REKLAMI GEÇ

Dil Devrimi’nin 85. Yılı

Dil Devrimi’nin 85. Yılı

CHP Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Gülizar Biçer Karaca, Dil Bayramı olarak da kutlanan Dil Devrimi’nin 85. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Yüce Atatürk, dil devrimiyle Türkçemizi kendi öz değerlerine dayanarak, çağdaş bir kültür diline ulaştırmayı amaçlamıştır” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Eylül 2017 Salı, 10:35

Büyük Türk devriminin içinde özel ve yaşamsal rolü olan Dil Devrimi’nin, Milet olma sürecinin çok önemli yapı taşlarından biri olduğunu belirten Karaca, “Yüce Atatürk, dil devrimiyle Türkçemizi kendi öz değerlerine dayanarak, çağdaş bir kültür diline ulaştırmayı amaçlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla Türkçemiz, etkisi altında bulunduğu yabancı dillerden arındırılmış, Cumhuriyet’in amaçlarına koşut çağdaş bir kimlik kazanmıştır. Yüce Önder Atatürk, dili, ulus olmanın en başta gelen öğesi olarak değerlendirmiş, ulusal duygu, düşünce ve yönelişin, ulusal benlik ve bilincin ulusal dile bağlı olduğunu vurgulamıştır. ‘Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk dili dünyada en güzel, en zengin ve en kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sever ve onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk dili Türk Milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği nihayetsiz felaketler içinde ahlakını, ananelerini, hatıralarını, menfaatlerini, kısacası bugün kendi milliyetini yapan her şeyin dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk dili Türk Milletinin kalbidir, zihnidir’ sözleri, Atatürk’ün dile verdiği önemi ve Türk dilini, Türklüğün en temel taşlarından ve en büyük zenginliklerinden biri olarak algıladığını ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki, kültürümüzün evrensel niteliğinin ve Ulusumuzun saygınlığının artması, Türkçenin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesiyle olanaklıdır. Dil bilincini oluşturmanın, ulusal kimlik, kişilik ve benliğimizin oluşturulmasının en etkili yolu olduğunu ve Türkçenin yaşayan bir dil olarak gelişimini sürdürmesinin Ulusumuzun saygınlığını artıracağını unutmamalıyız” dedi.

Tüm bireylerin, Türkçe’yi doğru ve etkili kullanımı konusunda duyarlı olması gerektiğini kaydeden Karaca, “Yabancı sözcüklerden arınmış konuşma ve yazı dilini yeğlemeleri birbirimizi daha doğru anlamak ve iyi tanımak yönünden büyük önem taşımaktadır. Bir ulusun, ekonomik, siyasal, kültürel bağımsızlığını ve dünyadaki onurlu yerini korumasının, benliğine sahip çıkmasıyla, kendisine güvenmesiyle ve ulusal dilini bir zengilik olarak yaşatması ve geleceğe taşımasıyla olanaklıdır. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk; “Türk demek, Türkçe demektir” diyerek dilimizin önemini vurgulamış “Ülkesini, yüksek bağımsızlığını korumasını bilen Türk Milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır ” vasiyeti ile bizlere büyük bir görev bırakmıştır. Özellikle son günlerde gündeme gelen Alfabeyi değiştirmeye yönelik hareketleri ve Anayasasın değiştirilmez maddesi olan “Türkiye Cumhuriyeti’nin Dili Türkçedir” maddesinin sözde demokratik(!) açılımlar ileri sürülerek tartışmaya dahi açılmasını kabul edilemez olduğunu belirtir, tüm Denizli halkının 26 Eylül Dil Bayramını kutlarız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı