REKLAMI GEÇ

CHP’li Karaca’dan pancar üreticisine destek

CHP’li Karaca’dan pancar üreticisine destek

Denizli’de farklı kesimlerin sesi olmayı sürdüren CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, bu kez pancar üreticilerin derdine ortak oldu. Pancar üreticisinin büyük sorun yaşadığını belirten Karaca, “CHP iktidarında üretici kazanacak, köylü kazanacak, çiftçinin yüzü gülecek” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Ekim 2015 Pazartesi, 12:27

CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çardak’ın Beylerli Mahallesi’nde pancar üreticileri ile bir araya geldi. Yaşadıkları sorunları Milletvekili Karaca’ya anlatan üreticiler, analizlerde pancarın şeker oranının düşük tutulduğunu ileri sürdü, Karaca’dan destek istedi.

denizli-gulizar-bicer-karaca-chp-milletvekili-pancar-ureticisi-isyanda-ic-1

TAHLİLLER NOTER HUZURUNDA YAPILSIN
Yaşadıkları sıkıntıyı anlatan pancar üreticisi Halil Aslan, ürünlerin satış değerlerinin şeker oranı ile doğrudan ilgili olduğunu belirterek, Burdur Şeker Fabrikası’nda yapılan tahlil sonuçlarının düşük çıktığını, bunun üzerine bakanlığa bağlı Denizli Gıda Kontrol Laboratuarı’nda aynı ürünün yeniden tahlilini yaptırdıklarını 4-5 polar fark çıktığını söyledi.

Çiftçi Aslan, “Pancarın şeker oranı iki yıldır düşük çıkıyor. Geçen yıl fark etmemiştik ancak bu yıl tahlil sonuçlarında 4-5 polor fark olması üzerine kendimiz tahlil yaptırdık, oran 17 polar olarak çıktı. Neden arada fark var? Rakamlar düşük mü tutuluyor? Daha önce böyle bir şey yoktu. 140 kuruş olan pancarın kilosu, şeker oranı düşük çıktığından 100 kuruşa düşüyor. Şeker oranının düşük çıkması kilo başına 40 kuruş kayıp demek. Beldemizin tamamı pancarla uğraşıyor. Özellikle Beylerli en yoğun pancar üretimin yapıldığı yer. Örneğin 100 tonda 4.000 TL’ye yakın kaybımız var. Devlet normal verdiği fiyatın da altında fiyat veriyor. Eskiden 18-20-22’ye kadar çıkıyordu şeker oranı. Her yıl kaliteli tohum geliyor diyorlar, tohumu veren de fabrika. En azından verdikleri fiyattan alsınlar. Bundan sonra tahlillerin noter huzurunda yapılmasını istiyoruz” dedi.

denizli-gulizar-bicer-karaca-chp-milletvekili-pancar-ureticisi-isyanda-ic

KIRSAL KALKINMA ANLAYIŞI DEĞİŞECEK
Pancar üreticisinin sorunlarını dinleyen CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, parti olarak yeni bir tarımsal üretim tarzı ve kırsal kalkınma anlayışı getireceklerini ifade etti.

Karaca, “Mazot düşerse çiftçi istediği gübreyi atabilir, verim artar, tarlasını ekip biçen artar. Türkiye’yi tarımsal ürünlerde ithalatçı konumdan ihracatçı konuma taşıyacağız. Başta sulama olmak üzere toprak ve su kaynaklarımızı geliştiren tarımsal altyapı yatırımlarını en kısa sürede tamamlayacağız. Sulanabilir arazileri sulamaya açacak, toprak ıslahı çalışmalarını bitireceğiz. Çiftçinin üretim amaçlı kullanacağı mazotun litresini 1,80 TL’ye düşüreceğiz. Tarım sektöründe kendi işinde çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Desteklenecek tarım ürünlerini ve her ürün için destek tutarını bir yıl önceden açıklayacağız. Başka gelir kaynağı olmayan ve asgari ücretin altında geliri olan çiftçilere, hane başına asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Küçük çiftçileri tarım sigortaları kapsamına alacak düzenlemeler yapacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı