REKLAMI GEÇ

DESAV ÖLDÜ, YAŞASIN DEKEV!

16 Mayıs 2016 Pazartesi

DESAV 1994 yılında bir grup sanayici tarafından Ankara’da siyasi lobi faaliyetleri yapmak için kuruldu. DEKEV 1996 yılında bir avuç aydın tarafından Atatürkçü ve laik eğitim ilkelerine bağlı parasız çocukların okumalarına yardımcı olmak için kuruldu. İki yıl arayla farklı amaçlarla kurulan bu iki vakıftan biri artık yok! Geçtiğimiz aylarda DESAV kapatıldı. İşte o kapatılma toplantısında Yıldırım Aycan dedi ki; “DESAV’ın işlevini DEKEV yerine getirebilir!” Konu, DEKEV yönetim kuruluna geldi. Metin Saydal, İsmail Hakkı Gerelioğlu, Sabri Yıldız, Hüseyin Atıcı, Esat Bozbıyık, Mehmet Alkan’ın oluşturduğu yönetim kurulu onay verdi ve DESAV’ın bıraktığı yerden kültürel etkinliklerin sürdürülmesi kararı çıktı. Bu arada bütün bunları tetikleyen Çağrı Öncel’i de eklemek lazım.

DEKEV 4 GÜZEL KADINLA GELDİ
Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi 3 Mayıs Salı gecesi yaylı çalgılar dörtlüsü Nemeth Quartet’i ağırladı. 4 güzel kadından oluşan grup, oda müziğinin Anadolu sesi olarak yorumlanıyor. Handel, Piazzola ve Balcı’nın eserleriyle klasik müzikseverlerin kulaklarının pasını sildiler. Ancak benim size anlatmak istediğim konser ve grup üyeleri değil! Onların gelişine vesile olan şehrin yeni enerjisi DEKEV’den söz etmek isterim.

denizli-desav-oldu-yasasin-dekev-konser

BİR AVUÇ AYDIN TARAFINDAN KURULDU
Kısa adı DEKEV olan Denizli Eğitim ve Kültür Vakfı 1996 yılında bir avuç aydın tarafından kuruldu. Hamdi Erol, Yıldırım Aycan, Nursel Ozaner, Sabir Kocamaz, Necip Balaban, Köksal Köseler, Mehmet Örsel, Ahmet Şimşek, Lerzan Süzük, Malik Dülgeroğlu, Niyazi Oğuzlar Esat Bozbıyık, Adnan Binay. Vakfın amacı laik ve Atatürkçü eğitim amacıyla maddi durumu yetersiz çocuklara burs vermek, yurt açmak ve kültürel etkinlere imza atmaktı. Vakfın kuruluşu o kadar kolay olmadı. Tam iki yıl vakfı resmileştirmek için mücadele verdiler. 1998’de vakfın resmi kuruluşu gerçekleşti ve ilk mütevelli heyet başkanlığına mimar Nursel Ozaner getirildi.

denizli-desav-oldu-yasasin-dekev-eski-foto

KURBAN DERİSİ TOPLADILAR
Vakıf kuruldu kurulmasına da ortada vakfı döndürecek, amaçları gerçekleştirecek parasal kaynak yoktu. Kurban derileri toplayıp sattılar, kurban derisi toplayan o isimlerden biri Esat Bozbıyık’tı. O günleri hala gülerek anlatır. Vakfın ikinci para kazanma yöntemi çelenk işi oldu. Düğün ve davetler için DEKEV çelenkleri hazırladılar. Topladıkları paralarla kimsesiz ve maddi durumu yetersiz çocukların barınabilecekleri bir yurt yapmak istiyorlardı. O çocuklara bir de burs vereceklerdi.

Selem-Reklam

İşte o sırada İsmet Ali Abalıoğlu, Bekir Urganlıoğlu, Ali Yağlı, Metin Saydal, Ali Marım vakfa girdi, maddi manevi destek verdiler. Önceden Belediye konservatuvarı olan eski bina DEKEV’e kiralandı. Eski bina tamir edildi, içi tamamen yenilendi. Çok geçmeden yurt olarak hizmet vermeye başladı. Ta ki 2004 yılına kadar Belediye Başkanı Nihat Zeybekci Vakıftan binayı boşatmasını istedi.

denizli-desav-oldu-yasasin-dekev-1

ATATÜRK ERKEK ÖĞRENCİ YURDU YAPILDI
Boşalttılar! Geçici ikametle tam iki yıl geçti. Hiç biri boş durmadı, kapı kapı dolaştı. Hedef vakfın kendine ait bir binasının olmasıydı, kimsenin boşaltın demeyeceği.. önce arsa bulundu ve bağışlarla Atatürk Caddesi üzerindeki DEKEV Atatürk Erkek Öğrenci Yurdu inşaatı başlandı. 17 Şubat 2006’da açılışı yaptıklarında iki yıl gibi kısa bir sürede 162 öğrenci kapasiteli öğrenci yurdunun her tür konforu sağlanmıştı.

denizli-desav-oldu-yasasin-dekev-yurt-acilis

BAKARSIN ŞEHRE KÜLTÜR GELİR
Kurulduğu günden bu yana önceliğini eğitim alanında hizmet vermeye ayıran DEKEV artık kültür alanında da hizmet verecek. Bunun ilk işaret fişeği 3 Mayıs Salı gecesi yaylı çalgılar dörtlüsü Nemeth Quartet’la başladı. Gruptan önce sahneye çıkan ve bir teşekkür konuşması yapan Metin Saydal mealen “DESAV kapandı ama üzülmeyin artık DEKEV var” dedi ve katkı yapanlara uzun bir teşekkür konuşması yaptı. DEKEV’in bundan sonraki rotasını bilmiyoruz ancak bugüne kadar yaptıklarına bakarak “güzel şeyler yapacaklar” demek mümkün.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı