REKLAMI GEÇ

CHP Denizli’yi nasıl kazanır?

9 Ekim 2013 Çarşamba

chp-denizli-yi-nasil-kazanir-h

SEVAL UYSAL
Seval Uysal’ın Denizlihaber.com için 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin Denizli Belediye Başkan Adayı Hüsamettin Ataman ile yaptığı röportajın ikinci bölümünü yayınlıyoruz. Ataman açıklamalarıyla CHP’nin Denizli’de seçimi nasıl kazanabileceğine dair “tecrübeyle sabit” ipuçları vermeye devam ediyor.

ic-4

PARTİNİN MAHALLE TEMSİLCİLERİ YOKTU

Seval UYSAL: Aday mı kazanıyor, güç mü kazanıyor?

Hüsamettin ATAMAN: Aday ama toplum adayın güçlü olduğuna inanacak. “Aza sormuşlar nereye gidiyorsun. Çoğun yanına” demiş. Toplumda kararsız kitle çoktur. Kararsız insanlara mahalle kahvesinde, aile toplantılarında kimin kazanacağı söyleniyorsa o tarafa oyunu verir. Diyelim ki iki aday da eşit, ama ortada bir kararsız kitle var. o kararsız kitle gittiği heryerde bir adayın ismini duyarsa ona oy verir.

Seval UYSAL: Seçim kampanyasını nasıl yürüttünüz? Bilimsel bir yönteminiz var mıydı?

Hüsamettin ATAMAN: Benim oğlum şehir plancısıdır. Anket formu düzenledi ve her hafta belli sayıda üniversite öğrencilerine değişik mahallelerde, değişik gruplarla bu anketi yaptırıyordu. Her hafta biz gelişmeyi takip ediyorduk.

Seval UYSAL: Seçim stratejisi kurmuş muydunuz?

Hüsamettin ATAMAN: Ben aday oldum, merkez ilçe başkanlığına gittim “ilk iş mahalle temsilcileriyle bir toplantı yapalım, onlarla konuşalım. Sonra çalışmalara başlayalım” dedik. Ama bu toplantıyı yapamadık, çünkü partinin mahalle temsilcileri diye bir olay yoktu. Büyük bir eksiklikti. Parti bu eksikliği şimdi giderdi, mahallelerde temsilcilikler oluştu.

ic-3

SON BİR HAFTA OYLARIMIZ DÜŞÜŞE GEÇTİ

Seval UYSAL: Ne kadar oy aldınız?

Hüsamettin ATAMAN: Yüzde 31’in üzerindeydi.

Seval UYSAL: CHP’nin önceki seçimde oy oranı ne kadardı?

Hüsamettin ATAMAN: Yüzde 28 falan. Pek fark etmedi birkaç puan fark etti. Ama daha önceki seçim merkezde olmuştu. Bizim seçimi kaybettiğimiz yerler önemli ölçüde sonradan mahalle olan yerlerdir. Kayhan, Bağbaşı, Bereketler, Gökpınar, Cankurtaran, Eskihisar, Korucuk gibi. Biz merkezde yüzde 36-38 civarında oy aldık. Kenar bölgelere dağıldıkça bizim oylarımız düştü.

ic-8

Seval UYSAL: Siz kaç bekliyordunuz?

Hüsamettin ATAMAN: Yüzde 42

Seval UYSAL: Neden olmadı?

Hüsamettin ATAMAN: Bizim son bir hafta da oylarımızda büyük bir düşüş oldu. Gelen son anket oylarımızın düşüşe geçtiğini gösteriyordu. Bir ara yüzde 39’u gördük, yüzde 34’e indi. Son gelen yüzde 33.5 civarındaydı. Yapılan anketler doğru sonuç verdi.

Seval UYSAL: Son bir haftayı etkileyen olay neydi Yanlış bir strateji mi?

Hüsamettin ATAMAN: Sanmıyorum kararsız dediğim kitle iktidar partisinin bu seçimi götüreceğine inanmış olmalı ki, bana sempati duyan bir takım insanlarda o tarafa meyil ettiler. Herkesin belediyeden beklentisi farklıdır, yapamayacağım şeylere de söz vermek istemedim.

ic-5

Seval UYSAL: PAÜ Yard. Doç. Dr. Güney Çeğin yaptığı bir saha araştırmasında “CHP zengin mahallelerinden çıkıyor. Fakir, işçi mahallelerine dokunamıyor” tezini ortaya attı. Buna dayanak olarak da oy oranlarını gösterdi bu görüşe katılır mısınız?

Hüsamettin ATAMAN: Zengin mahalle demek yanlış, eğitim düzeyi yüksek mahallerden oy alıyoruz. Eğitim düzeyi yüksek kişiler de maddi durumu iyi, başkasına muhtaç olmayan kişiler.

_________________________________________________

Flash Player Kurmak İçin Tıklayınız

________________________________________________

Seval UYSAL: Başkasına muhtaç olmamakla verdiği oyun ne alakası var?

Hüsamettin ATAMAN: Muhtaç olmayan irade bağımsız düşünür. Başkasına muhtaç olan irade, kendisini muhtaç olduğu kişiye bağlı hisseder. Örneğin bir fabrika sahibi işçilerini toplayıp falancaya oy vermezseniz fabrikaya kapatırım derse o işçiler o adaya oy vermek zorunda hissederler kendini.

Seval UYSAL: Yani mesele bu! Sizin hiç özeleştiri yapma, şunları şunları yapsaydım dediğiniz şeyler yok mu?

Hüsamettin ATAMAN: Yok! Yapmayı düşündüğüm şeyleri yaptım. Karşılığını bulamadık ki seçilemedik. Keşke şunu da yapsaydım dediğim yoktu ama tanıtım açısından zaman çok dardı, ulaşamadık. Mesela Göveçlik’e bir gece saat 21.00’de gidip toplantı yaptık bir daha gidemedik

ic-2

Seval UYSAL: Belediye Meclis üyeliği seçimi önemli mi?

Hüsamettin ATAMAN: Çok önemli. Belediye meclis seçiminde mutlaka ön seçim olmalı. Ön seçimsiz yapılan bir meclis üyeliği sıralaması, örgüte egemen olan bazı kişilerin ellerine kağıt kalem alıp listeyi yapması şeklinde ortaya çıkıyor. Ben liste belirlemesinde pek etkili olmadım. Karışmak istemedim açıkçası, çünkü il başkanı, merkez ilçe başkanı ve milletvekillerinin bazı talepleri oldu. Mesela ben eski meclis üyelerinin yeni listeye alınmasını istemedim. Çünkü ben 8 ton su meselesine çok önem verecek bir kampanya yürütecektim ve mevcut belediye meclis üyesi arkadaşlar belediye meclisinde su zamlarına evet oyu vermişlerdi. Vatandaşın karşısına çıktığımda vatandaş bunu bana sorar ve karşı taraf kullanır. Sonuçta eski meclisten iki arkadaşımız meclis üyeliği için dilekçe verdi ben istemiyorum deyince küstüler. Ön seçimle belirlenirse örgüt meclis listesine sahip çıkar. Bizde çok eleştirilirdi

ic-6

DENİZLİ HALKI “BİZ SENİ İSTEMİYORUZ” DEDİ

Seval UYSAL: Yeniden aday olmak istiyor musun?

Hüsamettin ATAMAN: Denizli’de belediye başkanı olmak istiyordum aday oldum onurlu bir görev, mücadeleye giriştim ama Denizli halkı “Biz seni istemiyoruz” dediler. Politikada bazıları hırslı olmayı faydalı sanırlar. Ben hırslı değilim. Bir defa yarışa girdim vize alamadım, yeni isimlerin, yeni arkadaşlarımızın girmesinde fayda var. Ben eskimiş isimlerle politik mücadelelerde başarılı sonuçlar alınacağına inanmıyorum. Bundan politikada uzun yıllar çalışan arkadaşlar aday olmasın anlamı çıkmasın. Öyle insanlar vardır ki, kendilerini sürekli yenilerler. Sürekli aynı çizgide, hiçbir heyecan yaratmamış kişi, sırf ihtiras uğruna her dönem adayım adayım derse olmaz.

ic-1

VATANDAŞIN ADAYA İNANMASI LAZIM

Seval UYSAL: Deneyimli bir aday olarak sence CHP nasıl bir adayla seçimi alır?

Hüsamettin ATAMAN: Vatandaş sizin öne sürdüğünüz projelere bakmaz. Ahmet’in projesi azmış, Mehmet’in çokmuş buna bakmıyor. Vatandaş adayın güçlü olduğuna, bu seçimi götüreceğine ve iyi belediye başkanlığı yapacağına inanması lazım. O projeleri okumuyor. Sizin gözünüzün içine bakıyor ve samimi ve sahici bir aday arıyor. “Bu adam bu işi yapar, bu adam doğru söylüyor” demesi lazım. Gazetelerde okuyorum: “CHP iş adamı arıyor” işadamı da olabilir, iş kadını da, esnaf da olabilir. Parası çok muş, azmış bunların hiç biri mühim değil. Seçim kampanyasında bunların az çok etkisi oluyor ama siz kendinizi tam inandırdıysanız, onların hepsi geliyor. Benim anketteki grafiğim yükseldiği anda, ankette tavan yaptığımız sırada işadamlarından gelen bağış da tavan yaptı. Birbiriyle paralel. Vatandaşın size inandığına inanılırsa “bu adam işe götürüyor” denilirse hiç beklemediğiniz yerlerden destek geliyor. O kararsız seçmen size dönüveriyor.

ic-9

Seval UYSAL: Sizce aday neleri yapmalı neleri yapmamalı?

Hüsamettin ATAMAN: Bir defa bütçesini tam hazırlamalı ve bütçe gelirini kesin belirlemeli. Çalışma arkadaşlarını iyi seçmeli. Meclis üyelerini resmi ya da gayri resmi olarak ön seçimle belirlemeli.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı