REKLAMI GEÇ

Dünden bugüne yolculuk…

11 Mart 2016 Cuma

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-h

Antik kentten başlayıp günümüze doğru yürümek diye tanımladığımda yapılan etkinliği abartmış olmam. Zira Attuda adıyla antik dönemde varlığını sürdürüp bu gün Hisar köy adıyla bunu tescilleyen yerdeyiz günün ilk saatlerinde. Hisar köyün (daha doğrusu eski Hisar köy) en yüksek noktasında toplanıp kahvaltımızı yapıyoruz.zeki-akakca-gezenin-gunlugu-7Rotamız buradan başlayarak Tekkeköy’e uzanacak çünkü. Yürüyüş amaçlı gerçekleşecek olan bu etkinlik güzergahın uzun olması ve kısmen çamurlu alanlardan geçileceği için dayanıklılık ve ekipman gerektiriyordu.zeki-akakca-gezenin-gunlugu-1Kahvaltının ardından Hisarköy’ün içinden batıya vadiye doğru inip antik yol kalıntıları arasından cılız akan dereyi aşıp karşı yamaçlara vuruyoruz kendimizi.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-5Kızılçam ormanları ve çam kürleri arasında çiçek açmış az sayıdaki yaban erikleri içinden yürüyüp karşı tepelere, Gıran Mevkii’ne ulaşıyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-6

Önceden keşif amaçlı gezip inceleme yaptığımız bu yerlerde nerede ne yapacağımızı da biliyoruz aslında. Kahvaltı sonrası zorlu olan etabın bu bölümünü atlattıktan sonra bir müddet düz yoldan ilerleyip sonrasında yine bayır aşağı inip bir başka vadiye yöneliyoruz. Burası Yeşilyurt köyü yoluna çıkan bir orman yolu.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-14

Vadi tabanındaki dereye indiğimizde biraz çamurdan hırpalanmış biraz da yorulmuş halde bu kez yolun karşısına geçip Tekke yolu olarak da bilinen orman içi yolda dinleniyoruz. Bu bölüm daha çok kiraz ağaçları ve eriklerle kaplı, bazı bölümlerinde ise çınarlar bulunan bir bölge.

grandberk-tabildot-ara-reklam

Uzunca bir süre bu güzergahta yürüdükten sonra Aydın – Denizli sınırlarına yakın bir belden aşarak bu kez öğle yemeği molası için burada gizli kalmış bir yaylada mola veriyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-dik-3

Güzel geçmekte olan bir yürüyüşte zaman zaman yorulmuş olsak da uzun sayılacak bir mesafeyi yürüyor olmanın keyfini yaşıyoruz.

Günün ikinci yarısında yaptığımız yürüyüş daha çok iniş şeklinde geçiyor ve fazla zorlanmıyoruz. Ekibimizin yürüyüş performansı son derece iyi. Planlanan sürede bitiş noktamız olan Tekkeköy’de olacağımızı umuyoruz.

Yaşlı çınar ağaçlarının yoldaşlığı suyu azalmış derelerin sakinliği arasında yer yer çiçek açmış ağaçları izleyerek antik kentten günümüze doğru giden yolun sonlarına yaklaşıyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-15

Ulaşacağımız yer ise yine bir başka özellikli yerleşim alanlı Sultan Sarı Baba Türbesi’nin olduğu Tekkeköy’e inmeye çalışıyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-16

Burası daha çok bir ova köyü denecek vasıflarda. Köy pek sakin ve bu mevsimde az sayıdaki nüfusta tarla-bahçe işlerinde olduğu için köyde duman tüten baca dahi göremiyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-dik-11

Tekkeköy’e yaklaşırken karşı tepelerde kurulu Tırkaz Köyü’nün manzarasına dalıyoruz. Tepenin üstünde kurulu şirin ama yalnız bir köy gibi geliyor Tırkaz bize.

Aslında her biri bir yörük köyü olan bu yerler yakın tarihimizin ve kültürümüzün de son temsilcileri. Ama bunun farkına varıp anlamak, görüp gereğini yapmak gerek.

Virajlı yollardan ilerleyerek Tekkeköy’e girdiğimiz zamanlarda zaman çoktan akşama yönelmiş oluyordu.

Köyün üst bölümünde (aslında merkezinde demek gerek) bulunan türbe, mezarlık ve o mezarlık içindeki ağaçlar ile mezar taşları her biri ayrı bir mesaj verme telaşında. Tabii ki anlayanlara. Onlara bakıyor dalında her zaman kurban kesilerek günümüz inancına göre dilekler tutulan ardıç ağacına bakıyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-17

Dünden başlayıp bu güne ulaştığımız yürüyüşümüzde antik dönem yapılarından günümüz yapılarına bir kıyas yapma gereği bile duymuyoruz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-18

Çünkü insan her dönemde kendine yakışan ve yararlı olanı bulup yaşamış. Tıpkı bugün ve yarınlarda olacağı gibi.zeki-akakca-gezenin-gunlugu-dik-6

Antik kentten başlayıp Selçuklu ve Osmanlı izlerini alıp Cumhuriyet dönemiyle sarmalayıp bize sunan Tekkeköy’de noktaladığımız 18 kilometrelik yürüyüşümüz hafızalarımızda “bir bahar günü dünden yarına gittiğimiz rota“ olarak kalacak.

 

ALT BİLGİLER: Yürüyüş yaz, kış demeden her mevsim yapılabilir. Orta zorlukta bir parkur. Günü birlik etkinliklere uygun. Sonbahar daha görsel olabilir. Su sorunu olabileceği için yürüyüşçülerin yanında yeterince su bulundurması önerilir. Yemek konusu ise yine katılımcıların yanında olmalı. Yörede bu ihtiyacı karşılayacak mekan yok. Tekkeköy’den başlanıp Hisar Köye geliş pek önerilmez. Daha ziyade Hisar Köy’den Tekke’ye gidiş şeklinde planlamak gerekir.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-13

ULAŞIM:Hisar köye kadar araçla gidilip buradan yürünebilir. Araç Tekkeköy’e geri dönerek orada bekler ve ulaşım sorunu yaşanmaz.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-8

Farklı rota düşünülürse mutlaka etüd yapılmalıdır.

zeki-akakca-gezenin-gunlugu-4

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı