REKLAMI GEÇ

Başsorgun: “Başka işiniz kalmadı mı?”

Başsorgun: “Başka işiniz kalmadı mı?”

Son dönemlerde yoğunlaşan nikahı kimin kıyacağı tartışmalarına tepki gösteren CHP Kadın Kolları İl Başkanı Sündüs Başsorgun, onca sorun varken hiçbir iş kalmamış gibi iktidarın yine nikahı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Temmuz 2017 Pazartesi, 13:43

Yazılı bir açıklama yaparak “Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan yine mi rahatsız oldunuz?” diye soran CHP Kadın Kolları İl Başkanı Sündüs Başsorgun, Türkiye gündeminde çok acil çözülmesi gereken sorunlar bulunduğun, bunların arasında nikahı kimin kıyacağının olmadığını ifade etti.

Başsorgun, “Türkiye’nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken, iç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, işsizliğin-aşsızlığın had safhaya ulaştığı, her dört gençten birinin işsiz olduğu, terörün her gün yüreklerimizi kasıp kavurduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte; yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi, iktidar yine nikahı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladı. İktidarın müftülüklere de, resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesi, yaşamakta olduğu çöküşü, sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışmasıdır” dedi.

“KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR, TACİZE VE TECAVÜZE UĞRUYOR”
Kadınların her gün öldürüldüğünü, tacize, tecavüze ve şiddete uğradığını belirten Başsorgun, “Kadınlar yoksulluk içinde iken, çalışma hakları ellerinden alınıyorken, özgürlükleri gasp ediliyorken, tek sorunumuz, evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdır? Sizler, Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunuz?” dedi.

“BAŞKA SORUN KALMADI MI?”
Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun olmadığın belirten Başsorgun, “Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde, bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz. Müftülük kurumu İslam ile özdeştir. Resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılması, Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatmadır. Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların %90’dan fazlası zaten Müslüman’dır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanun’la hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır” diye konuştu.

“LAİK DÜZENİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”
İktidarın bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalıştığını gördüklerini anlatan Başsorgun, “Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda ‘dava’ dediği şey, laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu, diren ve mücadele eden kadınlardır. Bu düzenlemeyi derhal geri çekin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı