REKLAMI GEÇ

“Ar-Ge harcamasında OECD ve AB’nin gerisindeyiz”

“Ar-Ge harcamasında OECD ve AB’nin gerisindeyiz”

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Türkiye’nin Ar-Ge harcamalarında OECD ve AB ülkelerinin gerisinde kaldığını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Haziran 2016 Çarşamba, 15:04

CHP Milletvekili Kazım Arslan, TÜİK’in 2015 yılı Ar-Ge verilerini değerlendirirken, yasal düzenleme yapılmasına rağmen Türkiye’nin bu alandaki harcamalarının OECD ve AB ülkelerinin oldukça gerisinde kaldığını, “2015 yılında Ar-Ge için önceki yıla göre yüzde 10 daha fazla harcama yaptık’ açıklamasının ancak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payına bakıldığında anlam kazanacağını söyledi.

Ar-Ge harcamalarının bütçedekİ payının yüzde 1.12’den yüzde 1.08’e gerilediğini, GSYHİ içindeki yüzde 0.32’lik Ar-Ge payının ise yerinde saydığını, Türkiye bu karneyle sınıfta kaldığını kaydeden Arslan, şöyle devam etti:

“Yeni açıklanan verilere göre, 2015 yılında AR-GE harcamaları 6 milyar 173 milyon lira olarak gerçekleşti. Ancak Ar-Ge harcamalarının bütçedeki payına, yani gerçek bir karşılaştırma için elimize gelen TÜİK sonuçlarına baktığımızda, bu harcamaların 2014’te yüzde 1.12 iken, 2015’te yüzde 1.08’e gerilediğini görüyoruz. Asıl ölçüt, bütçe harcamaları ve GSYH içinde Ar-Ge’nin oranıdır. Bir yıl içinde yaptığınız Ar-Ge harcamasının artması kendi başına bir şey ifade etmez. Bu harcamanın bütçede ve yurtiçi hasılanızda ne kadar yer kapladığı önemli olandır.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı