REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca, yeni yasa teklifine sert çıktı: “Anayasa’ya aykırı”

CHP’li Karaca, yeni yasa teklifine sert çıktı: “Anayasa’ya aykırı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, hükümetin darbe girişiminin ardından 7 kez olağanüstü hal uygulamasını uzattığını belirterek, 18 Haziran’da OHAL’in kaldırılacağının müjde gibi sunulduğunu, ancak hukuksuzluğu olağanlaştırmak için TBMM’ye yasa teklifi sunulduğun söyledi. Karaca, “Sunulan teklifle düzenleme ve tedbir adı altında, anayasaya aykırı hükümlerin yasalaştırılması hedefleniyor” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Temmuz 2018 Salı, 14:13

Yeni yasa teklifi ile OHAL uygulamalarının yasallaştırılması ve kalıcı hale getirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Karaca, “OHAL’i kaldırdık deseler de OHAL uygulamaları önerilen yasa teklifiyle devam edecek. Yasa teklifiyle, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılması engellenecek. Buna göre ‘vatandaşın günlük yaşamını aşırı ve katlanılamaz derecede zorlaştıracak’ toplantı ve gösteri yürüyüşlerine Valilik izin vermeyebilecek. ‘Aşırı ve katlanılmaz’ eylem kime ve neye göre belirlenecek? Bu durumda, Gezi direnişindeki gibi, durarak tepkisini ortaya koyma eylemi dahi ‘aşırı’ ve ‘katlanılmaz’ diye nitelendirilebilir. Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini belirsiz kriter ve kıstaslarla sınırlandıran bu teklif, yasal eylem ve tepkileri engellemeyi hedefliyor” dedi.

YASA TEKLİFİ ANAYASAYA AYKIRI HÜKÜM İÇERİYOR
Anayasamızın 13. maddesinde; “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” denildiğini hatırlatan Karaca, “Ancak teklifte yer alan kamu düzenin bozulmasına ilişkin ‘ciddi belirtiler’ ifadesi ile kamu güvenliğini bozabileceği ‘şüphe’si bulunan kişiler, ‘belirli yer ve saatler’ ifadeleri muğlaktır, inisiyatife bırakılarak düzenlenmesi anayasaya aykırıdır. Anayasa’nın 13. maddesine göre kişi hak ve hürriyetlerinin sınırlandırılması sadece yasa ile mümkündür. Düşünceyi açıklama ve yayma hakkı, anayasal bir haktır. Bu hakkın sınırlandırılmasına ilişkin de Anayasanın 19. Maddesinde ‘vatandaşın günlük yaşamını aşırı ve katlanılamaz derecede zorlaştırmayacak’ hükmü yoktur” diye konuştu.

KİŞİ HAK VE HÜRRİYETLERİNİN SINIRLAMASINDA MUĞLAKLIK VE KEYFİYET
Bir valinin, “şüphe” gerekçesiyle bir kişinin seyahat hakkını dahi engelleyebileceğini, şehre giriş çıkışlarını dahi yasaklayabileceğini dile getiren Karaca, “Toplantı ve gösteri hakkının kullanılmasını engellemek de ne yazık ki mümkün olacak. Teklifte yer alan ‘belirli yerler ve saatler’ ibaresi, kişi hak ve hürriyetlerinin kullanılmasını anayasal kıstaslarla ve netlikle değil keyfiyetle sınırlandırmayı getirmektedir. Anayasayı aşacak şekilde düzenleme yapmak istiyorlar. Anayasanın açıkça ihlaline TBMM çatısı altında geçit vermemek için tüm gücümüzle mücadele edeceğiz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı