REKLAMI GEÇ

HİMAYE-İ EFTAL’DEN BELEDİYE SANAT MERKEZİ’NE

25 Ocak 2016 Pazartesi

16 Ocak 2012’de sabahın erken saatlerinde hepimizin gözleri önünde cayır cayır yanan Belediye Sanat Merkezi için herkes çok üzülmüş, bir daha geri gelmemek üzere gittiği sanmıştı. Korkulan olmadı, ne yerine bir AVM yapıldı ne de kendi haline terkedildi. Belediye Başkanı Osman Zolan’ın söz verdiği gibi küllerinden doğdu ve şehrin göbeğinde pırıl pırıl bir sinema salonu oldu. BSM 23 Ocak Cumartesi günü de Bakan Sema Ramazanoğlu ve milletvekillerinin katıldığı törenle açıldı. Hayırlı olsun efendim..

denizli-isin-asli-seval-uysal-belediye-sanat-merkezi-osman-zolan
Şimdi biraz Belediye Sanat Merkezi’ni anlatalım:
Kubik bir tarzı var. Dış cephede cam kullanılmış. BSM’nin projesi Mimar Kayhan Çakanel’e ait. Mimarların çoğu bu tarzı beğenmiş, çevreyle uyumsuzluk gören yok. İçine girersek; 6 cep sineması ve bir büyük sinema salonu var. Cep sinemaları 35-40 kişilik zemin ve giriş katında bulunuyor. Büyük salon ise 350 kişilik en üst katta yer alıyor. Her katta engelli tuvaletleri bulunuyor. Yerler mermer ve lavabolar ilginç, haftada 5 farklı film gösterime girecek-miş- Başkan Zolan maliyetini açıkladı. 12 milyon lira, yıllık 500.000 seyirci hedefleniyor. Uluslararası bir sinema şirketine kiralanmış ve biletlerin yüzde 23’ü belediyeye kalacak-mış-bunun için olmalı ki hedef yüksek tutulmuş.Sinema salonlarının yerleştirme biçiminden ve büyüklüklerinden öyle anlaşılıyor ki, burası sadece sinema binası olarak tasarlanmış, çünkü en büyüğü 350 -400 kişilik olan bir salon, tiyatro ve konser için yeterli olmayacaktır. Girişte ve zeminde sergi için bir alan açılmadığına göre, sinema dışında pek faaliyet görülmeyecek anlamına geliyor. Sanırız o işleri halen inşası süren Nihat Zeybekci Kültür Merkezi yapacak. Yapmalı, çünkü kentleşmeyi kültür yaratır!

denizli-isin-asli-seval-uysal-belediye-sanat-merkezi-yanan-sinema

KÜL OLDU YANA YANA

Anlatılan odur ki;
Denizli ilk sinema ile 1900’lerin başında tanıştı. İlginç bir tesadüf olmalı ki ilk sinema bugünkü sinema ile üç aşağı beş yukarı aynı yerdeydi. 1920’de yandı. 1926’da aynı yerde yeniden yapıldı. O zamanki adıyla Himaye-i Eftal Sineması’ydı. Yani Çocuk esirgeme Kurumu’na aitti. 1950’lerin başında yıkıldı, yerine 4 katlı İşhanı yapıldı. İçinde sineması olan bu işhanının parka bakan bölümü otel oldu. adına Park Otel dediler. Sinemaya da o zamanlar için çok lüks ve yeni olduğu için Yeni Sinema adı verildi. Yeni Sinema 1976’da yandı. 1980’lerde de aslına uygun yeniden projelendirildi.

denizli-isin-asli-seval-uysal-belediye-sanat-merkezi-park-otel
Bundan sonrası için sözü dönemin Belediye Başkanı Ziya Tıkıroğlu’na bırakalım:
“Belediye Sanat Merkezi’nin de içinde bulunduğu bina, SSK’ya ait bir binaydı. Ali Acar tapu işleri dava açarak SSK’dan aldı ve sinemanın bulunduğu yeri belediyeye aldı. Eskiden orada Yeni Sinema vardı, bitişiğinde Orkun Parkı ve Orkun Pastanesi bulunurdu. Sanırım sinemayı da onlar işletiyordu. Ben göreve geldiğimde Ahmet Acar sinema için de tadilat başlatmıştı. Kaba inşaatı vardı, oldukça sorunlu olan bir süreçti. Nereyi ellesem sıkıntı çıkıyordu, hatta beni çok üzen bir süreç diyebilirim. Benim dönemimde tadilat bitmedi. Ali Marım döneminde açılışı yapıldı.”

denizli-isin-asli-seval-uysal-belediye-sanat-merkezi-ziya-tikiroglu

KILIÇDAROĞLU AÇTI
SSK İşhanı ve Park Otel’de kullanılmaz hale gelmişti. Başkan Ali Marım sinemanın tadilatı bitirmek için ilginç bir yol denedi. SSK Genel Müdürlüğüne giderek belediyenin SSK prim borçlarına karşılık SSK işhanının tadilatını üstleneceğini ve bu binanın SSK’nın kullanımına açılacağını söyledi. O sıralar SSK genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu’ydu. Kılıçdaroğlu teklifi dikkatle dinledi ve müdürlerini çağırarak protokol hazırlanmasını istedi. Bir hafta içinde protokol yapıldı. Sinema BSM adıyla açıldığında takvimler 1994 yılını gösteriyordu. Açılış SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu ve Vali Necati Bilican tarafından yapıldı.

Selem-Reklam

Marım anlatsın:

“Ziya bey başlatmış biz geldik devam ettik. Tek sinema salonuydu, asma katta localar vardı aşağıya inen merdivenlerde de seyirci oturabiliyordu. 700 kişi alıyordu. Ziya Bey zamanında yapılan projeye pek dokunmadık, proje ön kabul heyetinde Süleyman Boz vardı, ufak tefek değişikliklerle tamamladı” Belediye Sanat Merkezi şehirdeki tek sinema ve etkinlik salonu olarak 18 yıl boyunca şehrin kahrını çekti. 16 Ocak 2012’de kaçınılmaz kaderi bir kez daha tekrarladı aynı 1920-1976 olduğu gibi alevlere teslim oldu, kül olup yandı.

denizli-isin-asli-seval-uysal-belediye-sanat-merkezi-ali-marim

YETMEZ AMA EVET!
Son alarak yazmak gerekiyor; Bugün Şehir nüfusu 500 bin AVM sinemalarını saymazsak insanların film izleyeceği Belediye Sanat Merkezi’nden başka yer yok! Denizli’de sanayileşme özel sektör eliyle geliştirilirken, sosyal ve kültürel hayat için hep devlet desteği bekleniyor. 1980 yılında Denizli’de sanayileşme başlarken, kent nüfusu 206 bin 561 idi. 10 yıl sonra 1990’da nüfus 271 bin 346’ya çıktı. Kent merkezinde bu nüfusa hizmet verecek tek bir sinema salonu vardı. 10 yıl sonra 2000’de kent nüfus ikiye katlanmış 400.719 olmuştu ama kent merkezinde hala bir sinema salonu vardı. 2001’de yeni bir sinema salonu açılmadı ama sanayicinin EGS Park projesi kapsamında, ulaşım problemli bir kongre merkezi yapıldı. Kültürel ihtiyaçlar Belediye Sanat Merkezi ile Vali Yusuf Ziya Göksu’nun adının verildiği bu yerde yapıldı.

Amma velakin…

Denizli ile aynı yıllarda ve benzer şartlarda sanayileşmesini gerçekleştiren diğer iller de durum böyle olmadı. Bursa, Antep, Eskişehir, Kayseri ve Samsun’da sanayileşmenin yanında kentin sosyal ve kültürel hayatı da özel girişimciler eliyle şekillendirildi. Kent ve sanayi müzeleri, kültür ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği mekanlar, tiyatro sinema salonları özel girişimciler tarafından yapıldı ve ve işletildi.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

fakir pür taksir   -  Bağlantı 25 Ocak 2016, 11:40

Seval Hanım Eftal değil, tıfıl (ki, aslı tıfl) kelimesinin çoğulu Etfâl olacak!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı