REKLAMI GEÇ

BİRAZ APART’TIK GALİBA?

18 Ocak 2016 Pazartesi

1980’li yılların ilk yarısından itibaren sanayileşmeye başlayan Denizli, ekonomisini tekstil- havlu-bornoz ihracatına borçlu. Resmi kayıtlara göre 50 bin, kayıt dışı rakamlarla 70 bin tekstil işçisi çalışıyor. Yıllık ihracat rakamlarının milyon dolarları aştığı kentin sosyolojik yapısını ağırlık olarak sermaye sahipleri, işçiler, küçük esnaf, beyaz yakalılar ve öğrenciler oluşturuyor. 1980’de 600 bin olan nüfus bugün 1 milyon. Nüfus artışında sanayileşmenin yanı sıra üniversitenin de payı büyük.

1992 yılında kurulan Pamukkale Üniversitesi’nde bugün 13 fakülte, 4 enstitüsü, 6 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu var. Öğrenci sayısı 45 bin. Devlet yurtlarında 5 bin öğrenci kalıyor. Devlet yurtlarında kalacak yer bulamayan 40 bin öğrenci de başının çaresine bakıyor. 1992-2013 yılları baz alınırsa, öğrencilerin kent yaşamında önemli bir aktör olduğu görülür. Şehirdeki ticari yaşamdan tutun, kültürel hayatın şekillenmesine, yeni sosyal dinamiklerin ortaya çıkmasına, hatta kentin farklı bir mimari tarzı olan apartlarla tanışmasına kadar öğrencilerin payı var.

denizli-seval-uysal-biraz-aparttik-galiba-pau-ogrenci

1+ 1 YAŞAM
Denizli’de ilk apartlar 2004 yılında 46 daire ile başladı. O güne kadar apart görmemiş insanlar Selahattin Körükmez’in yaptığı 40-60 metre karelik ilginç yapılara bakıp “kümes mi yapıyorsun?” diye dalgalarını geçseler de, bu daireler dayanıp döşendikten sonra yüksek fiyattan satılıp, kiralandığı görülünce iştahlar kabardı. Bugün insanlar apartlara koşuyor. Çünkü bir apart, normal daire fiyatından ucuz, ama apartman dairesine göre yüksek fiyatla kiralanabiliyor. Üstelik her daim müşterisi hazır. Kınıklı, Bağbaşı, Asmalıevler, Çamlaraltı’ndaki apartların sayısını tam olarak bilen yok.Kimine göre 2 bin 500, kimine göre daha da fazla.Çok lüks 1+1’ler olduğu gibi ortalama apartlar da bulunuyor. Kira fiyatlarına gelince eşyalı 750-1000-1500 arası değişiyor. Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurtdışından değişim programı için gelen binlerce öğrenci bu apartlar da kalıyor.

Selem-Reklam

Bu çok farklı, çok renkli ve dinamik yapının Denizli’deki sosyolojik yapıyı zorladığı kesin. 40-50 bin kişilik dinamik genç bir nüfustan söz ediyoruz. Yaşları 18 ile30 arasında olan bu nüfusun bırakın Denizli’yi, dünyaya değiştirebilecek kapasitede olduğu bilinir. Denizli’de 2000-2015 arasında en çok apart yapıldığı kanısı yaygın. Ancak elimizde buna ilişkin veriler yok. Konut sektöründekilerse bu görüşe katılmıyor. Onlara göre şehir merkezinde apart ve rezidanslardan çok siteler yapılıyor.

denizli-seval-uysal-biraz-aparttik-galiba-manolya-apat

MÜTEAHHİT SAYIMIZ AB’DEN FAZLA
Hatırlarsanız; 1970-80 yılları arasında konut üretimi çoğunlukla kooperatifler aracılığıyla yapılır, konutların tamamlanması ise çok uzun yıllar alırdı. Bazen bu kooperatiflerin yarım kalıp kendi haline terk edildiği görülürdü. 90’lı yıllardan sonra toplu konut işine belediyeler el atsalar da, parasal kaynaklar nedeniyle pek sürdüremediler. 2000 sonrasında bu işi devlet kaynaklarıyla TOKİ’ler yapmaya başladı. TOKİ’lerle birlikte İnşaat piyasasını hareketlendirecek sıcak para girişleri, banka kredileri, kentsel dönüşüm teşvikleriyle birlikte piyasaya çok sayıda müteahhit piyasaya giriş yaptı. Denizli’de konut sektöründe faal ve bekleme halinde 4 bin müteahhit bulunuyor. Ülke genelinde 200 bine yakın özel sektörde çalışan, 100 bine yakın da kamuda çalışan müteahhit bulunuyor. Bu rakam 27 Avrupa Birliği(AB) ülkesindeki müteahhit sayısından daha fazla. Nasıl ki 80’li yılarda Özal’ın ihracat teşvikleri herkesin ağzını sulandırmış, anlayan anlamayan tekstile koşmuş, eczacı, avukat, doktor tekstilci olmuşsa bugün de inşaat sektörü aynı konumda ve herkes müteahhit olmuş! Konut sayısı artıkça, konut fiyatları düşme yerine tırmanıyor. Öyle ki, Denizli’nin belli başlı semtlerinde konut fiyatları adeta uçuşa geçmiş durumda.

denizli-seval-uysal-biraz-aparttik-galiba-muteahhit

KONUT DEĞİL, YAŞAM TARZI SATIYORLAR
Emlakçılar Odası verilere göre, Denizli’nin sanayi ve üniversite şehri olması konuttaki arz -talep dengesini etkiliyor. Odaya göre kentte kaliteli konut ihtiyacı var. Kaliteli konuttan kasıt, dışarıya kapalı, güvenlik hizmeti veren, havuzlu, spor tesisli, yaz kış oturacak mekanlar anlamına geliyor. Öyle ya; İnsanlar yazlığa gitmek yerine, yazlık evlerinde olsun istiyor. Boy boy filizlenen emlak şirketlerine gelince; konut değil, yaşam tarzı satıyor!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı