REKLAMI GEÇ

Denizli CHP’den kadın cinayetlerine ortak tepki

Denizli CHP’den kadın cinayetlerine ortak tepki

Boşandığı eşi tarafından 10 yaşındaki kızının gözleri önünde öldürülen Emine Bulut cinayetine tepkiler sürüyor. CHP Kadın Kolları tarafından düzenlenen toplantıda, vahşet kınandı, kadın cinayetlerinin son bulması için önlem çağrısı yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Ağustos 2019 Cumartesi, 14:19

CHP, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak kadın cinayetlerini lanetledi. CHP Denizli İl Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Genel Başkan Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, İl Başkanı Mahir Akbaba, Kadın Kolları Başkanı Melek Akdemir, Merkezefendi İlçe Kadın Kolları Başkanı Işıl Kodal Kurt ve partili kadınlar katıldı.

SİYAH GİYDİLER
CHP’nin Emine Bulut cinayeti için düzenlediği toplantıya katılanların tamamı siyah giydi, “Anne ölme” ve “Ölmek istemiyoruz” yazılı dövizler hazırlandı.

CHP Merkezefendi İlçe Kadın Kolları Başkanı Işıl Kodal Kurt, bir günde öldürülen kadın sayısının son yıllarda 5’e çıktığını belirterek, intihar diye kayıtlara geçenlerin pek çoğunun da aslında kadın cinayeti olduğunu söyledi.

Kurt, “Bunların önüne geçilmesi için ciddi, caydırıcı önlemler alınmıyor. Erkekler için cezalarda uygulanan haksız tahrik indirimleri kadınlar için uygulanmıyor. Toplum ve devlet kadına rolünü yazıyor. Kadın bedeni üzerinde sonsuz güç sahibi olduğunu sanan erkekler, o bedene eziyet etme, o bedeni ortadan kaldırma haklarını da kendilerinde görüyor. Öldüresiye döverken öldüresiye seviyor, suçu da savunmasına dönüşüyor. Evli, boşanmış ya da bekar fark etmiyor. Evlerde, sokaklarda, caddelerde kadınlara istediklerini rahatça yapabileceğini düşünüyor” dedi.

Toplumun ise kadına uygulanan şiddet seslerine kulağını tıkadığını, görmemezlikten geldiğini ifade eden Kurt, “Aile meselesi diyor, şahit oldukları, olaylara müdahale edebilme imkanları varken sadece izlemeyi tercih ediyor ya da oradan uzaklaşmayı seçiyor. Çocukların gözleri önünde kaybettiğiniz kadınlarımıza üzüldüğümüz, bunların tekrarlanmaması için yaptığımız bütün eylemler, gözleri önünde anneleri, babaları ya da erkek akrabaları tarafından şiddet görmesi öldürülmesine şahit olmalarından dolayı yasadıkları travmaları, hayatları boyunca yaşamamaları için de yapılmalı. Önce insan olarak tüm toplum ‘DUR’ demek zorundayız. Yaşanan kadın cinayetleri içinde EMİNE BULUT ilk değildi ama artık son olsun istiyoruz. Bunun için de devleti ve tüm toplumu bu konuda sorumluluk almaya davet ediyoruz” diye konuştu.

KARACA: “SAMİMİYSENİZ, TEKLİFİ KABUL EDİN”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise, Emine Bulut cinayetinin ne ilk, ne de son olacağını belirterek, “Kadın cinayetlerinin bireysel bakış açısından çıkarıp, politika sorunu olduğun anlamamız gerekiyor. Kadına yönelik şiddette iyi hal indirimi uygulanmaması konusunda kanun teklifi sunmuştum. Kravat taktığı için iyi hal indirimi uygulandığı sürece, kadına karşı işlenen cinayet ve cinsel istismar suçlarının önüne geçilemez” dedi.

Toplumun izleyen değil müdahale eden hale gelmesi için farkındalık yaratılması gerektiğini anlatan Karaca, Emine Bulut gibi cinayete kurban gitmiş kadınları anan milletvekillerine seslendi.

Karaca, “1 Ekim’e az kaldı, eğer tepkilerinizde samimiyseniz, ‘ölmek istemiyorum’ diyen kadının, ‘anne ölme’ diyen çocuğun feryatlarını duymak istemiyorsak, tüm siyasi partiler kadına karşı işlenen suçlarda iyi hal indiriminin kaldırılmasına yönelik teklifimiz oy birliği ile kabul edilsin. Bu insanlar, yasal olarak daha ağır yaptırımların kendilerini beklediğini bilsinler. Önlemleri almış olsaydık, bugün Emine Bulut için burada toplanmayacaktık, kadına yönelik suçların ne kadar azaldığını konuşmak için buluşacaktık” dedi.

DOĞAN: “UTANÇ VERİCİ”
Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da, bir kadın başkan olarak, böyle bir konuyla toplanmış olmalarının utanç verici olduğunu söyledi.

Doğan, “17 yıldır iktidar tarafından kadının saçına, gülümseyişine, kaç çocuk doğuracağına, nerede, nasıl çalışılacağına karışılırsa, şiddet meşru hale getirilmiş olur. Kadınlarımızın özgürleşmesi gerekiyor. Kadınlara karşı işlenen suçların caydırıcılığı artırılması, tüm kesimler tarafından artırılan cezalar seminerlerle, basın yayın kuruluşlarıyla anlatılmalı. Siyasiler kadına yönelik şiddet konusunda samimiyse, partimizin verdiği teklifin bir an önce kanunlaşması gerekiyor. Bizler, bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Kadınlarımızın sonuna kadar yanında olacağız. Sosyal ve yasal haklarını aramaları için her zaman yanlarında olacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı