REKLAMI GEÇ

Mucize Evim ile mucizenin peşine düştü

28 Nisan 2015 Salı

 

denizli-is-dunyasi-ile-kahve-sohbetleri-genc-girisimci-mucize-evim-sena-seher-ozkan-hSena Seher Özkan, henüz 25 yaşında genç bir girişimci. Rızkını doğduğu yerde değil, doyduğu yerde arıyor. İstanbul doğumlu ama babasının memuriyeti dolayısıyla çocuk yaşta geldiği Denizli’yi sevdi. İlkokul, ortaokul, lise ve yükseköğrenimini hep bu kente yaptı. Pamukkale Üniversitesi Honaz Meslek Yüksekokulu mezunu. Eğitimi halkla ilişkiler üzerine.

Mezuniyet sonrası iş deneyimleri olmuş ama hiçbiri onu mutlu etmeye yetmeyince, kendi anlatımıyla haksızlıklara da uğrayınca, kendi işini kurup yola devam etmeyi kafasına koymuş. Bunu da gerçekleştirmek üzere ablası Seda Özkan ve kuzeni Mine Boran ile birlikte kolları sıvayıp yola çıkmış.

Mucizeye de gerçekleşebileceğine de inanıyor. Bunun için de sanal dünyaya yönelip, satış yapmak üzere kurduğu internet sitesine “Mucize Evim” ismini vermiş. Şimdi üç kafadar, hayallerini ve mucizenin gerçekleşmesi için harıl harıl çalışıyor.

ic-1HAKSIZLIKLAR BENİ KENDİ İŞİMİ KURMAYA YÖNELTTİ
İnternet üzerinden satışlar giderek cazipleşiyor. Sizi bu alana çeken internet dünyasındaki hızlı gelişim, kitlelere daha çabuk ve kolay ulaşılması mı oldu?

Hep,“kendimi işimi yapmam lazım” diyordum. Çalıştığım yerler oldu ama uğradığım bir takım haksızlıkların da etkisiyle oralarda içime sinerek çalışmadım. Yaşadığım bu sıkıntılar kendimi işimi kurma konusunda daha çok çaba harcamamı sağladı. İnter üzerinden satış hep yapmak istediğim bir işti. Bu alana yöneldim. Zaten eğitimini almıştım.

Beni etkileyen internet üzerinden yapılan satışların artması oldu. Öyle ki sofrasına, salatasına koyacağı domatesi bile internet üzerinden alan tanıdıklarım var. Artık insanlar yavaş yavaş evinden çıkmadan alışveriş yapmanın kolaylığına alışıyor. Böyle bir alanda kendi işimi kurabileceğimi düşündüm. Projemi hayata geçirmek için de gerekli olan eğitimleri aldım.

HOME OFİS OLARAK BAŞLADILAR
İnternet üzerinden ne zaman başladınız satışlara?

Henüz üç hafta kadar oldu. Yeniyiz daha… Burayı açmadan önce home ofis şeklinde evden bu işi götürmeyi denedik, istediğimiz gibi olmayacağını anlayıp bir ofis kiraladık. Çünkü ev ortamında kendinizi işe tam olarak veremiyorsunuz, bunu gördük. Ofisin bize bir katkısı, yerimizi görenlerin ve internet kullanmayanların da alışveriş yapabilmelerine imkan vermesi.

ic-9ŞİMDİLİK SADECE EV TEKSTİLİ
Ürünleriniz neler? Sadece ev tekstili mi?

Bornoz, havlu, masa örtüsü, mutfak önlüğü, koltuk örtüsü, nevresim takımı , klozet takımı, hamam seti şu anda satışını yaptığımız ürünler. Yerimiz çok geniş olmadığından satışını yaptığımız her ürünü burada sergileyemiyor, gelen müşterilere gösteremiyoruz. Fotoğraflarla müşterilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Müşteri internet üzerinden sipariş verdi. Siz bunları tekstil firmalarından satın mı alıyorsunuz ya da istediğiniz çeşit ve ölçülerde siparişler vererek hazırlatıyor musunuz?

Özel isteklerimizle hazırlattıklarımız da oluyor, gidip hazır olarak aldıklarımız da… Örneğin müşterilerimizden yoğun bir şekilde kadife havlu talebi aldık. Bunu karşılayabilmek için tekstil firmalarına gidiyor, mevcut koleksiyonlarına bakıyor ve seçtiklerimizi alıyoruz. Bazen de müşterinin isteğine göre sipariş vererek ürün hazırlatıyoruz.

Müşterileriniz sizin siteye koyduğunuz örnekler arasından mı seçim yapmak zorunda? Veya “benim beğendiğim şöyle bir ürün var, bundan temin eder misiniz?” diyenler de oluyor mu?

Tabi ki müşterilerimiz kendi tercihlerini de bize bildirebiliyor. Siteye girip canlı destek istediğinde, kendisine yardımcı oluyoruz. Müşterinin elinde bir örnek yoksa biz ona elimizdeki fotoğrafları mail yoluyla gönderip seçim yapmasını sağlıyoruz. İlla ki sitede yer alan ürünlere bağımlı kalmak zorunda değiller.

ic-8TOPTAN SİPARİŞLER GELİYOR
Ben şu üründen şu kadar sayıda istiyorum diye toptan siparişler de alıyor musunuz?

Evet, toptan alım yapmak isteyenlerle de karşılaşıyoruz. Sitede “toptan satışlarımız vardır” diye bir şey yazmamasına rağmen, toplu ürün alma talepleriyle de karşılaşiyoruz.

Bir taraftan da toptancılık yapıyorsunuz?

Aynen öyle… Toptancılığa doğru bir gidiş söz konusu. Ama bizim öyle çok büyük siparişleri karşılamamız şimdilik çok zor.

 

____________

____________

OLUMSUZLUKLAR ÖNYARGI YARATMIŞ
İnternet üzerinden satışlar artarken, yaşanan olumsuz örnekler “acaba kazıklanır mıyız?” şüphesini yaratıyor. Bu durum yeni başladığınız işinizde sizi ne kadar etkiliyor?

Yeni bir site olduğumuzdan önyargılı yaklaşımlarla karşılaşıyoruz. “Acaba sipariş verirsek doğru ürün gönderirler mi?” diye önyargılı yaklaşım olduğunu fark edebiliyorsunuz. Ama biz hem siteden canlı destek hem telefonla anlatım yaparak müşterinin tereddütlerini ortadan kaldırıyoruz.

İnternet üzerinden satışın dezavantaylarıyla da karşılaştığınız oluyor mu?

En büyük dezavantaj önyargı. Güvensizlik aşılması gereken bir handikap. Bu site kimin? Nereden çıktı? Ne kadar güvenilir? Bunlar hemen karşılaştıklarınız. Ama bir site benimseniyorsa büyük hatalar olsa da müşteri buna hoşgörüyle bakabiliyor. “Tamam, bu kez bir hatadır oldu, bir daha yapmazlar”deniliyor. Bizim sektörde güven önemli. Müşterinin güvenini kazanıncaya kadar işimiz zor. Kazandığınız andan itibaren de sorgulama bitiyor, gerisi geliyor.

Müşterilerinize ürün garantisi veriyor musunuz?

İşimizle ilgili çok titizim. Özenerek hazırlıyoruz siparişlerimizi. Kendim alıyormuşum gibi özen gösterince bu hemen müşteri memnuniyeti olarak geri dönüyor.

ic-7ÜRÜN İADELERİ
Üründen müşteriniz memnun kalmadı. Bunu nasıl iade edecek?

Teslim tarihinden itibaren bir hafta süre tanıyoruz. O süre içinde ister rengini, ister modelini değiştirir. Memnun değilse ürün iadesi de yapabilir. Talep ettiğinde iade parasını yatırıyoruz. Mesela kapıda ödeme yaptıysa, ödediği miktarı kendisine iade ediyoruz.

Ürün ödemeleri nasıl oluyor? Kredi kartıyla mı yapılıyor ya da banka hesabınıza mı yatırılıyor ürün bedeli?

Şu andaki sistemimiz kapıda ödemeli ve havale şeklinde. Bir de paypal diye bir sistem var. Paypal kredi kartıyla aynı sistem. O sisteme kartınızı tanıtıyorsunuz. İnternet sanal post cihazı gibi bir şey. Kredi kartına taksitli alışverişi henüz başlatmadık. Alışveriş taleplerini, kapıda ödemeleri bir görelim istiyoruz. Buna göre kartla alışveriş sistemine geçebiliriz.

ic-6ANAHTAR KELİMELERLE KAPIYI AÇMAYA ÇALIŞIYORLAR
İnternet dünyası o kadar büyük ki, orada fark edilmek özel bir çabayı gerektiriyor. Sizi nasıl farkedecek müşteriler?

Yeni bir siteyiz. Reklamlarla kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz. Bir de sitemize uygun anahtar kelimeler belirledik. Örneğin mutfak önlüğü gibi. Bu kelimeyi yazarak arama yapanlar bir şekilde bizi de görebiliyor. Elbette yeni bir site olduğumuzdan ilk gördükleri biz olmuyoruz. Bu da zamanla oturacaktır.

Şu andaki tanıtım kaynağınız anahtar kelimeler öyle mi?

Evet… Anahtar kelimelerle bize ulaşılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Şimdilik kullanabildiğimiz yöntem bu.

ic-5HAYALİ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ OLMAK
Tamam bugün yenisiniz… Daha sonra ne olacak? Nerelere kadar gidebileceğinizi hayal ediyorsunuz?

Benim hayallerim çok büyük. Sipariş verilen ürünleri kendim üreteyim, daha büyük bir mağazam olsun istiyorum. Merkezim İstanbul olsun istiyorum. Ama henüz yolun başındayım ve bunlar şu anda hayal. Çabam da bu hayalimi gerçekleştirmek için.

Ama bir yerlere ulaşmak istiyorsanız oraya hayalleriniz götürecek. Hayallerinizi gerçekleştirmek için harcadığınız çaba bunu sağlayacak. “Ben birgün Türkiye’nin en büyük internet satış sitesi olacağım” diyor musunuz?

Aynen öyle… Hayal etmek gerekiyor. Ben de hayallerimi büyük kuruyorum. Ne kadarını gerçekleştirebilirim onu zaman gösterecek. Elbette Türkiye’nin en büyük sitesi olmak isterim. Ama ne kadar başarılı olurum? Bunu zamana bırakmak lazım.

ic-4ÜRÜN FOTOĞRAFLARINI KENDİSİ ÇEKİYOR
Burada ürün fotoğraflarını da kendiniz yapıyorsunuz. Bu alanda bir eğitiminiz var mı?

Yok, fotoğraf konusunda bir eğitim almadım. Sadece ilk çekimler sırasında profesyonel bir fotoğrafçıdan destek aldık. Fotoğraf çektikçe kendimizi geliştiriyor, eksiklerimizi hızla gidermeye çalışıyoruz. Kuzenim dış çekimde iyidir. Stüdyo içinde ise deneye deneye bir şeyler yapıyoruz.

Fotoğraf çekimi sizin için çok önemli, çünkü ürünü onunla tanıtıyorsunuz. Kaliteli çekim olmalı ki sitenizde gören “tamam, bu ürün benim aradım” diyebilsin.

Doğru söylüyorsunuz. İnternet üzerinden satışlarda ürünü fotoğraf pazarlıyor. Fotoğrafla ürünü bire bir yansıtabildikçe satış kabiliyeti artıyor.

ic-3OFİSTE DE SATIŞ VAR
Bulunduğunuz bölgede oturanlar gelip alışveriş yapıyor mu sizden?

Gelenler oluyor ama bizim sıkıntımız bahçeye inişteki merdivenler. Ama “İyi ki burayı açmışsınız. Babadağlılar Çarşısı’na gitmekten kurtulacağız” yaklaşımını gösterenler de var. Gelip sipariş veriyorlar. Bu da işe yeni başlayan olarak bizim için iyi bir başlangıç.

ic-26-7 BİN LİRA İLE İŞE BAŞLADI
Teknik altyapınız nasıl, yeterli mi?

Biz internetten satış yapabilmek için bir yıl çalıştık. Orada temelleri aldık, videolar izledik. Fikirler aldık. İstanbul’dan destek geldi. Bu siteyi bu hale getirebilmek için aylarca uğraştık.

Kaç parayla yola çıktınız?

Büyük paralarla yola çıkmadık. Benim, ablamın birikimi. Kuzenimin desteği derken işe başladık. Minik bir sermayemiz vardı. Ödemeleri, yapacaklarımızı aylara böldük. Ekipmanları, hostingi derken 6-7 bin lira harcadık.

Sosyal medya üzerinden sizi bulup sipariş verenler oluyor mu?

Facebook, instrgam gibi hesaplarda üyeliğimiz var. Orada da paylaşımlar yapıyoruz ve geri dönüşler almaya başladık.

İNSAN İSTEDİĞİNDEN VAZGEÇMEMELİ
Genç patron olarak ilave etmek istedikleriniz varsa alıp, sohbeti bitirelim isterseniz…
İnsan istediği bir şeyden vazgeçmemeli. Olmayacak gibi görünse de istediğinin peş
ine düşmeli.. Eğer ben bu işe girmeseydim, biliyorum ki 50’li yaşlara geldiğimde bir pişmanlık duyacaktım. Neden denemedim, neden kendi işimi kurmadım diye soracaktım. Bunu yaşamamak için işe koyuldum. İstiyorum ki başarılı olayım, hayallerim gerçekleşsin.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı