REKLAMI GEÇ

Balık tutkunlarına yeni rota MARMARİS

25 Mayıs 2016 Çarşamba

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-h

Long Weekend Marmaris diye çıktığımız yolda 8. durağımızdayız. Marmaris’te “Uzun hafta sonu tatilimiz” yeni bir serüvene hazırlanıyor. Tekneyle denizde olta balıkçılığı!

Denizli’den yola çıkan ekibimiz oldukça kalabalık. Denizli Haber’in usta olta balıkçıları Selami Aydın ve Metin Eltaş’ın yanı sıra Denizli Amatör Olta Balıkçıları Derneği Başkanı Halil İbrahim Kartlı ve dernek yönetiminden Murat Saydam bize katıldı. Ayrıca olta balıkçılığı konusunda tutkusuyla tanınan Denizli iş dünyasından Gökhan Sarıkaya ve Onur Aysu bu serüvenimizde bize ortak oluyorlar.

Ege ve Akdeniz’in Anadolu kıyılarında birleştiği koylara doğru yelken açmaya hazırlanıyoruz. Sabahın oldukça erken saatleri! Gün henüz ışımaya başlarken Hisarönü körfezinde hazır bekleyen tekneye ulaştık. Araçları park edip malzemelerimizle tekneye biniyoruz. Rehberimiz, her zaman olduğu gibi bizi yalnız bırakmayan Marmarisli dostumuz Vahap Akkaya.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-11

HAZIRLIKLAR BAŞLIYOR
Tekneye çıkar çıkmaz hareket ediyoruz. Tekne sahibi Osman Nuri Kargın 40 yıldır bu sularda deneyimli kaptan. Yardımcısı İbrahim bey. Birlikte tekneye yol verirken, zaman yitirmeden hazırlıklar başlıyor. Bizimkilerin söylediğine göre biraz geç kalmışız. Daha erken, alacakaranlıkta yola çıkmak gerekiyormuş. O nedenle hızlı hareket ediliyor. Olta kamışları, yemler çantalardan çıkıyor, misinalar, oltalar kontrol ediliyor ve teknenin uygun bir yerinde mevzi alınıyor.
Hazırlıklar devam ederken, Denizli’den gelen ve olta hazırlığını sürdüren ekip üyelerinden bazılarına mikrofon uzatıyoruz.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-4

EKİBİMİZ BİR HAYLİ HEYECANLI
Ekibimiz oldukça heyecanlı. Bölgenin en önemli av alanlarından biri olan Marmaris’te balık deneyimi yaşayacak olmalarının heyecanı hem yüzlerine, hem de konuşmalarına yansıyor. Temenniler ortak. İyi bir gün geçirmek, denizden balık çıkarmanın tadına varmak.

Bizim bu andan itibaren yapacağımız tek şey, oltalarıyla tekne güvertesine dağılmış ekibin icraatını gözlemek olacak. Biraz da enerji depolamak diyelim. Nasılsa bir süre sonra günümüz, tüm faaliyeti kayda almak için baştan kıça koşuşturmakla geçecek.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-9

EN VERİMLİ ALANLARI KEŞFEDİYORUZ
Körfezde güneybatıya doğru yol alıyoruz. Hazırlanan oltalara yemler takılıp denize salınmış. Ancak henüz hedefe ulaşılmış değil. Asıl av için daha açığa ve derin noktalara ulaşmak gerekiyor. Hedef, ortalaması 40-60 metre arasında değişen derinliklere ulaşmak. Bir de kaptanın sözünü ettiği meraya. Yani balıkların yaşam alanı olarak seçtikleri diplere.
Kıyıdan fazla uzaklaşmıyoruz. Aradaki mesafe neredeyse hep aynı ölçüde korunuyor gibi. Kıyıların çoğu el değmemiş, doğal özelliklerini korumakta. Denizden hızla yükselen yamaçlar ve fundalık bitki örtüsü yapılaşma için pek çekici bulunmuyor anlaşılan.

Burada mercan avı için demir attık. Ekip ilk hedefe ulaşmanın rahatlığıyla teçhizatı yeniden gözden geçiriyor. Yemler oltalara takılmaya başladı. Kaptan bulunduğumuz noktaya demir atıyor. Oltalar fora!
Bir yandan çevreyi izliyor, bir yandan bizimkilerin denize salınmış oltalarını gözaltında tutuyoruz. Ama fazla kalmıyoruz.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-6

AMAÇ SADECE BALIK DEĞİL ELBET
Bir süre geçiyor, teknemiz demir alıp yola devam ediyor. Aslında amaç sadece balık avlamak değil. Yanı sıra gezdiğimiz suları çepeçevre saran doğal ve kültürel güzellikleri de keşfetmek. Mümkünse yanaşıp görmek, mümkünse bilgilenmek. Olmadı, bilen birilerine danışmak!

Teknemiz küçük bir adacığa paralel yol alıyor. Kıyısı boyunca eski bir yerleşmeye ait mimari kalıntılar göze çarpmakta. Nihayet yamaçta oldukça iri bir yapı iskeleti göründü. Rehberimizin yaptığı kısa açıklamaya göre, burada yaşam Cumhuriyetin hemen sonrasına kadar sürmüş. Ne ki, mübadele döneminde boşaltılmış ve giderek yerleşmenin izleri kaybolmuş. Karşımızda duran yapı ise bir kilise kalıntısıymış.

Teknemiz yanaşıyor. İnip yapıya yürüyoruz. Anlaşılan öyle pek yalnız kalmıyor ada. Bunu kiliseye çıkan patika üzerindeki ağaçlara bağlanmış dilek bezlerinin çokluğundan anlamak mümkün.

Yapıya kalıntı demek doğru mu bilmem. Çatısı dahil önemli ölçüde ayakta. Bahçe duvarları, çakıl taşlarından yapılmış mozaik döşemeleri hala sapasağlam. İç mekan harap olmuş. Ama yine de ikonolojik bazı izler zamana karşı direnmiş. Girişin solunda, ortalarda yer alan mumluğun arka duvarındaki çivit mavisi zemin, sarıyla çizilmiş haç ve koyu kırmızı İsa figürü capcanlı duruyor.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-1

MERCANLAR BİZİ BOŞ GÖNDERMİYOR
Yeniden tekneye dönüyoruz. Kaptan geldiğimiz yola geri dönüp demir alıyor. Pırıl pırıl Ege sularında balık avlamasak bile olur. Öyle berrak, öyle mavi, öyle davetkar.
Nihayet başta öngörülen derinlikte sulara varılıp yeniden demir atılıyor. Yine oltalar atılıyor, yine bekleyiş başlıyor. Bu kez çok beklemiyor oltacılarımız. İlk mercan sevinç sesleri arasında çekiliyor. Bu durakta ilk balığı yakalayan teknenin kaptanı. Ardından bizimkiler başlıyor. Oltaya gelen dip balığını yeniden denize bırakıyorlar, ne var ki yukarı çıkışta vurgun yediği için yaşamıyor. Ölü balığı ilk gören martı teknenin üzerinde daireler çizmeye başlıyor. Derken ikiye, üçe çıkıyor sayıları. Nihayet cesareti toplayan martı dalışa geçip teknedekilerin bravo sesleri arasında balığı kapıp havalanıyor.
Bu arada deniz kalabalıklaşmaya başladı. Bulunduğumuz noktada suların daha sakin oluşundan mı bilinmez ard arda başka teknelerle karşılaşıyoruz. Kimisi el sallıyor, kimisi hızla geçip gidiyor.

Buraya, bu sulara gelip, bu güzel havada yüzmemek olur mu? Denizin davetkar mavisine Gökhan Sarıkaya cevap veriyor. Mayosunu giyip kendini derin sulara bırakıyor.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-2

OLTA TİTREŞİMİNİ HİSSETMEK GİBİSİ YOK
Balık beklemek, suda misinanın hareketini gözlemek, o titreşimi olta kamışında hissetmek güzel bir duygu olsa gerek. Ama yemek duygusu daha baskın olmaya başlıyor. Öğle saati geldi, şimdi yemek zamanı. Güverteyle sintine arasına kurulmuş mutfakta hazırlanan yemekler tabaklarla ortadaki masaya taşınıyor. Basit bir öğle yemeği yiyoruz. Ortada konserve barbunya pilaki, tabaklarda salata, menemen ve konserve ton balığı. Suda, açık havada, bol oksijenli ortamda kalmak çabuk acıktırır ya, biz de yemeğe başlar başlamaz nasıl acıktığımızı keşfediyoruz.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-5

Yemek çabuk geçti. Ekipten bazıları üst güvertede uzanmış güneşleniyor. Ne de olsa oksijen çarpılmasına uğradık. Şöyle uzanıp bunu hazmetmeye çalışmak hem dinlendirir, hem keyfini çıkartır. Biraz da yoruldular mı ne?
Hava esmeye başladı. Deniz mutedil dalgalı. Yanımızdan, önümüzden tekneler geçiyor, yarattıkları dalga bizim teknemizi sallıyor.

Yerimizi değiştiriyor kaptan, yine 40-60 metreye ulaşan derinliklere doğru hareketleniyoruz. Orhaniye koyundayız. Burası son durağımız olacak. Bundan sonra gidilecek yer var ancak bizim zamanımız yok. Gün akşama doğru süzülürken, havanın serinliği giderek artıyor. Öğle saatlerinin durgun ve sıcak havası yerini rüzgarlı ve biraz üşüten bir serinliğe bıraktı.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-3

VE DÖNÜŞ YOLUNDAYIZ
Daha buradan ayrılıp, Marmaris’e varacak ve Denizli’ye geri döneceğiz. Yolumuz uzun, erken çıksak fena olmaz!
Geldiğimiz noktaya geri dönüyoruz. Yine Hisarönü’ndeyiz. Ekip tekneyi terk ederken biz kaptana mikrofon uzatıyor ve bu günkü geziyi, güzergahı, mekanları ve koyları anlatmasını istiyoruz.
Peki ya bizimkiler? Denizli’den bir gün önce gecenin geç saatlerinde Marmaris’e ulaşan, sabaha karşı yataktan kalkıp balığa çıkan ekibin yorgun üyeleri? Onlar ne düşünüyor bu günün macerası hakkında?

EKİBİMİZ NE DÜŞÜNÜYOR?
Denizli Amatör Olta Balıkçıları Derneği üyesi genç arkadaşlarımız Halil İbrahim Kartlı ve Murat Saydam, görevleri ve misyonları gereği sürdürülebilir avcılığa dikkat çekiyor. Balıkçılık alanında ciddi çalışmalara imza atan genç ekip, özellikle Denizli’deki tatlı su balıkçılığına yönelik çalışmaları özetliyor, amatör balıkçılara tavsiyelerde bulunuyor.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-7

Denizli iş dünyasından Gökhan Sarıkaya ve Onur Aysu’ya da kulak veriyoruz. Zira onların ne söyleyeceği çok önemli. Hobi olarak yaptıkları amatör balıkçılık serüvenleri bir hayli uzun. Gitmedikleri deniz, avlanmadıkları bölge yok dersek abartmış sayılmayız. Aslında ekibimizin en ustaları da onlar. Marmaris macerasından bir hayli memnun ayrılıyorlar. Sarıkaya ve Aysu’nun tavsiyelerine kulak vermek gerekiyor. Ortak görüşleri, Marmaris’e gelmek, burada oltaları suya bırakmak, balık avcılığından çok daha öte bir duygu.

Denizli Haber ekibinden Selami Aydın ve Metin Eltaş, Marmaris’i balık ile sınırlamamak gerektiğini anlatıyor. Yeşil ve mavinin en güzel renklerini harmanlandığı cennet koylarda balık avlamanın eşsiz tadının mutlaka yaşanması gerektiğini ifade ediyor. Günün yorgunluğu, balık avının tadı ve cennetten köşelerde geçen anların keyfi hala yüzlerinden okunuyor.

denizli-balik-tutkunlarina-yeni-rota-marmaris-12MARMARİS MACERAMIZ SÜRECEK
Yeni Marmaris maceralarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Mesela Mavi Yolculuğa çıkacağız. Tüm yarımadayı, yarımadanın sayısız koyunu, kıyısını doğal güzellikleriyle size taşıyacağız.
Mesela Marmaris’in sanat haritasını çıkaracağız. Yıl boyu sergilerde, salonlarda icra edilen müziği, resmi, tiyatroyu, fotoğrafı; tatil mekanlarına özgü eğlenme biçimlerini paylaşacağız.
Biz Marmaris’i görmeye, yazmaya ve konuşmaya devam edeceğiz.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı