REKLAMI GEÇ

15 m²’den 5 sektörde faaliyet gösteren şirketlere

28 Haziran 2016 Salı

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-H

Küçük bir atölyede başlayan iş hayatında tırnaklarıyla kazıya kazıya yükselen işadamı Abdullah Deda, kazancını yatırıma dönüştürdü ve bugün beş farklı sektörde faaliyet gösteriyor. Bugüne gelişini ise “Çok çalıştık, Allah ‘yürü ya kulum’ dedi, yürüdük” diye özetledi başarılı işadamı.

Çalışmak ve kazanmak… Önündeki tek seçenekti. O da öyle yaptı. Çınar’da 15 m²’lik bir dükkanda başladı çalışmaya. Deri mont dikti, sattı. “Bu kadarı yeter” demek yerine daha çok çalıştı, kazancını yatırıma dönüştürdü. Deda Deri Giyim’i kurup, ihracat kervanına katıldı.

“Buraya düğün yapmak için gelen olmaz” diyenlere aldırmadı, düğün salonu açtı kentin çıkışına. Bir salonla başladı, bugün aynı anda 6 düğün yapabilecek tesisin sahibi. İnşaat sektörüne girdi, yaptıklarına ilave olarak “gümbür gümbür geliyor” dedirtecek iki projeyi hayata geçirmek için harıl harıl çalışıyor bugünlerde. Tarım ve hayvancılık diğer uğraşı alanları.

Deyim yerindeyse bir koltuğa iki karpuz sığar mı diye sorunlara inat beş karpuz sığdıran Abdullah Deda, “Param yok düğün yapamıyorum” diyenlere ücretsiz salon tahsis etme sözü verecek kadar da yardımlaşma canlısı. İşte onun yaşamından kesitler…

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-4

KÜÇÜK BİR DÜKKANDA İŞ HAYATINA MERHABA…
Sohbetimize Abdullah Deda’yı tanıyarak başlayalım mı?

1965 Çal Bayıralan’da doğumluyum. Eğitim döneminin ardından Denizli’ye yerleşip, iş hayatına atıldım. 30 yıldır da iş hayatının içindeyim. Farklı sektörlerde çalışmalarım devam ediyor. Evliyim, iki oğlum var.

Abdullah Deda’nın iş hayatı nereden ve nasıl başladı?

1986 yılında Çınar’da, küçük bir deri atölyesiyle başladım işe. Günde 3-5 deri mont dikerek para kazanmaya çalışıyordum.

Kaç metrekareydi o dükkan?

15 metrekarelik bir dükkandı. Burada diktiğimiz ürünlerin aynı zamanda satışını da yapıyorduk. Acaba olur mu diye başladık, oldu. O yıllarda ihracat hamlesi başlatılmıştı. Çok çalıştık, iyi işler yaptık ve ihracat gerçekleştirdik Avrupa ülkelerine. Allah “yürü ya kulum” dedi, yürüdük.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-1

“DELİMİSİN?” DİYE SORANLAR OLDU
Çınar’da kalmadınız ve bugünkü bulunduğumuz yere bir tesis kurdunuz…

İhracatla birlikte iş hacmi büyüdü. Küçük atölyeyle siparişleri karşılamak mümkün değildi. “Ne yapalım?” dedik ve Çallıyız ya, Çal yoluna bu tesisi kurduk. Geldiğimizde burası dağlık bir alandı. Yeri satın aldığımızda “Sen deli misin, şehir merkezi dururken oraya gidilir mi” diyenler çıktı.

“Gidilir” dedik, kolları sıvadık. Üretim ve satış için hazırlanan projeyle inşaatı başlattık. Sonra Deda Deri Giyim ile yola koyulduk. O gündür bugündür üretiyoruz. Deriyi hiç bırakmadık. Haaa deri çok mu iyi? Hayır! Türkiye’de deri sektörü bitti. Çok ağır. Ama nankörlük yapmadım deriye. Çünkü mayayı deride tuttum. Ekmeği deride buldum. Onun için de deriye devam ediyorum.

yedeks-reklam-arasi

DOĞRUDAN PAZARLAMA

Neler üretip, pazarlıyorsunuz?

Deri monttan deri yeleğe, ceketten pantolona, iç çamaşırdan çantaya kadar onlarca ürünün üretimini yapıyoruz. Deriyle ilgili aklınıza ne geliyorsa var bizde. Sadece giyim değil, evinizde bir dolabınız mı var ya da bir karyola başlığı mı var? Biz onlara da aksesuarlar yapabiliyoruz.

İhracat devam ediyor mu?

Küçük de olsa devam ettiriyoruz. Ama deride ihracat eskisi gibi para kazandırmıyor. Biz son 3-4 yıldır internet satış siteleriyle çalışıyoruz pazarlamada. Her evde, her kapıdayız. İnternetin olduğu her yerde bizim ürünlerimize ulaşılabiliyor. Kendi internet sitemiz de var. Oradan da sipariş verildiğinde adreste ödemeli ürün gönderiyoruz.

Bu mağazaya girdim, bir şeyler alacağım, en düşük ve en yüksek fiyat nedir?

“İmalattan halka satış” diyoruz biz yaptığımız işe. 100 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Mesela 100 liraya bizden aldığınız ürün piyasada daha pahalı. Biz deri giyimde Türkiye’de ilk üçe giriyoruz. Rakiplerimiz Desa ve Derimond. Bizim fiyatlarımız onların üçte biri.

Neden böyle? Ben, yılda bir defa deri satın alırım, o da Kurban Bayramı’dır. Deriyi de Denizli’den alırım. Ucuz mal ediyorum, depoluyorum ve sonra da üretiyorum. Ucuz aldığım için ürünlerimi de piyasaya göre ucuz satıyorum. Aracısız satış olduğu için de tüketici bizi tercih ettiğinde fiyat avantajını yakalıyor.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-2

BİR İLE BAŞLADI 6 SALON OLDU
Mayayı deriyle tutturdunuz ama orada durmadınız ve düğün salonu işine girdiniz…

Buraya geldik, yıl 1993’tü. “İnsanları deri giyime nasıl çekeriz” diye kendi kendimize sorduk. Düğün salonu aklımıza geldi. “Gerekirse salon ücreti almadan düğün yaptırırız” düşüncesinden yola çıktık. Önce bir salon vardı. Halkımız teveccüh gösterdi. Dostlarımızdan Allah razı olsun; “Burada düğün salonu olmaz” demediler. Gelip burada düğünlerini yapmaya başladılar.

Burada düğün yapan her dostumuzu ortağımız olarak düşündük. Geldi düğüne para verdiler, biz büyüdük. Geldi deriye para verdiler, biz büyüdük. Düğün yapanların, alışveriş yapanların önünde saygıyla eğildik. Mesaim sabah 08.00, gece 01.00. Ve bir salonla başladık, şimdi altı salonumuz var.

Hizmet sektöründesiniz, doğal olarak yoğun bir personelle çalışıyor olmalısınız?

Yoğunluğun artığı dönemlerde personel sayımız 130’a kadar çıkabiliyor.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-6

12 BİN ÇİFTİ EVLENDİRDİ
Şimdiye kadar sizin salonlarda kaç çifti evlendirmişsinizdir?

İnsanların yaşamındaki en güzel ana ev sahipliği yapabilmek güzel bir duygu. Bizim salonda evlenen çiftler, aradan yıllar geçiyor ve bu kez çocuklarını sünnet ettirmek için geliyor. O kadar duygulanıyoruz ki, anlatamam. Geride kalan 20 yılda herhalde 12 bin çifti evlendirmişizdir.

SOSYAL AMAÇLI AKTİVİTELERE ÜCRETSİZ SALON
Aynı zamanda özel günlerde de salonunuzu açıyorsunuz değil mi?

Biz, özel günlere büyük önem veriyoruz. Önümüzde lösemili çocuklar yararına bir defile var. Bu tür programlardan herhangi bir ücret almıyoruz. Gelip salonlarımızı kullanabilirler. Onlara gerekli desteği sağlarız. İkramlara bile katkımız olur, ücret talep etmeyiz.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-8

DEDA KENT VE DEDA PARK İLE İNŞAAT SEKTÖRÜNE GİRDİ
Ama siz deride durmadığınız gibi, düğün salonlarında da durmadınız ve daha farklı bir sektör olan inşaata da başladınız. Hayli de iddialısınız. Nasıl gidiyor inşaat sektörü?

Son 4-5 yılda Denizli’de inşaat sektöründe yoğun faaliyet gösteren bir firma olduk. Pınarkent’te 700 kusur daire yaptık. “İnsanların çalıştığı yer doyduğu yerdir. Onları işyerlerine yakın yapalım” diyerek o projeyi hayata geçirdik. Pınarkent’teki Deda Kent ve Deda Park bitti.

Oradaki konutların fiyatı nedir?

100 bin ile 165 bin lira arasında değişiyor. “Evim yok” diyen herkesi ev sahibi yapabiliyoruz. “Param yok, düğün edemiyorum” diyen Deda’ya gelsin, düğün bedava. “Benim duracak bir evim yok” diyen gelsin Deda’ya mutlaka bir çözüm buluruz.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-7

ADALET VE ÜÇLER’DE YENİ PROJELER
İnşaat projeleriniz Pınarkent ile sınırlı değil bildiğim kadarıyla. Kent merkezinde de uygulamalarınız var değil mi?

İmar İskan Evleri var, adliye yakınında. 7-8 aydır oradaki mülk sahipleriyle görüşüyoruz, akraba gibi olduk hepsiyle. “Yaparsa Deda Yapar” sloganıyla kolları sıvadık. Görüşmelerimiz devam ediyor.

Bir başka projemiz Üçler tarafında olacak. Bununla ilgili olarak yakında kamuoyuna bilgilendirmede bulunacağız. 200 küsur dairelik bir proje bu.

İmar İskan Evleri, çok özel bir yerde. Bütün yolların kavşak noktasında. Orada nasıl bir proje uygulayacaksınız? Sakıncası yoksa bilgi paylaşır mısınız?

Bizim projemi, o bölgeyi uçaracak bir proje. Eğer Denizli Büyükşehir ve Merkezefendi belediye başkanlarımız Denizli’nin müteahhidinin yanında olur, güzel konutlar yapma projemizin arkasında dururlarsa 10 numara proje hazırladık.

Orada şu anda mevcut 390 daire var. Kat maliklerine birer daire vereceğiz. Şu anda oturdukları daireler 60-65 metrekare, biz 120 metrekarelik daire vereceğiz. İçinde kombisinden beyaz eşyaya ne varsa tamamlayıp anahtar teslim vereceğiz. 1 lira kredi kullanmayacak, 1 lira tapu masrafı yapmayacaklar. Daireler kura çekimiyle dağıtılacak.

Ayrıca o proje içinde adliyeye yakın olduğu için avukatlar için ofisler yer alacak. Konaklama için de bir rezidans projemiz var. Bir de AVM olacak.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-5

SÜT VE ET SIĞIRCILIĞI DA YAPIYOR
Geçiyoruz besiciliğe… İşler nasıl gidiyor?

Başta büyükbaş olmak üzere hayvan yetiştiriciliği de yapıyoruz. Dereçiftlik yakınlarında 300’e yakın büyükbaş hayvanımızın olduğu bir çiftliğimiz var. Et ve süt üretimi yapıyoruz.

Kesimi kendiniz mi yaptırıyorsunuz?

Evet, kendimiz yaptırıyoruz. Buradaki yemeklerde verdiğimiz köfteyi kendi sığırlarımızın etinden yapıyoruz. Ayrıca bazı et firmaları ile marketlere de et veriyoruz.

denizli-abdullah-deda-kahve-sohbetleri-3

KİRAZ VE AYVA BAHÇELERİ, ÜZÜM BAĞLARI VAR
Bir de tarım sektöründe faaliyetiniz var değil mi?

Evet, tarımda da bulunuyoruz. 180 dönümlük ayva bahçemiz var. 80 dönüm kadar bir alanda kiraz üretiyoruz. Çökelez’in eteğinde, Bayıralan’da 100 küsur dönüm şaraplık üzüm üretimi yaptığımız bağ var. Orada üzümcülük yapmamın nedeni, oradaki üretici kardeşlerimize üzüm üretimi yapılabileceğini göstermektir. 14-15 yıl önce başladık. İyi bir örnek oldu. Bizi gören dostlarımız da asma fidanı dikti. Kiraz, meyve işine girdiler.

Yorumlar

Mehmet Sulayıcı   -  Bağlantı 27 Temmuz 2016, 22:38

Hiç yaşlanmayan genç adam Abdullah DEDA’ ya selamlar.

Yilmaz kaplan   -  Bağlantı 29 Haziran 2016, 05:39

Çalışkan ve acar adamsın vesselâm.kayinbabamin köylüsü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı