REKLAMI GEÇ

BİSİKLETÇİNİN MARMARİS GÜNLÜĞÜ

20 Nisan 2016 Çarşamba

denizli-marmaris-bisiklet-turu-h

LONG WEEKEND MARMARİS Projesi kapsamında Denizli’den önemli isimler Marmaris’i keşfetmeyi sürdürüyor. Denizli-Marmaris arasında oluşturulan köprünün bu haftaki konukları milli bisikletçiler Hakan Yıldırım ve İsmail Kocairi oldu. Denizli’den yola koyulan ekibe Marmaris’te yine milli bisikletçi Tolga Gök hem eşlik, hem de rehberlik etti. Marmaris’in eşsiz güzelliği içinde uluslararası kabul gören bisiklet rotalarını takip eden milli bisikletçiler Hakan Yıldırım, İsmail Kocairi ve Tolga Gök, Denizlililer için Marmaris’in güzelliklerini keşfetti. Gazeteci Yaşar Tok da bu özel ana tanıklık etti. 

İşte size Yaşar Tok’un kaleminden “Bisikletçinin Marmaris Günlüğü.”

denizli-marmaris-bisiklet-turu-4

 

“Gün bizi henüz terk etmedi.
Güneş yüzünü batıya dönmüş yavaşça süzülüyor.
Sincaplara arılar sesleniyor, kuşlara kelebekler!
Yalnız bir bisikletçiyim ben.
Az önce girdiğim sarp dağ yokuşundan aşağı temkinli ve hızlı bir tempoyla inmeliyim.
Akşam indi inecek. Kuşlar sustu, kelebekler uçmuyor, sincaplar yuvalarına çekildi.
Denize bir kaldı. Güneşe bir kaldı. Geceye bir kaldı!
Şimdi Marmaris’te olmak vardı.”

denizli-marmaris-bisiklet-turu-11

ŞİMDİ YOLA ÇIKMAK VARDI!
Yalnız bisikletçinin günlüğü, aslında Marmaris’in olağanüstü doğasına yapılmış “uzun hafta sonu” gezi hikayesinden başka bir şey değil.
Her yaz tatili başladığında yaşadığımız tatlı telaşın biraz erkene alınmış olanı. Hafta sonlarına sıkıştırdığımız küçük gezilerimizin günlük aktivitelerle ‘uzatılmış’ tarafı.
Bisikleti hangimiz sevmez. Anne-babamızın, abla ya da abimizin sırtımıza bir elini destek yapıp sonra bisikletimizi arkadan dengeleyerek bize öğretmeye çalıştığı o harika zamanları hatırlayın. Sonra ‘ben destek oluyorum sen devam et’ derken bizi bırakıverişini, sonra yere düşmeden hemen önce onun çok arkalarda kaldığını, sonra aslında oraya kadar desteksiz ve kendi başımıza bisikleti sürdüğümüzü, sonra da bisikleti öğrenebileceğimize çocuk fırlamalığıyla kanaat getirişimizi…
Marmaris’e doğru bisikletli yolculuğumuzun tazelediği anılar bunlar. Geri gelmemek üzere yitip giden, arkasından bakıp hüzünlendiğimiz, ama tatlı tatlı gülümsemekten kendimizi alamadığımız anılar.

denizli-marmaris-bisiklet-turu-5

YOLDA: ON THE ROAD
Bir kuşak Amerikan Edebiyatının amentüsüdür On The Road. Yazarı Jack Kerouac, hala yol ve yolculuk edebiyatının yeri doldurulmaz hikayelerinin yaşayan ve yaratanı.
Diyorum ki, Kerouac eğer Anadolu’yu görmüş olsaydı, böyle bir yolculuk için Kaliforniya çölleri yerine muhteşem sahillerimiz tercih etmez miydi? Mesela Marmaris’i!
Bizim yalnız bisikletçiler de Marmaris’i tercih etti. Profesyonel milli bisikletçiler Tolga Gök, Hakan Yıldırım ve İsmail Kocairi. Mahşerin üç atlısı gibiydiler. Her biri kendi hikayesinin kahramanı, her biri, kendi günlüğünün yazarı.
“Long Weekend” yani uzun hafta sonu tatili için biçilmiş kaftandır Marmaris. Marmaris’e sık gidiş gelişlerimizde çokça duyarım bunu. Görelim bakalım bu uzun hafta sonu ne menem bir şey!

denizli-marmaris-bisiklet-turu-6

LONG WEEKEND MARMARİS
İki araç çıkıyoruz yola. Her birimizde üçer yolcu, ikişer bisiklet. Farklı saatlerde yola çıkıyor, farklı saatlerde Marmaris’e yollanıyoruz.
Sakar Geçidi bize küsmesin diye seyir teraslarında durup, eski çağ tanrılarının yeryüzüne armağan ettiği en güzel coğrafyalardan birini, Gökova’yı seyre dalıyoruz. Kıvrım kıvrım çizgilerini, minik ama ‘kocaman’ adalarını, denize doğru yumuşakça uzanmış yemyeşil sahillerini, gökyüzünü okşayan dağlarını, ormanını sindirmeye çalışıyoruz. Yavaşça dokunmaya çalışıyoruz aşağıdan göz kırpan masmavi denizin süt liman yüzeyine. Sanki avucumuzun içine alabilecek gibiyiz. Öylesine yakın!

denizli-marmaris-bisiklet-turu-7

MARMARİS’TEYİZ!
Otelde buluştuğumuzda saat neredeyse gecenin 10’u olmuş.
Marmarisli dostlarımız da katılıyor toplantımıza. Birlikte çay kahve içiyor, program üzerine konuşuyoruz.
Size birkaç cümle de programdan söz edelim.
Program bir tür test. Marmaris’te “Long Weekend” tatil testi. Ama bisikletle!
Bisiklet yollarını aşarak dağlara, denizlere, ormana, sahillere, kuşlara, börtü böceğe el sallayarak test etmek. Vahşi yamaçlardan, yüksek dağ doruklarından, sahilde, kumda, güneşe karşı ya da güneşle beraber bisiklet sürmek. Hepsi bu. Hafta sonumuz iki gün. Biz bunu yollarla, yolculuklarla, Marmaris’in tarih, doğa ve uygarlıkla bezeli coğrafyasında ne kadar uzatabiliriz, bakacağız.

denizli-marmaris-bisiklet-turu-9

MARMARİS: BAŞTAN ÇIKARICI
Marquez keşke burada olsaydı. Ya da Hemingway gelip balığa çıksaydı bizimle. Bisikletimizin terkisinde bu dağları, suları, adaları, insan suretlerine yansıyan zengin mi zengin hayat kaynağını hep birlikte paylaşsaydık. Bize büyülü öyküler anlatsalar, çok sayfalı kocaman romanlarına kahraman yapsalardı!

denizli-marmaris-bisiklet-turu-3

Öyle baştan çıkarıcı bir Marmaris, öyle kışkırtıcı.
Ertesi günün erken sayılır bir saatinde lobideyiz. Dostlarımız gelmiş, bizi bekliyorlar. Hazırız. Bisikletler akşamdan hazırlandı. Güzergahımıza ulaşana kadar araçlarla yolculuk yapacağız. Sonra bisikletleriyle bizimkiler dağı taşı aşacak, biz onlara eşlik edeceğiz.

denizli-marmaris-bisiklet-turu-2

ANLATILMAZ GEZİLİR!
Bu gezi gerçekten anlatılmaz. Ne yapılır, gezilir, görülür, yaşanır. Marmaris güneyinden, Turunç’tan öte dağ doruklarında başlayan sürüş keyfini yaşamadan bilmek mümkün değil. Bir yanın dağa yaslanmış, diğer tarafın engin bir derinlik, sınırsız deniz mavisi.

denizli-marmaris-bisiklet-turu-10

Yalnız bisikletçinin günlüğü aslında bu sayfaları çoktan taşacak kadar yüklü. Keçilerin size eşlik ettiğini düşünün. Sizin pedalınız sert toprakta döndükçe, doğanın tüm sesleriyle size nota verdiğini, tempo tuttuğunu hayal edin. İşte size Marmaris doğasında kısa bisiklet keyfi hikayesinin özeti.

denizli-marmaris-bisiklet-turu-1

GÜN AKŞAMA DÖNÜYOR
Gün bizi terk etti, edecek.
Güneş yüzünü batıya dönmüş yavaşça süzülüyor Ege’nin mavi sularına doğru.
Sincaplar, arılar, kuşlar kelebekler geride kaldı.
Sarp dağ yokuşundan aşağı tutturduğumuz temkinli ve hızlı tempo sona erdi.
Güneşin kızıl ışıkları denizin mutedil dalgalı sularıyla oynaşmaya çoktan başladı.
Güneşin mavi suların üzerine bıraktığı kızıllık sanki yangın yeri!
Kumsalda bisiklet izleri silinmeye yüz tuttu.
Rüzgarın sessiz ıslığı mavi sulara yaslanmış beyaz tahta masalarda ‘çay içmeye’ davet ediyor.
Bekle diyor, “geceyi ve Marmaris’i bekle!”
Marmaris’te gün henüz yeni başlıyor!

Hazırlayan: Yaşar TOK

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı