REKLAMI GEÇ

Kar günlüğü; Saklı güzellik, Saklıgöl’e doğru

13 Şubat 2015 Cuma

denizli-gezenin-gunlugu-honaz-sakligosakli-guzellik-zeki-akakca-h

Az kar gören kentimin, kar görünce “Sevindirik” olmuş yaşayanları neler yapar neler böylesi zamanlarda. O yaşayanların bir ferdi olarak bizlerde bu genellemenin dışında kalmayalım diyerek alır başımızı farklı görüntüler bulabileceğimiz yerlere gideriz. 

1

Kent merkezine yakın yerlerden olan Saklıgöl de bu noktalardan biridir. Aşağıdağdere köyünden başlayıp Saklıgöl’ün bulunduğu Yukarıdağdere köyüne bir yürüyüşten an’lar paylaşacağım bu kez günlüğümde…

47

Kurucularından biri olduğum Laodikya Gezi ve Doğa Yürüyüş Grubu ile kış mevsiminin olumsuzluğu nedeniyle riski az bölgelerde yürüyüşler yapıyoruz. Saklıgöl rotası da bize göre riski az görseli bol ve güzel bir rotadır.

48

Az olan riski yine de görmezden gelmeyip az sayıda katılımcımızla rotanın başlangıcı olan Aşağıdağdere köyüne ulaşıyoruz. Denizli-Ankara yolunda ilerlerken Kaklık yakınlarından sağa dönerek ulaşılan köy her zaman bir birine sokulmuş kimsesiz çocuklar gibi görünmüştür gözüme.

46

Uzun yıllar önce buradaki mermer ocağı ile taş ocağının yol açacağı olumsuz çevresel etkiler nedeniyle gündemde olan bir köydü burası. O zamanlarda bu köye gelip fotoğraflar çekmiştim. Ama ilk kez karlı bir günde buradaydım ve çevrenin görüntüsü daha etkileyiciydi.

43

Aşağıdağdere köyü içinden Kelkayalar bölgesine ulaşarak oradaki su kaynakları ve mermer ocağını izleyip karda bata çıka yürüdükten sonra hafızalarımızdaki bazı sorulara da karşılık bularak tekrar köye dönüyorduk.

38

Köy evlerinin bacalarından çıkan dumanlar, çatı ve oluklardan uzayan buz sarkıtlar ve buz tutmuş kar üzerinde yürümekte zorlanan insanlarıyla kış mevsiminin tüm güzelliklerine tanıklık etme fırsatı da buluyoruz bu sayede. 

39

Aşağıdağdere deki kel kayalıklarda Pamukkale ve Karahayıt bölgesinde çıkan kırmızı ve beyaz tortu bırakan sulardan ve normal içme suyu olarak değerlendirilen diğer su kaynaklarının varlığına da tanıklık ediyoruz aynı zamanda. 3 ayrı suyun buradan yeryüzüne çıktığını görmek etkileyici bir güzellik oluyor bizler için…

32

Köy kahvehanelerinden birine girerek kahvaltımızı yapıp Yukarıdağdere’ye doğru yürümeye başladığımızda güneşin de etkisiyle hava biraz daha ısınmış ve bizleri rahatlatmış oluyordu.

37

Aşağıdağdere’den ayrılıp Yukarıdağdere’ye doğru tırmanırken geride kalan kar altındaki Kaklık ovası ve çevredeki mermer ocakları ile uzak plandaki Çökelez dağlarının karlı zirvelerinin görüntüsü de etkileyici görsellik olarak hafızalarımıza kazınıyordu.

23

Yılankavi kıvrımlı yoldan yukarılara doğru yürürken kar ve buz kısmen eriyip yürümeyi kolaylaştırıyor, hatta güneş nedeniyle ciddi şekilde terlemeye de başlıyorduk. Orman içinden kurtulup Yukarıdağdere köyüne ulaştığımızda ise karşıda Honaz dağının zirveleri ve köy içinden yabancıların kokusunu alıp havlayan köpeklerin sesleri yükseliyordu.

20

Burada beni çocukluğumun kışlarına götüren bir manzara vardı. Evlerin kuzeye bakan kısımları çatılarına kadar kar ile kaplıydı.

19
Bu çocukluğumdaki toprak damlı evimiz önünden açtığımız bir kişinin ancak geçebileceği kış günlerini anımsattı bana.

31

Evden ahıra ve bahçeye çıkmak için kardan yolaklar tüneller yaptığımız o zor günlere gittim kısa süreli.

30

Yukarıdağdere köyü içindeki bu manzaraları izleyerek hızlı bir şekilde Honaz dağı yönünde Saklıgöl’e doğru inişe geçerek yürüyüşe devam ediyorduk. Kar diz boyumuza kadar yükseliyor ve traktörlerle açılmaya çalışılmış sokak benzeri yerlerden yürümeye çalışıyorduk topluca.

28

Zaman çabuk geçiyor ve güç bela ilerlediğimiz yoldan bir an önce göl kenarına inip ateş yakarak öğle yemeklerimizi yemeyi, sonrasında ise dinlenmeyi düşünüyoruz.

27

Saklıgöl’e ulaştığımızda asıl sürprizin bizi beklediğini görüyor ve keyifleniyoruz. Bu olmalıydı karlı günün anlamı, böylesi ortam yaşanmalıydı kar deyince. Yoksa asfalt yollarda, beton zeminlerde, budanmış ağaçlar altında, plastik oyuncaklı parklarındaki görüntüler olmamalıydım karla yaşam…

35

Buz tutmuş göl ve çevresi insan beline kadar gelen karla kaplanmış ve henüz üzerinde iz oluşmamıştı. Sağa sola yıkılmış ağaçlar dışında her şey sessiz ve ıssız. İlk kendi izlerimi bıraktığım, düştüğüm, ıslandığım kara bulandığım yerlerden geçerek göl kenarına ulaşıp fotoğraflar çekiyordum. Bu inanılmaz keyif vericiydi benim için.

21

Daha önceki gelişlerimde üzerinde oturup gölü seyrettiğim piknik masaları kar altında kalmış, ağaçlar yarılarına kadar kara gömülmüş ve kıyılardaki sazlıklar kar ve buza teslim olmuşlardı.

13

Böyle etkileyici bir güzellik içinde olmak, sessizliği-ıssızlığı ve doğallığı yaşamak çok ayrıcalıklı geldi bana. İyi ki buradaydık iyi ki arkadaşlarımla böyle bir karar verdik.

15

Bu düşünceler benliğimde uçuşurken biraz ileride arkadaşlarım ateş yakma telaşındaydılar.

9
Buzlu gölün kenarındaki sazların manzarayı tamamlayışını ve suya yansıyan görüntüleri görüntüledikten sonra arkadaşlarımın yanına geri dönüyordum usulca.

6

Gün kısa, zaman dar olunca yemeklerimizi usulünce yedikten ve sıcak çaylarımızı hızlıca yudumlayarak dönüşe geçmeye hazırlanıyorduk.

11

Tabii ki gezi klasiğimiz olan grup fotoğrafı çekmeyi de unutmadan.

3

Bu güzellikleri belleğime kaydedip, fotoğrafları makineme saklayarak geldiğimiz karlı yoldan ağırlığı birazcıkta olsa hafiflemiş olan çantam sırtımda yürümeye başlıyorum tekrar.

5

Günün yorgun ve yoğunluğuna inat “ kar beyazı ve gök mavisi” hafifliğinde kent yaşamına geri dönüyorum ağırdan ağırdan. Yeni bir zaman diliminde, yeni bir yolculuğun hayaliyle…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı