REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca’dan Avdan’a yapılacak santrale tepki

CHP’li Karaca’dan Avdan’a yapılacak santrale tepki

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde kurulması planlanan termik santral ile ilgili ÇED raporu hazırlandı ve kamuoyu ile paylaşıldı. 10 günlük itiraz sürecinin başladığını belirten CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, “Evde mi kalalım, itiraz etmek için valiliğe mi koşalım” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Nisan 2020 Cuma, 11:51

Tavas’ın Avdan Mahallesi’nde yapılması planlanan Avdan Termik Santralına ait nihai ÇED raporu geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşıldı, 10 günlük itiraz süreci de başladı.

“EVDE Mİ KALALIM, İTİRAZ ETMEK İÇİN VALİLİKLERE Mİ GİDELİM?”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2020 yılı Mart ayı içerisinde 37 adet ÇED olumlu kararı verdiğini hatırlatan CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Avdan Termik Santrali nihai ÇED raporunun kamuoyuyla paylaşılarak, 10 günlük itiraz süresini başlatmasına, “Tüm yurttaşlara evde kal çağrısında bulunan AKP İktidarı, bu çağrısıyla çelişen uygulamalara devam ediyor. Hem yurttaşa evde kal diyorsunuz, hem de nihai ÇED raporunu inceleyip itirazda bulunmalarını bekliyorsunuz. Vatandaşlar, bu itirazı size ulaştırmak için ya kurumlarınıza gidecek ya da PTT’ye. Korona ile mücadele ederken, yurttaşları bulaş riski olan mekanizmalara gönderemezsiniz. Bunun vebalini, riskini alamazsınız” dedi.

“ZEYTİN SAHALARINA 3 KM’DEN YAKINA TERMİK SANTRAL KURAMAZSINIZ!”
İlgili firmanın hazırlanan ÇED raporunda proje alanına yakın alanlarda zeytincilik faaliyetleri sürdürüldüğünü, bunlara zarar vermeyecek teknolojiyi kullanacaklarını iddia ettiğini hatırlatan Karaca, “Bu iddialarını, bir üniversite öğretim görevlisinden alınan rapora dayandırmıştır. Bu raporun bilimselliği ve objektifliğini elbette ki tartışacağız. Ancak, yasa açık bir şekilde, zeytin sahalarına 3 kilometreden yakın mesafede bu tarz tesislerin kurulmasını yasaklamıştır. Hukuku, objektifliği ve bilimselliği tartışılır raporla aşamazsınız.

Söz konusu termik santrali kurmak istedikleri yerde 50 bin civarı zeytin ağacı bulunuyor. Termik santral demek, bu ağaçların bir kısmının kesilmesi, bir kısmının ise kuruması, verimsizleşmesi demektir. Yakın tarihimiz buna benzer doğa katliamlarıyla dolu. Yırca örneği ibret alınmalı” dedi.

Koronayla ilgili alınan sokağa çıkma yasağı, şehirlerarası ulaşıma kapatma gibi tedbirler, 30 büyükşehir belediyesinin yanı sıra Zonguldak’ı da kapsadığını ifade eden Karaca, “AKP Genel Başkanı, Zonguldak’ı da listeye eklemelerinin nedeni olarak, bu ildeki solunuma dayalı hastalıkların yoğun olmasını gösterdi. Zonguldak’taki solunuma dayalı hastalıkların en önemli neden, kömür ve kömüre dayalı termik santrallar var. Çanakkale Çan, Soma, Yatağan, Afşin, Elbistan… Termik santrallar nedeniyle birçok yurttaşımız benzer sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Termik santralların olduğu şehirlerde yaşanan sağlık sorunları şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı için, ÇED raporlarındaki halk sağlığına ait iddialar “mühendisler” tarafından ileri sürülüp, “mühendis” bilirkişiler tarafından irdeleniyor. Oysa termik santrallar, bir halk sağlığı sorunudur” dedi.

“BAKAN KURUM, ÜÇÜNCÜ SEFER AYNI ŞANSA SAHİP OLMAYABİLİR”
İklim kriziyle mücadele kapsamında millet bahçesi taahhüdünde bulunan AKP iktidarının, mahallenin dibinde, tarım alanlarının ortasında binlerce zeytin ağacını katledeceğini öne süren Karaca, halka hastalık bulaştıracak termik santralin ÇED raporunu nihai hale getirdiğini kaydetti.

Karaca, “Bu ÇED raporunun nihai hale getirilmesi, kanunların çok açık bir şekilde çiğnendiğinin resmidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı’na dostça bir uyarıda bulunmakta fayda var. Sayın Bakan, Yırca sürecini bir ‘ibret’ olarak ele almalı ve kanun emrini aşıp, şirketlerin taahhütleriyle hareket etmemeli. Dipsiz Göl birdi, Salda iki oldu. Üçüncü sefer aynı şansa sahip olmayabilir” dedi.

Yorumlar

MEHMET   -  Bağlantı 17 Nisan 2020, 12:01

BURALARIDA MİLAS KEMERKÖY SANTRALİNİN YAPTIGI GİBİ DOĞAYI BİTİRECEKLER ZEYTİN NARENCİYE SUSAN GİBİ TARIMI BİTİRDİ ORALARDA BİZİM BURASIDA ÖYLE OLMASIN MİLASA SAHİL KENARINA LOJMAN YAPMAK İÇİN SANTRALİ VERİMLİ TOPRAKLARA YAPTILAR BİZLER DİRENELİM

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı