaraların dışından içeriye ve içinden de dışarıya doğru fotoğraflar çekiyor, rehberimiz İbrahim Zeren Hoca’dan bilgiler alıp, bu özel yerden zamanı geldiği için ayrılıyoruz. Çalılıklar ve inişlerden güçlükle geçip kendimizi vadi tabanındaki yola doğru atıyoruz.

denizli-acipayam-alacain-16

Alacain’den ayrılıp Kavaklar bölgesine doğru geldiğimizde arkamıza bakıyor ve tepelerin başından bize bakan kısık gözler olduğunu düşündüğümüz Alacain’in kara deliklerini görüyoruz.

denizli-acipayam-alacain-17

Günün sonundayız ve noktayı Acıpayam’ın düzünde suyun gözünde yani Ucarı’da koymak istiyoruz. Ucarı su kaynağı ve onun önündeki göleti ile bilinen bir yer. Bu günlerde bir kez daha çevre düzenlemesi yapılmakta. Orada Acıpayam Belediye Başkanı ile karşılaşıp yöreye dair düşünce ve görüşlerimizi paylaşıyor ve iyi dileklerle ayrılıyoruz.

denizli-acipayam-alacain-19

Günün sonundayız ve güzellikleri arkada bırakıp yeni güzelliklere yol almanın telaşıyla dönüyoruz kente…

denizli-acipayam-alacain-21
Pratik bilgiler:
Ulaşım: Acıpayam Denizli il merkezine yakın yerlerden sayılır, mesafe 56 km.dir. Acıpayamdan Alacain’e gitmek için Mevlütler Köyü yolu izlenerek ulaşmak mümkün. Bu yolda da 2 seçenek ver. İlki hemen Acıpayam’dan çıkışta Kavaklar mevkiinden sağa dönerek ulaşılan yer ki bu 5-6 km. civarındadır. Diğeri de Çatak Yaylası üzerinden gitmek.

Yemek: Yemek ve yemek için alışveriş Acıpayam’da çözülmelidir. Yaylalarda evler olmakla beraber yemek ihtiyacını karşılayacak tesis yoktur.

Konaklama: Bölgedeki yaylalarda çadır kurarak kamp yapılabilir. Otel’de konaklamak istenirse Acıpayam ilçe merkezinde sorun çözülebilir.
Günübirlik gezi ve yürüyüşlerle çevrede gezilip görülecek çok yer vardır. Dodurga Vadisi, Keloğlan Mağarası, Eşeler Yaylası, Gireniz Vadisi, Olukbaşı-Benlik Kanyonu gibi…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı