REKLAMI GEÇ

CHP’li Başsorgun: Müftülere nikah kıyma yetkisi verilemez

CHP’li Başsorgun: Müftülere nikah kıyma yetkisi verilemez

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sündüs Başsorgun, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının tartışmalar arasında alt komisyondan geçtiğini belirterek, tepki gösterdi. Başsorgun, “Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir. Toplumu müftülükte ve belediyede nikah kıyanlar olarak ikiye bölecektir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ekim 2017 Pazartesi, 13:27

Uzun süredir tartışılan müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesiyle ilgili yasa tasarısı alt komisyondan geçti. Kısa süre içinde meclise gelmesi beklenen düzenlemeyi sert bir dille eleştiren CHP İl Kadın Kolları Başkanı Sündüs Başsorgun, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlattı, bu özelliği değiştirilmesinin bile teklif edilemeyeceğini söyledi.

Başsorgun, “Anayasamızın 174. maddesine göre devletin asli görevi devrim yasalarını uygulamak ve toplumun çağdaş uygarlık düzeyine çıkartılmasıdır. Ayrıca anayasanın 10. maddesi de kanun önünde eşitlik düzenlemesini içerir. Bu düzenlemeye göre herkes dil, din, ırk, mezhep, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ayrımı gösterilmeksizin kanun önünde eşittir. Müftülere tanınan nikah kıyma yetkisi ile; hukuk devleti olma ilkesi, kanun önünde eşitlik ilkesi, devrim yasalarının değiştirilmemesi ve laikliği koruma ilkesi ihlal edilmektedir. Söz konusu tasarının kabulüyle ‘anayasa suçu’ işlenmektedir. Cumhuriyet bir hukuk devrimine dayanmaktadır. Cumhuriyetin kuruluşunun harcında hukuk vardır ve kadınların özgürlüğü, eşitliği, birey olmaları cumhuriyetle teminat altına alınmıştır” dedi.

Cumhuriyet kadınlarının, hukuku savunarak, anayasayı savunarak, devrim yasalarını ve Mustafa Kemal Atatürk’ü savunarak yollarına devam edeceğini dile getiren Başsorgun, “Ülkemize getirilmek istenen ‘İslam devleti olma’ dayatmasına karşı, kadın yurttaş kimliğimiz ile mücadelemizi asıl iş olarak önümüze koyacağız. Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi toplumda yaratılmak istenen kutuplaşmayı daha da arttıracaktır. Toplumsal yaşamda nikahını belediyede veya müftülükte kıyanlar olmak üzere yeni bir ayrımcılık çıkacaktır. Oysa resmi nikah yurttaş olmanın, kanun önünde eşit olmanın teminatıdır. CHP’li kadınlar olarak meclis komisyonundan geçen tasarının kabul edilemez olduğunu her yerde haykıracağız. , “Bu tasarının meclisten geçmesi demek laik, hukuk devletini ortadan kalkması demektir. Ülkemiz çok karışık günlerden geçmektedir. Bu zor ve sıkıntılı günlerde gündemin bu konuyla meşgul edilmesini anlamak mümkün değildir. Ülkemizin ekonomisi altüst olmuş durumdadır. Hem ekonomik sıkıntıların üzerini örtmek, hem de ülkemizin dış politikasının yarattığı olumsuzluklar gözlerden kaçırılmak istenmektedir. Anayasaya aykırı, suni gündemler yaratmakta ustalaşan iktidar ve Cumhurbaşkanı, bu tasarıyı da yaşanan krizleri kapatmak için kullanmaktadır. Türkiye’nin geleceği için, ülkemizin işsizlik sorununa, kadın sorunlarına, tarım sorununa ve bunun gibi birçok soruna çözüm bulunması gerekmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı