REKLAMI GEÇ

Beltaş’ta soruşturma iddiası

Beltaş’ta soruşturma iddiası

CHP Pamukkale İlçe Başkanı Osman Tabu, Denizli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beltaş’ta Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını iddia etti. Tabu’nun iddialarına göre; Beltaş yöneticileri hakkındaki bir şikayetle başlayan soruşturma kapsamında, park ve tesislerdeki oyun araçlarının kiralanması ve gıda satışından elde edilen gelirin kayıt altına alınmadığı, kaçak elektrik kullanıldığı gibi çarpıcı iddialar araştırılıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2014 Cuma, 16:31

CHP Pamukkale İlçe Başkanı Osman Tabu, yazılı bir açıklama yaparak Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi olan Beltaş’ta bazı yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak soruşturma başlattığını iddia etti.

“KAYIT DIŞI KAZANÇ” İDİDASI
Soruşturmanın Beltaş yöneticileri hakkındaki bir şikayetle başladığını belirten Tabu, “Şikâyet dilekçesinde Beltaş’ın işletmesindeki park ve tesislerde, üçüncü şahıslarla şifahi olarak yapılan anlaşmalarla oyun araçlarıyla oyuncak kiralanması ve gıda satışı gibi işlerden elde edilen hasılatın Beltaş kayıtlarına girmeksizin faaliyeti gerçekleştirilen bu şahıslarla yarı yarıya paylaşılmak suretiyle Beltaş’ın kazanç sağladığı, buna karşın satış işlemi esnasında her hangi bir fiş, fatura tanzim edilmediği için elde edilen bu gelirin muhasebeleştirilmediği, ayrıca Beltaş A.Ş. tarafından parkta faaliyetine izin verilen elektronik oyun aletlerinin elektriğinin de parkın aydınlatılması için çekilen hatlardan kaçak olarak alındığı iddia edilmiştir” dedi.

“ŞİKAYETTEN SONRA FİŞ KESİLMEYE BAŞLANDI”
CHP’li Tabu, şikayet dilekçesini takiben Adalet Parkı ve Recep Yazıcıoğlu parklarındaki bazı oyun araçlarının kaldırıldığını ve satış fişi verilmeye başlandığını belirterek, “Herkesin bildiği gibi daha önceden hiçbir fiş yahut fatura verilmeden jeton satışı yapılmaktayken; soruşturma sonrasında satış yerlerine yazar kasa konulmuş ve görevli Beltaş elemanlarınca fiş vermeden satış yapılamayacağı belirtilmeye başlanmıştır” dedi.

BU SORULARA CEVAP İSTEDİ
Tabu, soruşturma ile birlikte yetkililerce cevaplanması gereken birçok sorunun da gündeme “geldiğini belirterek, şunları söyledi:
Soruşturma konusu iddialar; kamuya ait kaynakların kullandırılmasından elde edilen hasılatın yine kamuya intikal etmesi, kişilere haksız çıkar sağlanmasının önüne geçilmesi açısından önemlidir ve yetkililerce cevaplanması gereken sorular vardır.
Örneğin; İlçe Belediyeleri kurulmuş olmasına karşın; bölge parkı mahiyetinde olmayan bu park ve tesisler neden hala Beltaş işletmesindedir, bu yerlerin ilçe belediyelerine devri neden yapılmamıştır?
Beltaş idaresinde bulunan kamuya ait park ve tesislerde üçüncü kişilerin 3-4 yıldır devam eden ve ücret mukabili sunulmakta olduğu hizmetlerle ilgili taraflar arasında önceden yapılmış sözleşmeler var mıdır?
Kamuya ait park ve tesislerde üçüncü kişilerin ücret mukabili sunmakta olduğu hizmetlerden elde edilen hasılat daha önceden satışların belgelendirilmediği da nazara alındığında ne şekilde muhasebeleştirilmiştir?
Mahiyeti itibariyle süreklilik arz eden bu tarz faaliyetlerin sağladığı ortalama kazancın yüksekliği de dikkate alındığında kamuya ait bu kaynağın üçüncü kişilerden hizmet alımı suretiyle yapılmasının verimlilik ilkesine uygunluğu analiz edilmiş midir? Beltaş’ın, bu faaliyetleri kendi temin edeceği araç gereçler ile sürdürmesinin önündeki engel nedir?
Vatandaştan elde edilen bu şekilde elde edilen toplam kaynak nedir? Bu paraların ne kadarı hangi esaslara göre hizmet sağlayıcısı konumundaki üçüncü şahıslara ödenmiştir? Elde edilen paralar muhasebeleştirilmemiş ise ortaya çıkan kaynak kime tahsis edilmiş ve nereye harcanmıştır?
Beltaş A.Ş’nin faaliyetleri soruşturma konusu iddialar açısından denetlenmiş midir? Büyükşehir Belediyesinin birçok etkinliğine ev sahipliği yapan bu parklardaki işleyiş Belediye bürokratlarınca ve yetkililerince görülmemiş midir? Devam etmekte olan adli sürecin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanlığınca sorumlular hakkında idari soruşturma yapılmakta mıdır yahut yapılacak mıdır?
Bilindiği üzere daha önceden Denizli Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğünde yaşanan yolsuzluklar, Mahkeme kararı ile tescillenmiştir. Bu bağlamda benzer kuşkular doğuran bu iddiaların cevaplandırılması ve halkın kamuya ait kaynakları kullanımından temin edilen her kuruşun hesabının yetkili kamu makamlarınca şeffaf şekilde kamuoyuna sunulması gerekir. Ortaya çıkan iddialarla ilgili gerek adli gerekse idari tahkikatların tamamlanması, olayların aydınlatılması, usulsüzlük varsa sorumlulara gereken yaptırımların uygulanması için sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyor ve tüm Denizlili hemşehrilerimiz gibi bu soruların ilk elden yetkili makamlarca cevaplandırılmasını bekliyoruz.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı