REKLAMI GEÇ

Karaca: “Millet bahçesiyle kentlere yaptığınız ihaneti gizleyemezsiniz”

Karaca: “Millet bahçesiyle kentlere yaptığınız ihaneti gizleyemezsiniz”

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çevre Kanunu ve diğer kanunlarda değişiklikler öngören torba teklifini değerlendirdi. TBMM Genel Kurulu’nda Adalet ve Kalkınma Partisi’ne seslenen Karaca, “Aynı gemide olmasak da aynı havayı soluyoruz. Doğa için rant ve talan politikalarınızdan vazgeçin, çevreci maskelerinizi çıkarın, millet bahçesi örtüsüyle kentlere ettiğiniz ihaneti gizlemekten vazgeçin!” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Kasım 2018 Perşembe, 15:31

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlar Hakkında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan Biçer Karaca, “Yedi kanunda değişiklik öngören torba kanun bu kez plastik poşetle önümüze getirildi” dedi.

AK Parti’nin kanun yapma tarzına yönelik eleştiriler ortaya koyan Karaca, “Bir torbanın içine pek çok yasa değişikliğini doldurup önümüze getiriyorsunuz. TBMM’deki diğer partileri bir kenara bıraktık, sektör temsilcilerini, sivil toplum kuruluşlarını ve meslek odalarını hiçe sayarak, kimseyle istişare etmeden bir haftada görüşmelere başlıyorsunuz” diye konuştu.

LİÇİLİ EFULİLER, EJDER MEYVELİ SMOOTHIELER İÇİN Mİ POŞETTEN PARA ALACAKSINIZ?
2017 yılında çıkarılan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile 1 Ocak 2019 itibarıyla plastik poşetlerin ücretli hale getirileceğini Çevre Bakanı ve AKP’li milletvekillerine hatırlatan Biçer Karaca, “Torba kanunu ‘Poşetleri paralı yapacağız, bisiklet yolları yapıyoruz’ diyerek çevreyi koruma kandırmacasıyla topluma pazarlamaya çalışıyorsunuz. Teklifin içeriğine baktığımızda maalesef alışageldiğimiz şekilde rant politikalarının izlerini görmekteyiz” dedi.

“Poşetleri 15 kuruştan fiyatlandırıp vatandaştan toplanacak parayla mı krizi aşmayı hedefliyorsunuz” diye soran Karaca, “Devletin boşalttığınız hazinesini plastik poşetten para alarak mı dolduracaksınız? Paraları liçi meyvesiyle yapılan efuliler ve ejder meyveli smoothieler için mi harcayacaksınız?” dedi.

Plastik atıkları geri dönüştürmek konusunda en başarısız 20 ülkeden biri olan Türkiye’nin toplam çöpünün sadece yüzde 1’ini geri dönüştürdüğünü söyleyen Karaca, 2016 yılı verileriyle 3,1 milyon ton plastik ambalaj tüketildiğini, poşetlerin bu atıkların yarısı bile olmadığını belirtti. “Sıfır atık” diyenler, plastik poşeti paralı yapıp doğayı koruyoruz diyenler önce çöp ithalatından vazgeçsinler diyen Biçer Karaca, Türkiye’nin İngiltere’den yaptığı çöp ithalatına dair veriler paylaştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı