REKLAMI GEÇ

CHP İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, “Çifte cezalandırma hukuken mümkün değil”

CHP İl Başkan Yardımcısı İsmihan Yıkar, “Çifte cezalandırma hukuken mümkün değil”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maske cezasını ödemeyenlerin kamu hizmetlerinden yararlanamayacağı yönündeki açıklamaları gündem oluşturdu. CHP Denizli Hukuk Ve Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Av. İsmihan Yıkar, “Herkes, bir suçtan ancak bir defa yargılanabilir ve bir defa ceza alabilir. İkinci bir ceza verilmesi Anayasa’ya aykırıdır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Eylül 2020 Perşembe, 17:28

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Maske ve mekan denetimlerinde uygulanan cezaların bazı kamu kurumlarında yapılacak işlemler öncesi ödenmiş olması mecburi hale getirilecek” açıklaması yapmıştı.

Tartışma yaratan açıklamaya bir tepki de CHP Denizli İl Başkan yardımcısı Av. İsmihan Yıkar’dan geldi. Yıkar yapılan açıklamanın hukuki bir dayanağının olmadığının altını çizdi.

YIKAR: “İKİNCİ CEZA VERİLMESİ HUKUKA AYKIRIDIR”
Av. Yıkar, “Aynı fiil nedeniyle faile bir ceza verilir. Herkes, bir suçtan ancak bir defa yargılanabilir ve bir defa ceza alabilir. Kanuni temeli olmayan para cezalarını ödemeyenlere ikinci bir ceza verilmesi Anayasa’ya aykırıdır” diye konuştu.

“AYNI SUÇ VE KABAHAT İÇİN TEK BİR YAPTIRIM UYGULANABİLİR”
Aynı suç veya kabahat için tek bir yaptırımın uygulanabileceğini belirten Yıkar, “İdari para cezasıyla ilgisiz bir alan ve konuda vatandaşın kamudaki işlemini yapmamak çifte cezalandırma olur. Zaten Kabahatler Kanunu ile kamu alacaklarının tahsili hakkında kanunda devlet alacaklarının nasıl tahsil edileceği düzenlenmiştir. Ödememe durumunda devletin cebri tahsilat için haciz yapmak gibi pek çok yetkisi vardır. Hukuk devleti alacaklarını bu yollarla tahsil etmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı